Lähiöitä on uskallettava kehittää isosti

Juuri nyt ihmisiä kiehtovat taas kaupungit – mutteivät niinkään kaupunkien kerrostalolähiöt. Miten tämä muutetaan?Kaupunkikehittäjän kolme hieman yllättävääkin keinoa:


Timo Hämäläinen

1. Luodaan lähiöstä toiseen jatkuva kaupunki

Lähiörakenteessa keskitytään helposti yhteen alueeseen kerrallaan, ja sitä rakennetaan erillisenä saarekkeena. Sen sijaan kannattaisi rakentaa vuorovaikutusta muun kaupungin kanssa ja luoda kaupunkikudelmaa lähiöstä toiseen. On tärkeää tunnistaa epäjatkuvuuskohtia ja poistaa niitä. 

2. Edistetään palvelujen levittymistä ympäri aluetta

On tyypillistä pyrkiä keskittämään palveluja ostoskeskuksiin. Mutta elävyyttä syntyy paremmin, kun palveluita on ympäri aluetta. Tässä kaupungin pitää olla avoin yksityisten toimijoiden kehitysideoille, vaikkapa suhtautua suopeasti siihen, että joku haluaa muuttaa autotallin baariksi. Toisaalta taas kaavoittajilla pitää olla muskeleita, jotta he saavat rakennuttajat toteuttamaan uusiin rakennuksiin liiketiloja. 

3. Ollaan rohkeita ja luodaan uutta

Uskon siihen, että kaupunkiin kuuluu muutos, myös lähiöihin. Emme voi ratkaista ongelmia toistamalla samaa, mitä on tehty ennenkin. Lähiöt kaipaavat nyt uutta raikasta ajattelua ja rohkeita strategioita. 

Timo Hämäläinen on parhaillaan mukana MDI:n lähiötyössä muun muassa Tampereella. Jos MDI:n lähiökehittämisen palvelut kiinnostavat, voit kysyä lisää häneltä tai Iina Tunkkarilta.

Tämä juttu on ilmestynyt alunperin uutiskirjeessämme, jossa puhutaan aluekehittämisestä kerran kuussa. Voit tilata uutiskirjeen täältä. Suosittelemme!

Uudistunut Kuntakortti

Nyt myös HYTE, kuntatalous ja päästöindikaattori

Kuntakortti

Kuntakortti

Kuntakortti on automatisoitu tilannekuva kunnan kehityksestä ​yhdessä paketissa valmiiksi koottuna ja visualisoituna. 

Tutustu tuotteeseen Kuntakortti