Blogi: Viittä ja sataa

MDI syntyi ensimmäisen kerran Vesalaisen Jukan perustamana 1987, toisen kerran Anssin, Jarl Matin ja minun käynnistämänä 2009 ja kolmannen kerran yhdessä Jannen kanssa 2012. Viimeisimmästä syntymästä tulee nyt keväällä kuluneeksi viisi vuotta. Kun Suomi samalla tänä vuonna juhlii satavuotista taivaltaan, yritän tässä blogissa rakentaa aasinsiltaa kahden synttärisankarin kehityskaarten välille.

MDI 2012, Suomi 1917–1937: Suomi itsenäistyi Venäjän vallankumouksen melskeessä 1917. Aivan yhtä värikäs ei ollut MDI:n kolmas syntymä 2012, vaikka asiat nopeasti etenivät silloinkin. Ensimmäinen vuosi MDI:ssä oli varmasti hyvin samantapainen kuin Suomen ensimmäiset kaksi vuosikymmentä – täynnä yrittämisen innostusta, tarmokasta tekemistä ja yrityksen oman ”kansallistunteen” etsimistä. Tuolta ajalta periytyvät myös MDI:n kolme A:ta (ajattelu, aitous ja asenne) ja kolme I:tä (ilo, intohimo ja inhimillisyys), jotka muodostavat edelleen yrityksen DNA:n.

MDI 2013, Suomi 1937–1957: Suomi kohtasi toisen kaksivuotiskymmenensä alussa kriisin sotien muodossa. Maan jälleenrakentaminen ja sotakorvaukset pitivät kansan kiireisenä, olympialaiset nostivat sodan jälkeen runneltua kansallistunnetta. MDI:n toinen vuosi oli myös rakentamisen aikaa: töitä ja tekijöitä marssi ilahduttavaan tahtiin ovesta sisään. Sotaisa kuolemanlaakso onnistuttiin välttämään. Erityisesti vuotta leimasivat innovaatioleirit maaseudulla.

MDI 2014, Suomi 1957–1977: MDI:n kolmas vuosi oli vaikea, parin vuoden nousukiito sakkasi ilman ohennuttua siipien alla. Kaikkia tekijöitä ei pystytty pitämään, vaan yrittäjyys näytti nurjan puolensa. Ehkä hieman samaan tapaan Suomessa kolmannen kaksivuotiskymmenen aikana työttömyys ajoi ihmisiä etsimään työtä Ruotsista, vaikka hyvinvointivaltion palveluja rakennettiin tarmokkaasti samaan aikaan eri puolille Suomea. Muuttoliike maaseudulta kaupunkeihin kiihtyi. Kaupunkipolitiikka nousi vahvemmin myös MDI:n agendalle kolmantena vuonna.

MDI 2015, Suomi 1977–1997: Neljättä vuotta leimasivat MDI:ssä pikkuprojektit: kasinotalouden kaltaisia pikavoittoja ei ollut tarjolla, leipä oli pieninä muruina maailmalla. Suomen neljännen kaksivuotiskymmenen aikana maan talous kaahasi ylä- ja alamäkeen, loppujaksolla satsaukset osaamisen kehittämiseen, EU-jäsenyys ja Nokia vetivät maan takaisin kasvu-uralle.

MDI 2016, Suomi 1997–2017: Viime vuosi oli taloudellisesti MDI:n lyhyen historian paras: liikevaihto kasvoi yli miljoonaan euroon, myös tulos oli historian paras. Työtä toivat erityisesti laajat arviointi- ja selvitystyöt, jotka liittyvät mm. hallituksen uudistuksiin. Suomi on viimeisen parinkymmenen vuoden aikana noussut monella mittarilla maailman parhaaksi maaksi olipa kyse sitten kilpailukyvystä, onnellisuudesta tai turvallisuudesta. Rakenteiden uudistaminen on kuitenkin osoittautunut Suomessa äärimmäisen hankalaksi. MDI:n ketterä tapa toimia yhdessä osaavien kumppaneiden kanssa näyttäisi toimivan orgaanista kasvua parempana kasvustrategiana.

Viiden vuoden aikana MDI on palvellut noin 170 asiakasta, tarjonnut suoraan tai välillisesti työtä 35 eri henkilölle ja kerryttänyt yhteensä 3,8 M€ liikevaihtoa. Laskuja on lähetetty noin 580 kpl. Midiläiset ovat olleet reissussa 1200 päivää, matkustaneet junalla 13 kertaa maailman ympäri (yli 0,5 miljoonaa kilometriä) ja tavoittaneet kymmeniätuhansia suomalaisia kyselyjen, haastattelujen, työpajojen ja leirien kautta. Samalla MDI on antanut oman sysäyksensä Suomen kehitykseen.

Tällaista tämä on, yrittäminen. Viittä ja sataa eteenpäin.

Kysy lisää

Blogi: Vanhemmaksi on vaikea tulla, jos naiset ja miehet asuvat eri puolilla maata

Isyys ei ole itsestäänselvyys, totesimme isyyttä koskevan blogisarjan ensimmäisessä osassa, jossa pohdiskelimme syntyvyyttä ja ennen kaikkea miesten tahatonta lapsettomuutta alueellisena ilmiönä. Maantieteellisen ilmiön isyydestä tekee ennen kaikkea nuorten aikuisten muuttoliike.

Lue lisää Blogi: Vanhemmaksi on vaikea tulla, jos naiset ja miehet asuvat eri puolilla maata

Vierasblogi: Mitä alueenne kiikarissa näkyy? – Alueiden mahdollisuuksien tilat kehitystä suuntaamassa

Oletko koskaan miettinyt, mistä kunnan, maakunnan tai muun alueen kehityksen kannalta tärkeät ideat tulevat ja mikä niiden muotoutumiseen vaikuttaa? Tiedämme, että alueille on jaettu aluekehittämisen pelilaudalla erilaiset pelimerkit. Toisilla on paremmat lähtökohdat ja toisilla on heikommat kortit, mutta tästäkin huolimatta pelin lopputulos voi yllättää. Näemmekö ja havaitsemmeko ympärillämme olevat mahdollisuudet eri tavoin ja mistä se johtuu?

Lue lisää Vierasblogi: Mitä alueenne kiikarissa näkyy? – Alueiden mahdollisuuksien tilat kehitystä suuntaamassa