Oulu on valittu Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026

MDI onnittelee Oulua ja kiittää yhteisestä matkasta! Kansainvälinen asiantuntijaraati valitsi Oulun Euroopan kulttuuripääkaupungiksi (ECoC) 2026. Mukana loppukilpailussa olivat Suomesta myös Tampere ja Savonlinna. Kyse on Euroopan unionin tunnetuimmasta ja merkittävimmästä kulttuuriohjelmasta. Oulun teemana on kulttuuri-ilmastonmuutos, ja hakemuksessa välittyy kuva pohjoisesta omaperäisestä kulttuurista, villistä kaupunkikulttuurista ja luovuudesta.

Oulu on suunnitellut monimuotoista ohjelmaa, jossa huomioidaan laajan kulttuuritarjooman lisäksi muun muassa lasten vahva osallisuus, ruokakulttuuri sekä teknologian ja tekoälyn hyödyntäminen vuorovaikutteisen kulttuurin luomisessa.  Hankkeen toteuttamiseen osallistuu alueen 32 kuntaa, kulttuurintekijöitä ja eri alojen toimijoita. Luvassa on useita satoja tuotantoja ja tapahtumia vuoden aikana.

– Lähdimme hakemuksen kanssa ajoissa liikkeelle, ja teimme sen yhdessä sidosryhmien kanssa. Saimme aidosti sitoutettua koko kentän yhteiseen hankkeeseen. Oulu2026 on asukkaiden ja ihmisten sekä eurooppalaisten kumppanien yhteistyötä, joka yhdistää tiedettä, taidetta, kulttuuria, luontoa, maaseutua ja kaupunkeja, kertoo Oulu2026-hankejohtaja Piia Rantala-Korhonen.

Yhteistyössä Oulu2026-tiimin kanssa MDI toimitti suomenkielisestä materiaalista englanninkielisen virallisen hakemustekstin. Suomen aiemmat kulttuuripääkaupungit Helsinki (2000)  ja Turku (2011) onnistuivat hankkeitensa kautta uudistamaan kaupunkikulttuuria ja lisäämään alueidensa elinvoimaa ja kansainvälistä näkyvyyttä. Oulun tavoite on myös nostaa taiteen ja kulttuurin merkitys uudelle tasolle kaupunki- ja aluekehityksessä sekä luoda uusia työpaikkoja ja luovan talouden keskittymiä alueelle.

Lue lisää

MDI tukee Oulua Euroopan kulttuuripääkaupunki -haussa

Päivitetty 10.6.2021 klo 8.10

Kuntien näkymät heikentyneet aiemmista vuosista – huolta herättää erityisesti omaa kuntaa laajemman alueen tilanne 

MDI toteutti marras-joulukuussa 2023 jo yhdeksättä kertaa valtakunnallisen kuntakyselynsä, tällä kertaa lisänimellä Kuinka kuntasi sykkii? Kyselyllä kerätään Manner-Suomen kuntien luottamushenkilöiden ja ylimpien viranhaltijoiden näkemyksiä kuntien ajankohtaiseen tilannekuvaan ja kehitysnäkymiin liittyen.

Lue lisää Kuntien näkymät heikentyneet aiemmista vuosista – huolta herättää erityisesti omaa kuntaa laajemman alueen tilanne 

Kaukajärven ja Annalan kaupunginosavisio syntyi yhdessä kehittäen  

MDI ja Uusi Kaupunki -kollektiivi toteuttivat Tampereen Kaukajärven ja Annalan kaupunginosaohjelmaa palvelevan visiotyön, jossa kirkastettiin alueen vahvuudet, ominaispiirteet ja kehittämistarpeet. Kaupunginosavisio ”Elämää kuin pikkukaupungissa” luo näkymää Kaukajärven ja Annalan toivotusta kehityssuunnasta sekä tulevista konkreettisista toimenpiteistä.

Lue lisää Kaukajärven ja Annalan kaupunginosavisio syntyi yhdessä kehittäen