Kävelykierros toi asukkaat mukaan visiotyöhön Keravalla

Kerava on osa voimakkaasti kasvavaa Helsingin seutua, jossa kehitystrendinä on asumisen, työpaikkojen ja vapaa-ajan painottuminen keskusta-alueille sekä asemanseutujen ympärille. Keravan kaupunki kasvaa vauhdilla, ja Lapilan asuinalue tunnistetaan potentiaalisesti tärkeäksi kasvualueeksi lähellä hyviä joukkoliikenteen kulkuyhteyksiä. Lapilan alue sijaitsee myös tulevan asuntomessualueen läheisyydessä, ja huomio aluetta kohtaan kasvaa jatkuvasti. 

Uusi Kaupunki -kollektiivi suunnitteli MDI:n tukemana Keravan asemanseudun ja Keravan kartanon väliselle Lapilan asuinalueelle rakenteellisen kasvuvision. Tulevaisuuden potentiaalista täydennysrakentamista varten Uusi Kaupunki ja MDI laativat vision siitä, miltä tulevaisuuden Lapila voisi näyttää. Visiotyö on osa MDI:n ja Uusi Kaupunki -kollektiivin kaupunginosavisioiden sarjaa. Aiemmin visiotöitä on laadittu Helsingissä Malmin sekä Mellunkylän alueille.

Lapilan alue ilmasta kuvattuna. Suunnitellut rakennukset ja kaavat sijoitettu suunnitelman mukaisesti. Alueella on paljon metsää.
Ilmakuvasovitusnäkymä Lapilasta etelän suunnasta nähtynä. Kuva Uusi Kaupunki -kollektiivi

MDI:n rooli painottui alueen asukkaiden kanssa toteutettuun kävelykierrokseen. Kierroksen aikana asukkailla oli mahdollisuus tutustua yleissuunnitelman alustavaan sisältöön ja keskustella sekä ratkaisuista että laajemmin Lapilan kehittämisestä. Kävelykierrokselle osallistui noin 40–50 asukasta, kaupungin asiantuntijoita sekä konsulttityöryhmän edustajat.

Projektin tuloksena syntyi viitteellistä kaava-aineistoa havainnekuvineen, jota kaupungin suunnittelijat hyödyntävät jatkotyöstön pohjana. Projektin tulokset tuovat esiin, miten alueen täydennysrakentamisella voidaan vahvistaa Lapilan alueen vahvuuksia ja saadaan vastattua merkittävimpiin kehitykseen liittyviin kysymyksiin.

Ihmiset ringissä keskustelemassa katuvalon valossa kävelytiellä.
Tunnelmia asukaskävelyltä marraskuussa 2021. Kuva: Timo Hämäläinen

Lapilan yleissuunnitelmaan pääsee tutustumaan tästä.

Kuntien näkymät heikentyneet aiemmista vuosista – huolta herättää erityisesti omaa kuntaa laajemman alueen tilanne 

MDI toteutti marras-joulukuussa 2023 jo yhdeksättä kertaa valtakunnallisen kuntakyselynsä, tällä kertaa lisänimellä Kuinka kuntasi sykkii? Kyselyllä kerätään Manner-Suomen kuntien luottamushenkilöiden ja ylimpien viranhaltijoiden näkemyksiä kuntien ajankohtaiseen tilannekuvaan ja kehitysnäkymiin liittyen.

Lue lisää Kuntien näkymät heikentyneet aiemmista vuosista – huolta herättää erityisesti omaa kuntaa laajemman alueen tilanne 

Kaukajärven ja Annalan kaupunginosavisio syntyi yhdessä kehittäen  

MDI ja Uusi Kaupunki -kollektiivi toteuttivat Tampereen Kaukajärven ja Annalan kaupunginosaohjelmaa palvelevan visiotyön, jossa kirkastettiin alueen vahvuudet, ominaispiirteet ja kehittämistarpeet. Kaupunginosavisio ”Elämää kuin pikkukaupungissa” luo näkymää Kaukajärven ja Annalan toivotusta kehityssuunnasta sekä tulevista konkreettisista toimenpiteistä.

Lue lisää Kaukajärven ja Annalan kaupunginosavisio syntyi yhdessä kehittäen