Antikainen Kemijärvi-päivillä: aktiivisuudella ja yhdessä tekemisellä uuteen nousuun

Ilma oli kolea, mutta keskustelu kävi kuumana perinteisessä Kemijärvi-päivien paneelikeskustelussa 28.6.2014. Keskustelu käytiin Taivaantulien torilla, johon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Arto Ojala oli tällä kertaa kutsunut Lapin liiton Ritva Kauhasen, matkailuyrittäjä Anne Murron, professori Matti Virenin sekä MDI:n Janne Antikaisen. Keskustelun teemana oli Rakennemuutoksesta uuteen nousuun. Torin reunustat täyttänyt yleisö innostui eniten Anne Murron ajatuksesta, jossa hän toivoi erityisesti matkailuun pienten toimijoiden yhteistyötä ja kansalaisaktiivisuutta. Ritva Kauhanen muistutti, että Lapin kehittämiseksi toimijoille on tarjolla useiden kymmenien miljoonien eurojen potti. Matti Viren puhui tunnettuun värikkääseen tyyliinsä paljon taloudesta ja toivoi, että toiminnassa mentäisiin tekemisen sisällön ja mielekkyyden, ei ”laiskan” rahoituskriteerien täyttämisen kautta. Antikainen muistutti, että tällä hetkellä Suomessa ei ole yhtään paikkakuntaa, joka ei olisi rakennemuutoksen kourissa. Pahimmillaan rakennemuutos voi olla kolminkertainen, kun samanaikaisesti sekä teollisuus, palvelut että osaaminen ovat muutoksessa, kuten esimerkiksi Oulun seudun tapauksessa. Rakennemuutoksesta voidaan päästä uuteen nousuun, mutta se vaatii proaktiivista kehittämisotetta ja rohkeaa yhteistä tekemistä. Antikainen myös väitti, että Itä-Lapin kunnat olisivat vahvempia kasvumoottoreita yhtenä kuntana, ja muistutti 1-10-100-1000 -kaavasta, jonka mukaan tarvitsemme Suomeen 1000 paikallista moottoria, kun kuntamullistusta tehdään.

Kuntien näkymät heikentyneet aiemmista vuosista – huolta herättää erityisesti omaa kuntaa laajemman alueen tilanne 

MDI toteutti marras-joulukuussa 2023 jo yhdeksättä kertaa valtakunnallisen kuntakyselynsä, tällä kertaa lisänimellä Kuinka kuntasi sykkii? Kyselyllä kerätään Manner-Suomen kuntien luottamushenkilöiden ja ylimpien viranhaltijoiden näkemyksiä kuntien ajankohtaiseen tilannekuvaan ja kehitysnäkymiin liittyen.

Lue lisää Kuntien näkymät heikentyneet aiemmista vuosista – huolta herättää erityisesti omaa kuntaa laajemman alueen tilanne