Blogi: Koronan jälkeen globaalit etätyömarkkinat?

Me emme vielä tiedä, miten koronaepidemia vaikuttaa yhdyskuntarakenteeseen, koska tarina ei ole vielä päättynyt. Jotain voin kuitenkin spekuloida silläkin uhalla, että kahden vuoden kuluttua tälle nauretaan.

Yhteiskunnan digiloikka on valtaisa. Etäkokousten teknologia on ollut tarjolla jo jonkin aikaa, mutta nyt se myös osataan.

Muuttotappioalueilla haaveillaan tämän kääntävän kehityksen suunnan, kun työn perässä ei tarvitse enää muuttaa kasvukeskuksiin. Voi käydä toisinkin. Voimistuvan paikallisuuden tilalle voi tulla voimistuva kansainvälisyys. Jos työtä voi tehdä missä päin Suomea hyvänsä, sitä voi tehdä missä päin maailmaa hyvänsä, vaikkapa Kreetalla. Muutto etätöihin etelään on houkutteleva vaihtoehto. Onhan jo nyt Espanjan aurinkorannikolla iso suomalainen siirtokunta.  Puoli vuotta riittää siihen, että siirtyy toisen maan veronmaksajaksi. Suomalainen palkkataso yhdistettynä kreikkalaiseen verotukseen, hintatasoon ja ilmastoon tarjoaa kilpailukykyisen vaihtoehdon. Suomalaista peruskoulua siellä ei tietenkään ole, joten ei lapsiperheille. Sellaista työtä voidaan ulkoistaa vaikka Intiaan, jossa Suomen kielen taito ei ole välttämätöntä.

Yliopistoissa on opeteltu etäluentoja, ja ne sujuvat kuulemma yllättävän hyvin. Aalto-yliopistossa maisteriopinnot käydään jo englanniksi. Miksi siis kuunnella suomalaisen proffan huonoa englantia, kun voi kuunnella Harvardin professorin hyvää englantia. Koulutusmarkkinat ottavat ison loikan kohti globaalia kilpailua. Siinä voi pienen Suomen yliopistojen käydä ikävästi tai sitten ne verkottuvat ulkomaisten yliopistojen kanssa.

Etäkokoukset tulevat vähentämään myös liikematkailua. Olen jo mennyt sekaisin laskuissa, kuinka monta hotellihanketta Helsingissä on, mutta monta. Moni niistä taitaa karsiutua.

Työn riippumattomuus paikasta koskee työtä, jonka tulos on siirrettävissä bitteinä paikasta tai maasta toiseen. Sen sijaan tämä kriisi on opettanut, kuinka suuria taloudellisia riskejä liittyy monimutkaisiin alihankintaketjuihin. Paljon tuotantoa palaa nyt Kiinasta Eurooppaan ja Suomeen. Konepajoilla tulee menemään hyvin. Se vahvistaa maakuntia.

Eero Holstila pohti sitä, tuottaako korona uuden Nurmijärvi-ilmiön, koska tiiviistä kaupungista tulee tällainen taudin pesä. Voi olla, jos aletaan pelätä infektiota yleensä, mutta koronaa ei pääse pakoon Nurmijärvellä, eikä elämä koronan kanssa ole siellä sen helpompaa. Pikemminkin päin vastoin.

Meillä Kruununhaassa on kävelymatkan päässä kymmenen ravintolaa, josta voi hakea lounasruuan, minkä lisäksi fillaria polkeva Wolt-kuski on yleinen näky. Jos ei uskalla käydä kaupassa, ruoka tulee pienestä maksusta oven eteen.  Tämä pelaa kaupungissa paljon paremmin.

Jos voi tehdä kaksi päivää viikossa etätöitä, työmatka Nurmijärveltä helpottuu 40 %, mutta eivät nuoret työn perässä Kallion hipsterikortteleihin muuta.

Tilanne on aivan toinen, jos tulee helpommin tarttuvia infektiota tai jos antibioottien teho menetetään ja esimerkiksi tuberkuloosi tulee takaisin. Silloin elämä tiiviisti asutuissa kaupungeissa muuttuu vaaralliseksi. Silloin korttelikaupungin edut menetetään.

Jotkut uumoilevat, ettei koronaan saa immuniteettia sairastamalla. Jos näin on, ei saa rokottamallakaan. Silloin virus jää pysyväksi seuralaiseksemme, ja koko elämänmuotomme on mullistuksen edessä. Minä en kuitenkaan tähän usko.

Kysy lisää

Osmo Soininvaara

Näkökulmia kotiseutulahjoitukseen: Kannatuskuntalaisuudesta resursseja maaseudun kehittämiseen

Tässä blogissa Ari-Veikko Anttiroiko valottaa japanilaisen kotiseutulahjoitusmallin taustoja kotiseututunteen ja kuntalaisuuden näkökulmasta. Sen jälkeen hän pohtii sitä, millainen merkitys näillä ulottuvuuksilla on mallin soveltamisessa Suomen oloihin. Erityisenä käsitteellisenä kiinnekohtana kirjoituksessa on kannatuskuntalaisuus eli sellainen vapaaehtoinen ”jäsenyys” johonkin muuhun kuin omaan asuinkuntaan, jonka myötä henkilö voi samalla tukea kyseistä kuntaa lahjoittamalla rahaa tai muita resursseja. Kyse on viime kädessä siis ajattelutavasta, jossa yhdistyvät harvaan asuttujen alueiden kuntien vapaaehtoinen tukeminen, monipaikkainen tai hajautunut kuntalaisuus sekä alusta, joka mahdollistaa kannatuskuntalaisuuden toteuttamisen. Viimeksi mainittuun liittyen käsittely sivuaa digitalisaatiota ja alustataloutta, joilla on tärkeä rooli Japanin kotiseutulahjoitusmallin toimeenpanossa.

Lue lisää Näkökulmia kotiseutulahjoitukseen: Kannatuskuntalaisuudesta resursseja maaseudun kehittämiseen

Miltä Suomi näyttää tänään? – Aluekehityksen suuret aallot

Muuttoliikkeen aallot ovat Suomessa olleet vuosikymmenten saatossa voimakkaita ja ne ovat heijastelleet nopeasti suurten yhteiskunnallisten projektien – teollisuus-Suomen, hyvinvointi-Suomen ja osaamis-Suomen rakentamista. Epälineaarisesta kehityksestä on opittava se, että jos näkee vuosikymmenten päähän ulottuvia ennusteita väestönkehityksestä ja muuttoliikkeestä, eivät luvut ole itseään ennustavia – niihin ei saa tuudittautua ja niiden kehitykseen voidaan vaikuttaa.

Lue lisää Miltä Suomi näyttää tänään? – Aluekehityksen suuret aallot