Savonlinna on ilmiömäinen kulttuurikaupunki

MDI, Savonlinnan kaupunki ja Etelä-Savon maakuntaliitto toteuttivat yhdessä Savonlinnalle ja laajemmalle Saimaan alueelle yhteisen ja uudenlaisen kulttuuristrategian syksyn 2019 aikana. Poikkeuksellisen strategiasta tekee sen kunnianhimoinen ylimaakunnallinen lähestymistapa, jossa kulttuuristrategian tavoitteet palvelevat neljän maakunnan ja keskuskaupungin tarpeita. Mielenkiintoiseksi strategian tekee myös sen ilmiömäinen lähestymistapa kulttuurin tekemiseen ja kehittämiseen; kulttuuria tehdään toimijoiden kesken yhdessä, ilman tiukkoja sektorikohtaisia rajoja.

Savonlinnan kaupungilla on nykyisellään vahva kulttuuristatus, mutta sen sisällöt ovat jääneet maailman muutoksesta jälkeen. Kulttuuri on muutakin kuin oopperaa, ja kaupungissa on esimerkiksi vahva freelance- ja alakulttuurien toimijoiden joukko, joista useampi on kansallisella ja jopa kansainvälisellä tasolla noteerattuja tekijöitä. Tämä epäsuhta toimi yhtenä strategiatyön ajurina.

Strategiatyöstöön on keskeisesti kuulunut ‘kaupunki alustana’ -ajattelu, jossa Savonlinnan kaupunki toimii ensisijaisesti kulttuurintekijöiden, asukkaiden, yritysten, kaupunkiaktiivien ja muiden toimijoiden toimintaa mahdollistavana alustana. Kaupungin kannalta alusta-ajattelu ei vaadi erityisen merkittäviä uudelleen resursointeja; keskeistä on ajattelutavan muutos, jossa kaupunki ‘luovuttaa toimijuutta’ itse toteuttajille ja toimii itse lähinnä mahdollistajana, koordinoijana ja esille nostajana.

Savonlinna toimii alustana kulttuuritoimijoille. Kuva: Jaakko Huttunen.

Ilmiömäinen kulttuuri vaatii kaupungilta rohkeutta ja kykyä sopeutua uuteen rooliin. Kaupungille ilmiömäinen kulttuuri on tulevaisuusinvestointi: kulttuuri edistää paikallisten asukkaiden hyvinvointia, houkuttelee uusia asukkaita ja vahvistaa mielikuvaa kaupungista elinvoimaisena kulttuurikaupunkina. Konkreettisina toimenpiteinä kaupunki alustana -ajattelu on verkostojen ja hankkeiden kokoamista, yhteyden pitämistä, tilojen ja tilaisuuksien tarjoamista eri toimijoille. Tämä tukee hyvin Savonlinnan visiota olla kansainvälinen kulttuuri- ja sivistyskaupunki Saimaan Sydämessä.

Strategiaa pohjustettiin neljällä työpajalla, joista jokaisessa oli oma teemansa ja kohderyhmänsä. Työpajat järjestettiin taiteen ja kulttuurin tekijöille, kaupunkilaisten kanssa toimiville, elinvoimatoimijoille sekä alueiden välisen yhteistyön tekijöille. Lisäksi prosessin aikana tehtiin haastatteluja ja käytiin läpi strategia-aineistoja. Yhteensä työpajoilla ja haastatteluilla tavoitettiin lähes 100 taiteen ja kulttuurin kanssa aktiivisesti toimivaa ihmistä Itä-Suomen alueelta.

Työpajojen järjestämisestä, aineiston analyysista ja strategialuonnoksesta vastasivat Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n asiantuntijat Jaakko Huttunen, Samuli Manu ja Kirsi Siltanen.

 

Kuntien näkymät heikentyneet aiemmista vuosista – huolta herättää erityisesti omaa kuntaa laajemman alueen tilanne 

MDI toteutti marras-joulukuussa 2023 jo yhdeksättä kertaa valtakunnallisen kuntakyselynsä, tällä kertaa lisänimellä Kuinka kuntasi sykkii? Kyselyllä kerätään Manner-Suomen kuntien luottamushenkilöiden ja ylimpien viranhaltijoiden näkemyksiä kuntien ajankohtaiseen tilannekuvaan ja kehitysnäkymiin liittyen.

Lue lisää Kuntien näkymät heikentyneet aiemmista vuosista – huolta herättää erityisesti omaa kuntaa laajemman alueen tilanne 

Kaukajärven ja Annalan kaupunginosavisio syntyi yhdessä kehittäen  

MDI ja Uusi Kaupunki -kollektiivi toteuttivat Tampereen Kaukajärven ja Annalan kaupunginosaohjelmaa palvelevan visiotyön, jossa kirkastettiin alueen vahvuudet, ominaispiirteet ja kehittämistarpeet. Kaupunginosavisio ”Elämää kuin pikkukaupungissa” luo näkymää Kaukajärven ja Annalan toivotusta kehityssuunnasta sekä tulevista konkreettisista toimenpiteistä.

Lue lisää Kaukajärven ja Annalan kaupunginosavisio syntyi yhdessä kehittäen