Japanin kotiseutulahjoitusmallin pohjalta ideoidaan suomalaista kotiseutulahjoitusmallia

Harvaan asuttujen alueiden (HAMA) parlamentaarinen työryhmä selvityttää Japanin kotiseutulahjoitusmallin kaltaisen mekanismin mahdollisuuksia Suomen HAMA-alueiden elinvoiman vahvistamisessa. MDI johtaa selvityshanketta.

Kiitos, kun kiinnostuit – tervetuloa sivullemme!

Saatoit löytää sivullemme Facebookin testimainoksen kautta. Asiantuntijatoimisto MDI testaa parhaillaan kumppaneidensa kanssa, mikä saisi suomalaiset kiinnostumaan itselleen merkityksellisten seutujen, kuten synnyinseutujensa ja mökkikuntiensa tukemisesta ja kehittämisestä.

Insipiraationa taustalla toimii Japanin kotiseutulahjoitusmalli. Malli on Japanissa suosituttu ja sen kautta kansalaiset voivat tehdä vapaaehtoisia rahalahjoituksia asuinkuntansa ulkopuoliselle kunnalle.

Selvityshankkeessamme konseptoimme toimintamalleja, jotka soveltuisivat suomalaisille ja suomalaisiin toimintaympäristöihin. Tämä Facebookin testimainos on osa selvitystyötämme.

Tällaista mallia tai tukemismahdollisuutta ei siis vielä ole olemassa, mutta toivottavasti tulevaisuudessa on!

Lue alapuolelta lisätietoa hankkeesta.

Vastaa kyselyyn kotiseutulahjoitusmallista!

Tässä kyselyssä kartoitamme suomalaisten näkemyksiä ja kiinnostusta vastaa mallia kohtaan. Mikä saisi suomalaiset kiinnostumaan itselleen merkityksellisten seutujen, kuten synnyinseutujensa ja mökkikuntiensa tukemisesta ja kehittämisestä?

Kyselyyn vastaaminen vie noin 10-15 minuuttia. Kyselyyn vastanneiden ja yhteystietonsa jättäneiden kesken arvomme 50 euron lahjakortin S-ryhmään.

Kysely on auki 12.8.2022 asti.

Vastaa kyselyyn tästä.

Furusato Nozei eli Japanin kotiseutulahjoitusmalli

Furusato Nozei eli kotiseutulahjoitusmalli on Japanissa käytössä oleva suosittu toimintamalli, jossa kansalaiset voivat tehdä vapaaehtoisia rahalahjoituksia asuinkuntansa ulkopuoliselle kunnalle. Lahjoittaja voi valita, mihin käyttökohteeseen haluaa suunnata varat. Vastalahjaksi lahjoittaja saa paikallisia tuotteita, kuten elintarvikkeita, palveluita tai lahjaesineitä. Japanin mallissa lahjoitussumman voi vähentää tuloverotuksessa. 

Malli on ollut Japanissa käytössä vuodesta 2008.  Yksittäisiä lahjoittajia oli vuonna 2018 jopa neljä miljoonaa, ja he tekivät lahjoituksia kuntien käynnistämiin hankkeisiin vuodessa yhteensä neljä miljardia euroa. 

Mallilla on todettu olevan myönteisiä vaikutuksia Japanin paikallistaloudelle, koska se tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden tehdä maaseutualueita valtakunnallisesti tunnetuksi ja tarjota paikallisia erikoisuuksia kuluttajille.

Selvitystyössä mukana Kuhmo, Maalahti ja Puumala

Tässä selvitystyössä verovähennysmahdollisuus on jätetty tarkastelun ulkopuolelle. Kyse on sellaisen mallin konseptoinnista, jossa voitaisiin kerätä varoja kunnan elinvoiman vahvistamiseen. Esimerkiksi paikkakunnalta poismuuttaneet tai kausiasukkaat voisivat lahjoittaa varoja ja saada vastineeksi paikallisia palveluja, elämyksiä ja hyödykkeitä. 

Hankkeessa kartoitetaan Japanin mallin oppeja ja toteuttaa suomalaista tapaustutkimusta mallista kiinnostuneiden harvaan asutun maaseudun kuntien kanssa. Tapaustutkimuksissa ovat mukana Kuhmon, Maalahden ja Puumalan kunnat. Selvityksessä haetaan palvelumalleja, jotka kiinnostavat kuntien yrityksiä ja yhteisöjä, ja tätä kautta kunnan seura- ja palvelutoimialaa voidaan monipuolistaa samalla kun vahvistetaan elinvoimaa.

Selvitystyö raportoidaan syksyllä 2022 harvaan asuttujen alueiden parlamentaariselle työryhmälle. Työryhmä keskustelee mahdollisista jatkotoimista raportoinnin perusteella.

Tiimi

Selvitystiimissä on MDI:n lisäksi mukana Mesenaatti.me:n Pauliina Seppälä ja Petteri Niskanen, sekä Tampereen yliopiston apulaisprofessori Ari-Veikko Anttiroiko ja Japanin asiantuntijana toimiva Ikuie Nakayama.

Kehittävä ote -podcast

Mikä on Furusato Nozei eli Japanin kotiseutulahjoitusjärjestelmä? Miten järjestelmä lähti liikkeelle ja miten se toimii? Jaksossa keskustellaan lisäksi muun muassa kotiseudun merkityksestä ja lahjoituskulttuurista Japanissa sekä paneudutaan alustatalouteen.

Aihetta on tutkittu Suomessa Helsingin yliopiston Ruralia-instituutissa jo useamman vuoden ajan, ja jaksossa vieraana ovatkin Torsti Hyyryläinen, Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin tutkimusjohtaja ja Ryo Umeda, väitöskirjatutkija. Haastattelijana johtava asiantuntija ja projektipäällikkö Kaisa Lähteenmäki-Smith MDI:stä.

Kehittävä ote -podcast on MDI:n podcast, joka ravistelee kuuntelijaa pohtimaan, antaa näkemystä ja tuo oivalluksia kehittää yhteisöä, alueita ja itseään asiantuntijana. Kiritämme kuntakenttää kehittymään ja julkishallintoa uudistumaan – tutkittuun tietoon perustuen. Kehittävä ote -podcast tarjoaa ketterää, riippumatonta ja reipasta puhetta ajankohtaisista aiheista ja ilmiöistä – meiltä, alueilta ja maailmalta.

Webinaarit

Tähän mennessä olemme järjestäneet kaksi webinaaria. Täältä pääset katsomaan webinaaritallenteet sekä kuulet ensimmäisenä tulevista webinaareista.

Kotiseutulahjoitus kylien elinvoimaa ja kotiseutuhenkeä tukemaan?

Kylien elinvoima, kotiseutuhenki ja kotiseutuidentiteetti – Olisiko kotiseutulahjoitus mahdollisuus näiden tukemiseen? Tervetuloa linjoille kuuntelemaan ja keskustelemaan aiheesta! Mukana keskustelemassa ovat Suomen Kylät ry:n toiminnanjohtaja Aleksi Koivisto, Suomen kotiseutuliiton toiminnanjohtaja Riitta Vanhatalo ja MDI:n johtava asiantuntija Kaisa Lähteenmäki-Smith.

Linkki tallenteeseen: Kotiseutulahjoitus kylien elinvoimaa ja kotiseutuhenkeä tukemaan?
Koodi: #@r5HY.7

Voiko vetovoimaa lahjoittaa tai pitovoimaa joukkoistaa? -virtuaaliaamukahvit

Joukkorahoitus, lahjoittaminen, osallistuva budjetointi – mikä toimii Suomessa, mikä meitä motivoi ja mikä on mahdollista? Millaisia lahjoituksia voi tehdä, joilla vahvistetaan vetovoimaa tai alueellista elinvoimaa? Millaiset joukkorahoituksen muodot kiinnostavat ja liikuttavat ihmisiä? Katso tallenne, jossa mukana keskustelemassa ovat Timo Aro (MDI), Petteri Niskanen ja Pauliina Seppälä (Mesenaatti.me). Aamukahvitilaisuuden juontaa Kaisa Lähteenmäki-Smith (MDI).

Linkki tallenteeseen: Voiko vetovoimaa lahjoittaa tai pitovoimaa joukkoistaa? -virtuaaliaamukahvit
Koodi: 5LBA5$E9

Elinvoiman ja monipaikkaisuuden uudet ideat -webinaari

Elinvoiman ja monipaikkaisuuden uudet ideat -webinaarissa kuullaan lyhyt johdanto Japanin malliin ja Suomen esiselvitykseen. Mistä selvityksessä on kyse, mitä tiedämme Japanin kokemusten pohjalta ja millaisia motivaatioita, mahdollistajia, esteitä ja kannustimia on tunnistettavissa?

Elinvoimasta ja monipaikkaisuudesta keskustelemassa ovat tapauskuntien edustajat Niina Kuuva (Puumala), Kaisa Oinas-Panuma (Kuhmo) ja Jenny Malmsten (Maalahti). Paneelia juontaa MDI:n johtava asiantuntija Kaisa Lähteenmäki-Smith. Webinaari on kaksikielinen.

Linkki tallenteeseen: Elinvoiman ja monipaikkaisuuden uudet ideat
Koodi: m^e9HTgE

Lisätietoja hankkeesta

Erityisasiantuntija Auli Sihvola, maa- ja metsätalousministeriö, etunimi.sukunimi@gov.fi, +358 295 162 442
Puheenjohtaja Hanna Huttunen, Harvaan asuttujen alueiden parlamentaarisen työryhmä, etunimi.sukunimi@eduskunta.fi, puh 09 432 3077