Väestöennuste

MDI:n vuosittain julkaistava väestöennuste tarkastelee, miltä Suomi näyttää tulevina vuosikymmeninä. Tältä sivulta löydät tuoreimmat tiedot vuoden 2024 ennusteesta.

Vuonna 2024 julkaistu väestöennuste

Vuonna 2024 julkaistussa väestöennusteessa erityistä huomiota on kiinnitetty maahanmuuttoon ja vieraskielisten muuttoon maan sisällä. 

Ennuste on päivitetty uusimmilla tiedoilla eli siihen on laskettu väestönkehityksen perusura vuoteen 2040 saakka. Perusuran lisäksi väestöennusteeseen on kuvattu kolme vaihtoehtoista skenaariota: korkean maahanmuuton skenaario, vähäisen maahanmuuton skenaario ja hyvin vähäisen maahanmuuton skenaario.

Keskeisimmät nostot

Maahanmuuton tuleva taso määrittää Suomen väestönkehityksen tulevaisuuden – muut väestönkasvun edellytykset ovat heikentyneet entisestään. Ulkomailta saatujen muuttovoittojen vaikutus on erityisen korostunut työikäisen väestön ryhmässä.

Tulevina vuosikymmeninä lasten määrä vähenee voimakkaasti ja iäkäs väestö kasvaa voimakkaasti huolimatta maahanmuuton tasosta. Etenkin iäkkään väestön voimakas kasvu luo merkittävää painetta työvoiman määrän kasvulle.

Kuntatasolla pelkkä maahanmuuton kasvu ei ratkaise tulevan väestönkehityksen haasteita. Maahanmuutto jakaantuu erittäin epätasaisesti ja vieraskielisten asuinpaikkavalinnat voimistavat tätä. Etenkin keskisuurissa kaupungeissa ja osassa seutukaupunkeja väestönkehitys palautuisi mielekkäälle uralle, jos pitovoima vieraskielisten ryhmässä kasvaisi.

Lataa esitys

Lataa

Vilkastuva maahanmuutto painottuu työikäisiin ja kiihdyttää suurien kaupunkiseutujen kasvua

MDI:n vuoden 2024 väestöennusteessa tarkastellaan maahanmuuton eri skenaarioita ja näiden vaikutuksia Suomen kansalliseen ja alueelliseen väestörakenteeseen. Maahanmuuton merkitys korostuu etenkin työikäisten ryhmässä. Maahanmuutto ei kuitenkaan jakaudu tasaisesti maan sisällä, vaan keskittyy suuriin kaupunkeihin.

Lue lisää Vilkastuva maahanmuutto painottuu työikäisiin ja kiihdyttää suurien kaupunkiseutujen kasvua

Mitä väestöennuste tarjoaa kunnille ja alueille?

Uusi ennuste ja skenaariot antavat entistä tarkemman pohjan kuntien ja alueiden kehittämiselle ja suunnittelulle niin kaavoituksen ja asuntotuotannon, palvelurakenteen ja -tarpeen kuin muiden tulevaisuuden investointien näkökulmasta.

Kuntakohtainen väestöennuste mallintaa kunnan väestönkehitystä sukupuolittain, ikäryhmittäin ja kieliryhmittäin ja sisältää avoimesti saatavilla olevaa ennustetta tarkemmat tiedot kunnan väestönkehityksestä. Sen avulla kunnat voivat tarkastella pinnalla olevia ilmiöitä ja kysymyksiä oman kuntansa tulevan väestönkehityksen näkökulmasta.

Osa-aluetason ennusteessa tulevaa väestönkehitystä mallinnetaan kunnan sisäisillä alueilla. Tällöin väestöennuste kuvaa kunnan sisäisiä kehityseroja, esimerkiksi ikäryhmien mahdollisesti eriävää kehitystä sekä väestön asuinpaikkojen muutoksia.

Lisäksi väestöennuste mallinnetuilla skenaarioilla löytyy Kuntakortti-palvelusta. Kuntakortti on palvelu kuntien tiedolla johtamisen tueksi. Robotti hakee, kokoaa ja visualisoi päätöksenteossa olennaisen tiedon seitsemälle teemasivulle joka päivä.

Osa-alueittainen väestöennuste

Osa-aluetason ennusteessa tulevaa väestönkehitystä mallinnetaan kunnan sisäisillä alueilla. Tällöin väestöennuste kuvaa kunnan sisäisiä kehityseroja, esimerkiksi ikäryhmien mahdollisesti eriävää kehitystä sekä väestön asuinpaikkojen muutoksia.

Tutustu tuotteeseen Osa-alueittainen väestöennuste

Kuntakohtainen väestöennuste

Kuntakohtaisessa väestöennusteessa mallinnetaan kunnittaista väestönkehitystä sukupuolittain, ikäryhmittäin ja kieliryhmittäin. Ennusteeseen voidaan lisäksi liittää mallinnus asuntokuntien ennakoidusta kehityksestä. 

Tutustu tuotteeseen Kuntakohtainen väestöennuste
Kuntakortti

Kuntakortti

Kuntakortti on automatisoitu tilannekuva kunnan kehityksestä ​yhdessä paketissa valmiiksi koottuna ja visualisoituna. 

Tutustu tuotteeseen Kuntakortti

Visualisoitu väestöennuste

Alla olevassa visualisoinnissa on esitetty vuoden 2024 väestöennusteen mukainen muutos 2023—2040 kuntatasolla.