Kestävä vihreä siirtymä saavutetaan panostamalla TKI-kentän moninaisuuteen – AGDA-hanke jatkaa teeman parissa

AGDA on Pohjoismaisen tasa-arvorahaston (NIKK) rahoittama kehittämishanke, joka sai virallisen starttinsa viime marraskuun alussa. Hankkeessa pureudutaan diversiteetin ja inkluusion mahdollisuuksiin TKI-kentällä, etenkin vihreän siirtymän teemaan liittyen.

Mitä loppuvuosi 2022 piti sisällään?

Maantieteen päivillä 3.11. pääsimme testaamaan erätauko-dialogia suhteessa teemaamme ja tapasimme aiheesta kiinnostuneita tutkijoita, asiantuntijoita ja opiskelijoita. Lisäksi aiheen taustoitus on syventynyt haastatteluiden myötä. Olemme kuulleet muun muassa vihreän siirtymän hankkeissa työskenteleviä nuoria naisia sekä Business Finlandin, Suomen Akatemian ja Nordic Innovationin asiantuntijoita.

Mitä on odotettavissa alkuvuodelta 2023?

Toinen erätauko-dialogi järjestetään yhteistyössä Vaasan yliopiston kanssa 12.1. Wasa Innovation Centerissä eli Vaasan innovaatiokeskuksessa. Kutsuvieraseminaarissa keskustelumme aiheena on Monimuotoisuuden mahdollisuudet vihreässä siirtymässä. Seuraavaksi suuntaamme erätaukoilemaan Norjan Sogndaliin 10.2. otsikolla Inclusive Innovation. Norjan tapahtuman yhteistyökumppanina toimii Western Norway Research Institute (Vestlandsforsking).

AGDA-hankkeen päätöstilaisuus järjestetään kansainvälisenä naistenpäivänä 8.3., jonne toivotamme jokaisen aiheesta kiinnostuneet tervetulleiksi. Lisätietoja MDI:n some-kanavilta lähiviikkoina!

Kaikki ei kuitenkaan lopu vielä tähän, sillä AGDA-tiimille on myönnetty mm. tulosten esittelyslotti Swedish Innovation Days -webinaarissa maaliskuun loppupuolella.

MDI kehittää pohjoismaisessa yhteistyössä sukupuoli- ja moninaisuusherkempiä työkaluja TKI-ohjelmien laadintaan

Pohjoismaat ovat kerta toisensa jälkeen sijoittuneet hyvin, kun mitataan maiden välisiä tasa arvoeroja sekä tutkimus- ja innovaatioympäristöjen laatua. Pinnan alla kuva on monisyisempi. Tasa-arvon ääneenlausutut ihanteet peittävät alleen sen tosiasian, että tavoitteista huolimatta TKI-kenttä on varsin sukupuolittunut.

Lue lisää MDI kehittää pohjoismaisessa yhteistyössä sukupuoli- ja moninaisuusherkempiä työkaluja TKI-ohjelmien laadintaan

Kuntien näkymät heikentyneet aiemmista vuosista – huolta herättää erityisesti omaa kuntaa laajemman alueen tilanne 

MDI toteutti marras-joulukuussa 2023 jo yhdeksättä kertaa valtakunnallisen kuntakyselynsä, tällä kertaa lisänimellä Kuinka kuntasi sykkii? Kyselyllä kerätään Manner-Suomen kuntien luottamushenkilöiden ja ylimpien viranhaltijoiden näkemyksiä kuntien ajankohtaiseen tilannekuvaan ja kehitysnäkymiin liittyen.

Lue lisää Kuntien näkymät heikentyneet aiemmista vuosista – huolta herättää erityisesti omaa kuntaa laajemman alueen tilanne 

Kaukajärven ja Annalan kaupunginosavisio syntyi yhdessä kehittäen  

MDI ja Uusi Kaupunki -kollektiivi toteuttivat Tampereen Kaukajärven ja Annalan kaupunginosaohjelmaa palvelevan visiotyön, jossa kirkastettiin alueen vahvuudet, ominaispiirteet ja kehittämistarpeet. Kaupunginosavisio ”Elämää kuin pikkukaupungissa” luo näkymää Kaukajärven ja Annalan toivotusta kehityssuunnasta sekä tulevista konkreettisista toimenpiteistä.

Lue lisää Kaukajärven ja Annalan kaupunginosavisio syntyi yhdessä kehittäen