Blogi: Muotinrikkomisen muoti, so last season

Älä tule paha kakku, tule hyvä kakku”, kajahtelee lähikuukausina sekä Vironniemen päiväkotilaisilta Säätytalon takapihalta että monista ympäröivien hallintokortteleiden kabineteista. Pöystit ja kumppanit pistävät nyt parastaan – uusi muotti alue- ja kuntarakenteelle on tuoreella hallituksella juuri valannassa. Ensin laitetaan sote kuntoon, sitten alueet ja sen jälkeen kunnat. Hiekka on edellisen hallituksen jäljiltä märkää ja hiekkalaatikolle mahtuvat parlamentaarisesti kaikki. Hallitus on osoittanut, että ainakin lähtölaukauksissa on liipaisin herkässä ja radat mustanaan askelmerkkejä.

MDI on toisintoimimisen toimisto. Meidän ideanamme on ollut rikkoa muotteja ja rajoja, totuttuja toiminta- ja ajattelutapoja. Meillä on ollut vaikeuksia ehtiä muotinrikkomiseen mukaan, kun kaikki viime hallituskaudella tehdyt muottiviritykset on vintattu isojen poikien toimesta ulos puistosta ennen kuin me ehdimme edes paikalle. Ja sen jälkeen hiekkalaatikkoon on kaivettu niin syvä potero, ettei päivä sinne enää paista. Noita motteja kierrellessä on tullut yhteisiä muotteja ikävä.

Nyt hiekkalaatikolla on otettava lapio kauniiseen käteen – toiseen menetettyyn hallituskauteen meillä ei Suomessa enää ole varaa. Toivottavasti maamme hallituksen kantti kestää tehdä linjauksia alueista ja kunnista. Me toivomme, että muotteja olisi erilaisia, sama kun ei sovi kaikille alueille. Ja tärkeintä on muottien muodostama kokonaisuus sekä erilaiset verkostomaiset suhteet todellisessa alueita kehittävässä toiminnassa ja tekemisessä. Kun ensin on kerrottu, mitkä ne muotit ovat ja missä rajat menevät, vasta sitten voimme toimia toisin verkostomaisten suhteiden rakentamisessa. Muotinrikkomisen sijaan on syytä keskittyä rakentamiseen.

Blogi: Isyys ei ole itsestäänselvyys

Ketkä miehistä haluavat isiksi ja ketkä saavuttavat isyyden? Ketkä miehistä jäävät lapsettomiksi omasta tahdostaan ja ketkä tahtomattaan? Nämä ovat paitsi inhimillisiä, myös syvästi yhteiskunnallisia kysymyksiä. Isyyden muutokset kertovat meille jotain oleellista niistä edellytyksistä, joita yhteiskuntana isyydelle annamme. Yksilöllisen kysymyksen sijaan kyse on suurelta osin rakenteellisista ja kulttuurisista ilmiöistä, joilla on myös alueellinen ulottuvuutensa.

Lue lisää Blogi: Isyys ei ole itsestäänselvyys