Kestävä vihreä siirtymä saavutetaan panostamalla TKI-kentän moninaisuuteen – AGDA-hanke jatkaa teeman parissa

AGDA on Pohjoismaisen tasa-arvorahaston (NIKK) rahoittama kehittämishanke, joka sai virallisen starttinsa viime marraskuun alussa. Hankkeessa pureudutaan diversiteetin ja inkluusion mahdollisuuksiin TKI-kentällä, etenkin vihreän siirtymän teemaan liittyen.

Mitä loppuvuosi 2022 piti sisällään?

Maantieteen päivillä 3.11. pääsimme testaamaan erätauko-dialogia suhteessa teemaamme ja tapasimme aiheesta kiinnostuneita tutkijoita, asiantuntijoita ja opiskelijoita. Lisäksi aiheen taustoitus on syventynyt haastatteluiden myötä. Olemme kuulleet muun muassa vihreän siirtymän hankkeissa työskenteleviä nuoria naisia sekä Business Finlandin, Suomen Akatemian ja Nordic Innovationin asiantuntijoita.

Mitä on odotettavissa alkuvuodelta 2023?

Toinen erätauko-dialogi järjestetään yhteistyössä Vaasan yliopiston kanssa 12.1. Wasa Innovation Centerissä eli Vaasan innovaatiokeskuksessa. Kutsuvieraseminaarissa keskustelumme aiheena on Monimuotoisuuden mahdollisuudet vihreässä siirtymässä. Seuraavaksi suuntaamme erätaukoilemaan Norjan Sogndaliin 10.2. otsikolla Inclusive Innovation. Norjan tapahtuman yhteistyökumppanina toimii Western Norway Research Institute (Vestlandsforsking).

AGDA-hankkeen päätöstilaisuus järjestetään kansainvälisenä naistenpäivänä 8.3., jonne toivotamme jokaisen aiheesta kiinnostuneet tervetulleiksi. Lisätietoja MDI:n some-kanavilta lähiviikkoina!

Kaikki ei kuitenkaan lopu vielä tähän, sillä AGDA-tiimille on myönnetty mm. tulosten esittelyslotti Swedish Innovation Days -webinaarissa maaliskuun loppupuolella.

MDI kehittää pohjoismaisessa yhteistyössä sukupuoli- ja moninaisuusherkempiä työkaluja TKI-ohjelmien laadintaan

Pohjoismaat ovat kerta toisensa jälkeen sijoittuneet hyvin, kun mitataan maiden välisiä tasa arvoeroja sekä tutkimus- ja innovaatioympäristöjen laatua. Pinnan alla kuva on monisyisempi. Tasa-arvon ääneenlausutut ihanteet peittävät alleen sen tosiasian, että tavoitteista huolimatta TKI-kenttä on varsin sukupuolittunut.

Lue lisää MDI kehittää pohjoismaisessa yhteistyössä sukupuoli- ja moninaisuusherkempiä työkaluja TKI-ohjelmien laadintaan