Timo Aro, miksi Turulla menee nyt niin hyvin? 

Suomen väestökehityksen tunnetuin asiantuntija Timo Aro aloittaa uuden työn Turun kaupungin tutkimusjohtajana. MDI:n onneksi hän jää edelleen neuvontanajaksi myös meille.

Onnea uudesta työstä! Mitä siihen kuuluu?

Kiitos! Kyseessä on ihan uusi tehtävä pormestarin tiimissä. Aika lailla teen samaa väestön liikkeiden ja alueiden kehittämisen tutkimusta ja niistä puhumista kuin olen jo MDI:ssä ja Twitterissä tehnyt, mutta enemmän Turun ja sen seudun näkökulmasta. Mukana on tietysti kaupunkikehittämistä ja strategista suunnittelua, ja myös seudun edunvalvontaa ja vähän markkinointiakin. 
 

Turkuun muuttaa nyt ihmisiä Helsinkiä myöten, ja uusimpien tietojen mukaan se sai viime vuonna enemmän väestönlisäystä kuin kertaakaan vuoden 1972 jälkeen. Miksi Turulla menee niin hyvin?

On paljon isoja asioita, jotka ovat luoneet positiivista ilmapiiriä. Kovia asioita ovat lääketeollisuuden ja meriteollisuuden keskittymät Turussa. Toinen on korkeakoulut, joiden merkitys on koko ajan kasvanut. Niihin on Turussa aina panostettu.

Hyvää kiinnostavaa kaupunkia on rakennettu viime vuosina ottamalla kaupungin sisällä uusia alueita käyttöön, esimerkiksi joen ympäriltä vanhoja teollisuusalueita, joihin on nyt tuotu asumista ja kulttuuria. Ne on saatu kytkettyä aika kivasti keskustaan. Turku myös panostaa kulttuuriin, minkä pitäisi tämän kokoisessa kaupungissa olla itsestäänselvää. Kulttuuri tuottaa kaupunkilaisille merkityksiä, joita ei pysty kunnolla mittaamaan, mutta jotka ovat tärkeitä veto- ja pitovoimatekijöitä. 

Turku on myös pandemiavoittaja. Kun usein ajatellaan, että korona-aikana ihmiset siirtyivät mökille etätöihin, paljon enemmän tapahtui sitä, että he siirtyivät tekemään etätöitä esimerkiksi Turkuun tai Tampereelle sen sijaan että olisivat pendelöineet Helsingin toimistolle. 


Tuleeko Turkuunkin ratikka? Pitäisikö mielestäsi tulla?


Rautatie on iso kysymys. Varmaankin kevään aikana tehdään päätös.  Näen,  että kaupunkikehityksen kannalta kaksi supervoimaa ovat korkeakoulutus ja liikenneyhteydet. Ja tähän jälkimmäiseen kuuluu sekä kaupunkialueen raitiotiet että nopeat yhteydet Helsinkiin.
 


MDI ja Turku ovat tehneet yhteistyötä muun muassa Turun seutustrategian rakentamisessa. Tämä työ jakuu edelleen. MDI tutkii myös Turun kulttuurinhyvinvointitoimenpiteitä. 

Lisätietoja MDI:n tarjoamista palveluista

Tilaa MDI:n uutiskirje

Kysy lisää