Japanin kotiseutulahjoitusmallin pohjalta ideoidaan suomalaista kotiseutulahjoitusmallia

Japanin kotiseutulahjoitusmalli toimii inspiraationa Suomen mallin kokeiluehdotuksille

Selvitys tuottaa tietoa siitä, voisiko japanilaisen Furusato Nozein tyyppinen kotiseutulahjoitusjärjestelmä olla keino lisätä myös Suomen harvaan asuttujen alueiden elinvoimaa ja hyvinvointia. Mallia ei voi sellaisenaan replikoida, mutta se toimii oivana inspiraation lähteenä. Selvityksessä esitellään kolme mahdollista mallia, miten ideaa voisi lähteä toteuttamaan Suomessa. Ne rakentuvat jo aktiivisesti toimivien paikallisyhteisöjen, yhdistysten, rahastojen ja säätiöiden, ihmisten hyväntekeväisyyden motivaatioiden sekä myös kuntien osallistuvan budjetoinnin opeille.

Japanin kotiseutulahjoitusmallia käsittelevä väliraportti julkaistiin kesäkuussa. Raportti tarjoaa tietopaketin Japanin mallista ja johdattelee aiheesta kiinnostuneita Suomen kotiseutulahjoitusajattelun ja konseptin muotoilun pariin.

Hankkeessa kartoitettiin Japanin mallin oppeja ja toteutettiin suomalaista tapaustutkimusta mallista kiinnostuneiden harvaan asutun maaseudun kuntien kanssa. Tapaustutkimuksissa mukana olivat Kuhmon, Maalahden ja Puumalan kunnat, joissa järjestettiin kaikille avoimia työpajoja aiheeseen liittyen.

Harvaan asuttujen (HAMA) alueiden parlamentaarisen työryhmän tilaaman selvityksen toteutti MDI yhdessä Mesenaatti.me:n Pauliina Seppälän ja Petteri Niskasen sekä Tampereen yliopiston dosentti Ari-Veikko Anttiroikon ja Japanin asiantuntijana toimineen Ikuie Nakayama kanssa.

Furusato Nozei eli Japanin kotiseutulahjoitusmalli

Furusato Nozei eli kotiseutulahjoitusmalli on Japanissa käytössä oleva suosittu toimintamalli, jossa kansalaiset voivat tehdä vapaaehtoisia rahalahjoituksia asuinkuntansa ulkopuoliselle kunnalle. Lahjoittaja voi valita, mihin käyttökohteeseen haluaa suunnata varat. Vastalahjaksi lahjoittaja saa paikallisia tuotteita, kuten elintarvikkeita, palveluita tai lahjaesineitä. Japanin mallissa lahjoitussumman voi vähentää tuloverotuksessa. 

Malli on ollut Japanissa käytössä vuodesta 2008.  Yksittäisiä lahjoittajia oli vuonna 2018 jopa neljä miljoonaa, ja he tekivät lahjoituksia kuntien käynnistämiin hankkeisiin vuodessa yhteensä neljä miljardia euroa. Mallilla on todettu olevan myönteisiä vaikutuksia Japanin paikallistaloudelle, koska se tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden tehdä maaseutualueita valtakunnallisesti tunnetuksi ja tarjota paikallisia erikoisuuksia kuluttajille.

Näkökulmia kotiseutulahjoitukseen -blogisarja

Osana hankkeen loppuvaihetta julkaisemme blogisarjan, joka käsittelee kotiseutulahjoitusta eri näkökulmista. Kirjoittajina toimivat tiimin jäsenet sekä matkan varrella mukana olleet kumppanit. Blogisarjan osat ilmestyvät syyskuun aikana.

OSA 1: Voisiko kotiseuturakkaus olla sekä hyvä teko että hyvä diili?

OSA 2: Monipaikkaisuus on osa ihmisten arkea ja elämäntapaa

OSA 3: Sattuman kautta innovaatioon – Japanin kotiseutulahjoitusjärjestelmässä kaikki ovat voittajia

OSA 4: Kannatuskuntalaisuudesta resursseja maaseudun kehittämiseen

OSA 5: On ihmisiä, jotka haluavat maksaa siitä, että rakkaat seudut pysyvät kauniina ja elävänä – Pitäisikö heidän rahansa ottaa vastaan?

Kehittävä ote -podcast

Mikä on Furusato Nozei eli Japanin kotiseutulahjoitusjärjestelmä? Miten järjestelmä lähti liikkeelle ja miten se toimii? Jaksossa keskustellaan lisäksi muun muassa kotiseudun merkityksestä ja lahjoituskulttuurista Japanissa sekä paneudutaan alustatalouteen.

Aihetta on tutkittu Suomessa Helsingin yliopiston Ruralia-instituutissa jo useamman vuoden ajan, ja jaksossa vieraana ovatkin Torsti Hyyryläinen, Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin tutkimusjohtaja ja Ryo Umeda, väitöskirjatutkija. Haastattelijana johtava asiantuntija ja projektipäällikkö Kaisa Lähteenmäki-Smith MDI:stä.

Kehittävä ote -podcast on MDI:n podcast, joka ravistelee kuuntelijaa pohtimaan, antaa näkemystä ja tuo oivalluksia kehittää yhteisöä, alueita ja itseään asiantuntijana. Kiritämme kuntakenttää kehittymään ja julkishallintoa uudistumaan – tutkittuun tietoon perustuen. Kehittävä ote -podcast tarjoaa ketterää, riippumatonta ja reipasta puhetta ajankohtaisista aiheista ja ilmiöistä – meiltä, alueilta ja maailmalta.

Webinaarit

Osana selvitystä järjestimme kolme webinaaria. Täältä pääset katsomaan webinaaritallenteet.

Kotiseutulahjoitus kylien elinvoimaa ja kotiseutuhenkeä tukemaan?

Kylien elinvoima, kotiseutuhenki ja kotiseutuidentiteetti – Olisiko kotiseutulahjoitus mahdollisuus näiden tukemiseen? Tervetuloa linjoille kuuntelemaan ja keskustelemaan aiheesta! Mukana keskustelemassa ovat Suomen Kylät ry:n toiminnanjohtaja Aleksi Koivisto, Suomen kotiseutuliiton toiminnanjohtaja Riitta Vanhatalo ja MDI:n johtava asiantuntija Kaisa Lähteenmäki-Smith.

Linkki tallenteeseen: Kotiseutulahjoitus kylien elinvoimaa ja kotiseutuhenkeä tukemaan?
Koodi: #@r5HY.7

Voiko vetovoimaa lahjoittaa tai pitovoimaa joukkoistaa? -virtuaaliaamukahvit

Joukkorahoitus, lahjoittaminen, osallistuva budjetointi – mikä toimii Suomessa, mikä meitä motivoi ja mikä on mahdollista? Millaisia lahjoituksia voi tehdä, joilla vahvistetaan vetovoimaa tai alueellista elinvoimaa? Millaiset joukkorahoituksen muodot kiinnostavat ja liikuttavat ihmisiä? Katso tallenne, jossa mukana keskustelemassa ovat Timo Aro (MDI), Petteri Niskanen ja Pauliina Seppälä (Mesenaatti.me). Aamukahvitilaisuuden juontaa Kaisa Lähteenmäki-Smith (MDI).

Linkki tallenteeseen: Voiko vetovoimaa lahjoittaa tai pitovoimaa joukkoistaa? -virtuaaliaamukahvit
Koodi: 5LBA5$E9

Elinvoiman ja monipaikkaisuuden uudet ideat -webinaari

Elinvoiman ja monipaikkaisuuden uudet ideat -webinaarissa kuullaan lyhyt johdanto Japanin malliin ja Suomen esiselvitykseen. Mistä selvityksessä on kyse, mitä tiedämme Japanin kokemusten pohjalta ja millaisia motivaatioita, mahdollistajia, esteitä ja kannustimia on tunnistettavissa?

Elinvoimasta ja monipaikkaisuudesta keskustelemassa ovat tapauskuntien edustajat Niina Kuuva (Puumala), Kaisa Oinas-Panuma (Kuhmo) ja Jenny Malmsten (Maalahti). Paneelia juontaa MDI:n johtava asiantuntija Kaisa Lähteenmäki-Smith. Webinaari on kaksikielinen.

Linkki tallenteeseen: Elinvoiman ja monipaikkaisuuden uudet ideat
Koodi: m^e9HTgE

Lisätietoja hankkeesta

Erityisasiantuntija Auli Sihvola, maa- ja metsätalousministeriö, etunimi.sukunimi@gov.fi, +358 295 162 442
Puheenjohtaja Hanna Huttunen, Harvaan asuttujen alueiden parlamentaarisen työryhmä, etunimi.sukunimi@eduskunta.fi, puh 09 432 3077