Kuvasarjojen avulla voi kertoa tarinoita ja onnekseni työssäni graafisena suunnittelijana saan myös valokuvata tapahtumia. 20–30 kuvan kuvasarjalla voi tiivistää päivän tilanteet ja kuvavalinnoilla vaikuttaa siihen millaisena tapahtuma myöhemmin nähdään. Kaikkia tilanteita ei tarvitse eikä voi kertoa ja valintoja on tehtävä. Tapahtumissa kuvaan yleensä muutamasta sadasta tuhanteenkin kuvaan päivässä, joten lopullisen muutaman kymmenen kuvan kuvasarjan karsiminen on tärkeä osa työtä.
Jännittävää tapahtumakuvaamisessa on ihmisten lukeminen ja tilanteiden ennakoiminen – pitäisi olla sopivasti sijoittuneena ennen tilannetta eikä kuitenkaan haluaisi kovin merkittävästi häiritä tapahtumien luonnollista kulkua, vaikka yleensä vaikuttavin kuva tuleekin läheltä kuvaten. Onnistumiselta tuntuu silloin, kun ihmiset kokevat ylpeyttä ollessaan osa kuvasarjaa. Yrityksemme tapahtumissa tehtäväni ei ole inhorealistisesti dokumentoida jokaista liikettä vaan esittää tapahtuneet kiinnostavalla ja kunnioittavalla tavalla.
Aloitin yrityksemme tapahtumien valokuvaamisen sen ensimmäisenä toimintavuotena 2012. Tämän vuoden tammikuuhun mennessä kuvia on arkistoissa 25.000 kpl, joista olen koonnut tähän 40 kuvan kuvasarjan. Kuvat ovat sisäisistä palavereista, omista tapahtumista ja tilatuista tapahtumista, leireistä ja työpajoista. Kuvat alkavat yrityksemme ensimmäisestä juhlasta Helsingin Vironkadulla elokuussa 2012 ja päättyvät sisäiseen kuukausipalaveriin Tynnyrintekijän huoneessa Suomenlinnassa tammikuussa 2017.
Viiden vuoden matkaa on ollut ilo valokuvata ja toivon, että sinustakin on hauskaa katsoa tätä aluekehittäjien kuvasarjaa.
–Anssi Kumpula
Kuvat Anssi Kumpula.