MDI Akatemian haku on auki 13.1.–12.2.

Suosittu aluekehittäjän koulutusohjelma MDI Akatemia saa jatkoa! Seuraava vuosikurssi käynnistyy maaliskuussa 2021. Oletko sinä uusi akatemialainen? Hae nyt mukaan ja kehitä aluekehittämisen osaamistasi.

Nyt jos koskaan tarvitaan alueille uutta osaamista ja ihmisiä, jotka tekevät tutkittuun tietoon perustuvia elinvoimaa tuovia kehittämistoimia. Aluekehitysken trendit ovat murroksessa, ja muun muassa EU:n elvytysrahasto antaa resursseja toteuttaa ja tehdä. Tänä vuonna perehdymme erityisesti monipaikkaisuuteen, feministiseen aluepolitiikkaan, supistuvien alueiden elinvoimaan ja tiedon hyödyntämiseen päätöksenteossa. Tutustumme Suomen johtavien asiantuntijoiden johdolla kaupunkien ja maaseutujen tilannekuvaan ja elinvoimaan.

Mikä MDI Akatemia on?

Koulutusohjelmamme tukee julkishallinnon, sen kehittäjien ja hallinnon kumppanien johtajien ja asiantuntijoiden työtä. Akatemia tarjoaa käytännönläheisiä työkaluja aluekehittämiseen ja eväitä muutoksen johtamiseen.

Osallistujana saat rohkeaa näkemystä aluekehittämiseen, osaamista elinvoimapolitiikkaan, timanttista koulutusta ja uusia verkostoja! Koulutuksessa hyödynnetään laaja-alaisia verkostojamme  ja saadaan uunituoreimmat aluekehityksen trendit ja uutiset valtiolta ja alueilta.

Kenelle Akatemia on tarkoitettu? Koulutus tarjoaa parhaat eväät erityisesti kuntien asiantuntija- ja johtosektorille, kuntien elinkeinoyhtiöille, maakunnille, alan etujärjestöille ja aluehallinnon asiantuntijoille. Akatemiasta saat uusia verkostoja, uusia ideoita ja näkökulmia monialaisesta opiskelijaryhmästä ja sparrausta omaan tekemiseen.

Iloiset ihmiset istuvat ympyrässä.
Akatemiassa verkostoidutaan ja jaetaan kokemuksia ryhmäläisten kesken. Kuva: Anssi Kumpula.

Sisältö

MDI Akatemia järjestetään maaliskuusta lokakuuhun 2021. Koulutus sisältää sisältää neljä erilaista moduulia, opintomatkan ja muutaman sinua asiantuntijana kehittävän välitehtävän. Saat uuden osaamisen, näkemyksen ja verkostojen lisäksi todistuksen Akatemiasta.

Akatemiassa sinulla on mahdollisuus henkilökohtaiseen työnohjaukseen koulutuksen aikana ja sen jälkeen. Työnohjauksesta sovitaan erikseen, ja sen toteuttamisesta vastaa MDI:n neuvonantaja ja koulutettu työnohjaaja HT Jari Kolehmainen. Henkilökohtainen työnohjaus on lisämaksullinen palvelu.

Akatemian käytännön järjestelyissä panostamme erityisesti turvallisuuteen – otamme toteutuksessa huolellisesti huomioon vallitsevat toimintaohjeet (rajoitukset, hygienia, turvavälit) ja mahdollistamme etäosallistumisen hybridimallilla.

Alla näet Akatemian alustavan aikataulun ja sisältösuunnitelman.

MDI Akatemian sisältö ja aikataulu 2021
Taustahaastattelu valituilleSoitamme helmi-maaliskuussa noin vartin pituiset taustahaastattelut valituille. Taustahaastattelulla kerätään taustatietoja ja toiveita koulutusohjelmalle.
Moduuli 1. Aloitustapaaminen – Aluekehittämisen tilannekuvaAkatemialaiset ryhmäytetään ja johdatetaan aloitustapaamisessa aluekehittämisen ajankohtaisiin trendeihin: monipaikkaisuuteen, feministiseen elinvoimapolitiikkaan ja supistuvien alueiden elinvoimaan. Syvän pään sukellukseen kuuluu luentoja, tietoiskuja, keskusteluja, ulkopuolisia alustajia ja työpajoja.

Työpajoissa tutustutaan tietotyökalujen hyödyntämiseen ja oman asiantuntijuuden rakentamiseen sosiaalisessa mediassa.
to 25.3. klo 12 - pe 26.3. klo 15Tampere, Villa Sofia. Tapaaminen toteutetaan maskein ja turvavälein sekä otetaan huomioon mahdolliset rajoitukset.
Moduuli 2. Kaupungit kasvun vetureina -webinaariWebinaarin teemoina ovat kaupungistuminen, urbanisaatio ja kaupunkikehityksen trendit meiltä ja maailmalta – kansainvälisellä vivahteella tietysti. Keskustelevassa webinaarissa tarjoillaan syötettä ja tietoa kaupunkipolitiikan, kaupunkisuunnittelun ja osallistavien kaupunkien uusista tuulista. pe 21.5. klo 9-15Etänä/Helsinki
Moduuli 3. Yhteisöjen voima – matka maaseutuun ja maahanmuuttoonOpintomatkan suuntaa luovan hulluuden Pohjanmaalle, jossa tutustumme lakeuksien mielenkiintoisimpiin kotimaan kohteisiin, parhaisiin kehittämisen käytänteisiin ja autenttisiin pohjalaisiin paikkoihin. Syyskuussa suunnaksi otetaan idylliset kylät, yritteliäät seutukaupungit ja kohdataan niiden persoonalliset kehittäjät! to 2.9. klo 11 Seinäjoelta - pe 3.9. klo 15 paluu SeinäjoelleMaakunta
Moduuli 4. LopputapaaminenLopputapaaminen tiivistää Akatemian opit ja ajatukset. Uusilla opeilla ja työvälineillä oman alueen kehittämiseen. Pitchausta, keskusteluja ja yhteistä koontia ja itsereflektointia oman työn tueksi ja työpaikalle vietäväksi. Todistukset jaetaan käsiin, mutta yhteistyö ja keskustelu jatkuvat!lokakuussa 2021Helsinki
Oikeudet muutoksiin pidätetään.

Verkostoja, osaamista ja uusia ideoita

Ensimmäinen MDI Akatemia vuonna 2020 kokosi yhteen 16 aluekehittäjää ympäri Suomen. Akatemian 1. vuosikurssista 100 % suosittelisi MDI Akatemiaa kollegoillensa.

Mikä oli akatemialaisten mielestä parasta koulutuksessa?

“Koin, että sain vahvistusta oletukseeni aluekehittämisen merkityksellisyydestä ja monitieteellisyyden tarpeesta kaupunkien kehittämisessä.”

“Hyvä helikopteri-katse koko Suomeen ja eri organisaatioiden kehitysajatteluun. Paljon eri ihmisten inputtia (sekä osanottajat että luennoitsijat).”

“Tapaamisissa ja seminaareissa olleet asiantuntijapuheenvuorot. Aiheiden monipuolinen käsittely ja erityisesti ajankohtaiset teemat.”

“Hyvät alustukset ja niistä syntyneet keskustelut.”

“Osallistujat tulivat eri aloilta ja tämä oli parasta Akatemiassa.”

“Parasta oli tietenkin uusien ihmisten tapaaminen ja keskustelu heidän kanssaan, heidän mielipiteidensä kuuleminen ja benchmarkkaus muihin alueisiin.”

“Mahdollisuus irtautua hetkeksi omista työkiireistä ja heittäytyä luovaksi hyvässä, innostuneessa ja avoimessa porukassa.”

“Sain tästä voimaa ja tukea työhöni ja lisävahvistusta kenttätyön kautta nousseeseen omaan ymmärrykseeni, jolle ei välttämättä ole ollut isompaa teoriakehystä ennestään.” 

“Akatemia antoi mahdollisuuden pohtia aluekehittämistä sekä aiheen sisältä että ulkoapäin, ja se on virkistävää. Olen hyödyntänyt Akatemian oppeja koko prosessin ajan, kirjoittanut kolumneja, pitänyt kollegoille sisäisiä briefejä ja nostanut opittuja näkökulmia arkiseen kehittämiseen.”

Ihmisiä luokkahuoneessa.
Timo Aro koulutti elinvoima-asioista aloitustapaamisessa. Kuva on otettu helmikuussa 2020 ennen rajoituksia. Kuva: Anssi Kumpula.

Hakeminen ja hinta (kevät 2021)

MDI Akatemian haku on auki 13.1.–12.2. Täytä tästä hakulomake. Hakemukset käsitellään luottamuksellisesti. Valinnoista ilmoitamme henkilökohtaisesti 19.2. mennessä.

Koulutuksen hinta on 1400 euroa (+ alv 24 %), joka sisältää koulutuksen kaikki neljä moduulia, koulutusmateriaalit, opintomatkan ohjelman, lounaat ja kahvit. Koulutusmaksu laskutetaan 2. moduulin jälkeen yhdessä erässä.

Haluamme tarjota yhden stipendipaikan! Kerro ilmoittautumislomakkeessa, miksi juuri sinun pitäisi päästä osallistumaan Akatemiaan veloituksetta. Stipendipaikkaan kuuluu koko MDI Akatemia materiaaleineen (ei sis. matka- tai majoituskuluja).

(Huom! Voit vähentää koulutusmenoja verotuksessasi, mikäli kustannat osallistumisen itse. Lisätietoja Verohallinnon sivuilta.)

Mukana Akatemiassa mm.


Aleksi Koivisto, asiantuntija, HTM


Marjo Alaviitala, asiantuntija, FM, ammatillinen opettajaTimo Aro, johtava asiantuntija, VTT


Janne Antikainen, kehitysjohtaja, FL

Tiedustelut hakemisesta ja käytännön järjestelyistä

Asiantuntija Aleksi Koivisto, puh. 040 686 2604 tai aleksi.koivisto@mdi.fi