Järvi-Suomen maaseudun ympäristö- ja ilmastotavoitteisiin tähdätään viiden ELY-alueen yhteisellä ohjelmalla

Järvi-Suomen maaseudun ympäristö- ja ilmasto-ohjelman tärkeimmät pointit koottiin tiivistelmään. (Klikkaa kuvaa)

MDI toteutti yhdessä Luonnonvarakeskuksen kanssa Järvi-Suomen maaseudun ympäristö- ja ilmasto-ohjelman laadintaprosessin, joka tukee Järvi-Suomen ELY-keskusten maaseudun kehittämisen painopisteiden valintaa ohjelmakaudelle 2021–2027. Ohjelman valmisteluissa mukana olivat Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon, Keski-Suomen, Kaakkois-Suomen ja Etelä-Savon ELY-keskukset. Viiden ELY-keskusalueen yhteinen ohjelma tukee maaseutu- ja ympäristötoimijoiden yhteistyön tiivistymistä yli maakuntarajojen.

Ohjelmassa kiinnitetään huomiota Vuoksen ja Kymijoen vesistöalueisiin, jotka kattavat noin neljänneksen Suomen maatalousmaasta ja yli puolet Suomen sisävesialasta. Vesistöt ovatkin monin tavoin ohjelman ytimessä.  Ohjelmassa tarkastellaan lisäksi luonnon monimuotoisuuden säilyttämistä ja edistämistä, hiilensidontaan ja ilmastovaikutuksiin liittyviä tavoitteita ja toimenpiteitä sekä kannattavan elinkeinotoiminnan ja maaseutuasumisen asettamia edellytyksiä näiden toimien toteuttamiselle. Laaja aihepiiri näkyy ohjelman poikkihallinnollisessa ja mahdollistavassa luonteessa.

Tuoreessa ympäristö- ja ilmasto-ohjelmassa listataan konkreettisia toimenpiteitä seuraaviin tavoitteisiin:

  • Järvi-Suomen vesistöjen tila säilyy vähintään hyvänä tai paranee vähintään hyvälle tasolle
  • Järvi-Suomesta tulee hiilineutraali
  • Järvi-Suomen luonnon monimuotoisuus säilyy tai lisääntyy
  • Vastuullinen ja kannattava liiketoiminta sekä kestävä asuminen lisääntyvät.

Materiaalit

Tiivistelmä
Raportti
Ohjelman verkkosivu

Ratalinjauksilla on kauaskantoisia alueellisia vaikutuksia Kanta-Hämeen elinvoimaan, vetovoimaan ja pitovoimaan

Liikenneyhteyksillä ja –käytävillä sekä saavutettavuudella on vahva yhteys alue- ja väestönkehitykseen. Liikenteeseen liittyvät ratkaisut stimuloivat monin eri tavoin joko myönteisesti tai kielteisesti alue- ja väestönkehitykseen. Ratalinjauksilla on kauaskantoisia suoria ja epäsuoria alueellisia vaikutuksia Hämeenlinnan ja Riihimäen seutujen kehitykseen. MDI:n tekemän selvityksen perusteella voidaan tehdä neljä kiteytettyä nostoa nykyiseen päärataan ja uuteen ”metsärataan” liittyvien vaihtoehtojen perusteella.

Lue lisää Ratalinjauksilla on kauaskantoisia alueellisia vaikutuksia Kanta-Hämeen elinvoimaan, vetovoimaan ja pitovoimaan

Puurakentamisen ohjelma on edistänyt puun käyttöä suomalaisessa rakentamisessa

Ympäristöministeriö julkaisi MDI:n toteuttaman arvioinnin Puurakentamisen ohjelman tähänastisista vaikutuksista ja toteutumisesta. Puurakentamisen edistäminen on pitkäjänteistä työtä. Arvioinnissa MDI esittää, että valtionhallinnon tulisi jatkaa edistämistyötä ja lisätä puurakentamista tukevia kannusteita ja velvoitteita.

Lue lisää Puurakentamisen ohjelma on edistänyt puun käyttöä suomalaisessa rakentamisessa