Innovaatioekosysteemien menestystekijöitä käytetään hallitusohjelman TKI-tiekartan laatimiseen

Innovaatioympäristö- ja ekosysteemien menestystekijöitä valotetaan opetus- ja kulttuuriministeriölle toteutetussa tuoreessa selvityksessä, jonka tuloksia hyödynnetään hallitusohjelmassa. Tavoitteena on ollut laatia pitkän aikavälin suunnitelma TKI-ympäristön parantamiseen ja sitä kautta BKT-osuuden neljän prosentin kasvuun yksityisten ja julkisten investointien ja rahoituksen tasossa.

Innovaatioekosysteemit rakentuvat mm. yritysten, tutkimuslaitosten, julkisen sektorin toimijoiden ja kuluttajien vuorovaikutusverkostoista. Selvityksen yhdeksän tapaustutkimuksen perusteella on tunnistettu menestystekijöitä ja onnistumisen edellytyksiä, joihin panostamalla innovaatioekosysteemien toimintaa ja vaikuttavuutta voidaan parantaa. Tällaisiksi tunnistettiin yhteinen tavoite sekä yhteistyötä tukevat rakenteet, yhteistyön fasilitointi ja koordinointi, toimijoiden monimuotoisuus ja aktiivisuus, julkisen ja yksityisen sektorin toiminnan yhteensovittaminen ja politiikkatoimien jatkuvuus ja johdonmukaisuus.

Selvityksessä suositeltiin mm. pitkäjänteisyyden palauttamsta TKI-politiikkaan, joustavaa strategia- ja ohjelmatyötä TKI-yhteistyön tukemiseen sekä synergian vahvistamista kansallisten ja alueellisten tavoitteiden ja kehittämistoimien välillä.

Toteutimme selvityksen yhteistyössä 4FRONTin kanssa.

Lue lisää tiedotteesta: https://minedu.fi/artikkeli/-/asset_publisher/innovaatioekosysteemien-menestystekijoita-selvitettiin

Katso koko raportti: http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/161808

Ratalinjauksilla on kauaskantoisia alueellisia vaikutuksia Kanta-Hämeen elinvoimaan, vetovoimaan ja pitovoimaan

Liikenneyhteyksillä ja –käytävillä sekä saavutettavuudella on vahva yhteys alue- ja väestönkehitykseen. Liikenteeseen liittyvät ratkaisut stimuloivat monin eri tavoin joko myönteisesti tai kielteisesti alue- ja väestönkehitykseen. Ratalinjauksilla on kauaskantoisia suoria ja epäsuoria alueellisia vaikutuksia Hämeenlinnan ja Riihimäen seutujen kehitykseen. MDI:n tekemän selvityksen perusteella voidaan tehdä neljä kiteytettyä nostoa nykyiseen päärataan ja uuteen ”metsärataan” liittyvien vaihtoehtojen perusteella.

Lue lisää Ratalinjauksilla on kauaskantoisia alueellisia vaikutuksia Kanta-Hämeen elinvoimaan, vetovoimaan ja pitovoimaan

Puurakentamisen ohjelma on edistänyt puun käyttöä suomalaisessa rakentamisessa

Ympäristöministeriö julkaisi MDI:n toteuttaman arvioinnin Puurakentamisen ohjelman tähänastisista vaikutuksista ja toteutumisesta. Puurakentamisen edistäminen on pitkäjänteistä työtä. Arvioinnissa MDI esittää, että valtionhallinnon tulisi jatkaa edistämistyötä ja lisätä puurakentamista tukevia kannusteita ja velvoitteita.

Lue lisää Puurakentamisen ohjelma on edistänyt puun käyttöä suomalaisessa rakentamisessa