MDI Akatemia: ”Meillä oli niin hyvä porukka, että murehdimme jo puolessa välissä kurssia, että ei kai tämä lopu.” 

Kolme MDI Akatemian alumnia suosittelee aluekehittämisen johtamiskurssia.

Hanna Salomäki, Kirkon tutkimus ja koulutus -yksikön johtaja

Olin seurannut MDI:n työtä jo pitkään, olin hyvin kiinnostunut aluekehitys-tematiikasta. Kun näin mainoksen kurssista, tiesin heti, että haluan ehdottomasti mukaan. Kirkko on valtakunnallinen toimija, ja meille on tärkeää seurata asioiden kehittymistä erilaisilla alueilla. Alueiden tyhjeneminen, ja toisaalta voimakas kasvu tuovat molemmat omanlaisiaan haasteita. Meidän on tärkeää osata ennakoida tällaisia asioita myös eri väestöryhmissä: esimerkiksi opiskelijoiden liikettä kuntien väillä. 
 
Sain kurssilta paljon tarvitsemaani dataa. Mutta myös toisiin osallistujiin tutustuminen oli tärkeää. Meillä oli niin hyvä porukka, että murehdimme jo puolessa välissä kurssia, että ei kai tämä lopu, että me tarvitsemme jatkotapaamisia. Sain myös hyviä uusia lähteitä oman ajattelun ja tietopohjan kehittämiseen. 
 
Kurssintehtäväni liittyi työvoiman tarpeen ennakointiin. Vertailin muutamaa erilaista aluetta toisiinsa. Lopputuloksena havaitsin, että kirkolle tulee merkittäviä työvoiman tarpeen muutoksia jo kymmenen vuoden sisällä. Ne edellyttävät isoja henkilöstösuunnitelmia.  

Eric Rawlins, arkkitehti

Arkkitehtikin voi katsoa rakennusta osana isompaa kokonaisuutta, aluekehityksen painopisteiden kautta. Suosittelisin kurssia myös kiinteistöalan ihmisille.   

Kun huomasin, että tällainen koulutus järjestetään, innostuin heti. Olen ammatiltani arkkitehti, mutta kiinnostus kaupunkisuunnitteluun on vahva. MDI Akatemia on keskustelun herättäjä, hieno mahdollisuus havainnollistaa myös itselleen, minkä näköinen tämä maa on, ja nähdä isoja syy-seuraussuhteita. Väitän, että tosi moni meistä elää luulojen varassa ja tekee sen pohjalta päätöksiä. MDI:n työssä katsotaan tietoa ja aletaan sitten miettiä, mitä se tieto merkitsee.   

Kurssilla opin katsomaan asioita uudesta näkökulmasta. Keskustelut koko porukan kesken olivat kiinnostavia. Rakennusten ja kaupunkien suunnittelua on syytä tarkastella osana isompaa kokonaisuutta, myös aluekehityksen painopisteiden kautta.  
 

Me elämme nyt nopeasti muuttuvassa maailmassa, jolle on tyypillistä elinvoiman ja vetovoimaan vaikuttavat rakenteelliset keskinäisriippuvuudet. Näissä korostuu sijainti, yhteydet, toiminnallisuudet ja niiden puute ja luonnollisesti kaupunkialueiden fyysinen rakenne. Siinä tietopohjainen ja monitieteinen aluekehittämisen lähestymistapa, mitä MDI:ltä oppii, on tärkeä. Suosittelisin kurssia muun muassa kiinteistöalan ihmisille. 


Heikki Konsala, Hattulan kunta ja Leader Linnaseutu

Parasta oli tiedolla johtamisen sisällöt ja kokeneet puhujat. Tykkäsin!  

Olen koulutusmyönteinen, ja MDI Akatemian tarjoama näkökulma kiinnosti. Sain paljon näkökulmia ja osaamista työhöni, jossa teen Hattulan kunnalle kumppanuushanketta sekä Linnaseudun Leaderille Kaupunki Leader -suunnitelmaa. 

Parhaiten mieleen jäivät kokeneet puhujat kuten Liisa Hyssälä ja Osmo Soininvaara sekä tietysti tilastot hallitseva Timo Aro. Itselleni oli myös hyötyä erityisesti tiedolla johtamiseen liittyvistä sisällöistä. Uskon, että osaan nyt käyttää työssäni paremmin esimerkiksi tilastotietoa. 

Menetelmässä pidin mallista, jossa tapaamisten välillä oli kotitehtäviä. Ne tehostivat oppimista. Tein kurssitehtävänä myös Leader-strategian. Se tehtiin fiksusti kolmessa eri osassa. 


Mikä MDI Akatemia ja miten mukaan`

MDI Akatemia tukee julkishallinnon, sen kehittäjien, johtajien ja asiantuntijoiden työtä. Akatemia tarjoaa käytännönläheisiä työkaluja aluekehittämiseen ja eväitä muutoksen johtamiseen. 

Osallistujana saat rohkeaa näkemystä aluekehittämiseen, osaamista elinvoimapolitiikkaan, timanttista koulutusta ja uusia verkostoja! Koulutuksessa hyödynnetään laaja-alaisia verkostojamme  ja saadaan uunituoreimmat aluekehityksen trendit ja uutiset alueilta.

Kenelle Akatemia on tarkoitettu? MDI Akatemia tarjoaa parhaat eväät erityisesti kuntien asiantuntija- ja johtosektorille, kuntien elinkeinoyhtiöille, maakunnille, alan etujärjestöille ja aluehallinnon asiantuntijoille. 

Seuraava kurssi alkaa keväällä 2024. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan!

Blogi: Vanhemmaksi on vaikea tulla, jos naiset ja miehet asuvat eri puolilla maata

Isyys ei ole itsestäänselvyys, totesimme isyyttä koskevan blogisarjan ensimmäisessä osassa, jossa pohdiskelimme syntyvyyttä ja ennen kaikkea miesten tahatonta lapsettomuutta alueellisena ilmiönä. Maantieteellisen ilmiön isyydestä tekee ennen kaikkea nuorten aikuisten muuttoliike.

Lue lisää Blogi: Vanhemmaksi on vaikea tulla, jos naiset ja miehet asuvat eri puolilla maata

Vierasblogi: Mitä alueenne kiikarissa näkyy? – Alueiden mahdollisuuksien tilat kehitystä suuntaamassa

Oletko koskaan miettinyt, mistä kunnan, maakunnan tai muun alueen kehityksen kannalta tärkeät ideat tulevat ja mikä niiden muotoutumiseen vaikuttaa? Tiedämme, että alueille on jaettu aluekehittämisen pelilaudalla erilaiset pelimerkit. Toisilla on paremmat lähtökohdat ja toisilla on heikommat kortit, mutta tästäkin huolimatta pelin lopputulos voi yllättää. Näemmekö ja havaitsemmeko ympärillämme olevat mahdollisuudet eri tavoin ja mistä se johtuu?

Lue lisää Vierasblogi: Mitä alueenne kiikarissa näkyy? – Alueiden mahdollisuuksien tilat kehitystä suuntaamassa