Kaupunkipolitiikan tiekartta

Kaupungistuminen jatkuu koronasta huolimatta – kaupunkipolitiikkaa on terävöitettävä kriisin voittamiseksi

Vaikka kaupungistuminen jatkuu, suuret kaupungit ovat pandemian aiheuttaman globaalin shokin polttopisteessä. Kriisistä ulospääsy vaatii nopeita kaupunkipoliittisia toimia. Kaupunkien tulee nousta ilmastonmuutoksen torjunnan suunnannäyttäjiksi, panostaa rakennuskannan kiertotalouden joustavuuteen ja torjua asuinalueiden polarisaatiota. Kaupunkien roolia innovaatiovetoisen talouskasvun vetureina on voimistettava. 

Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n yhdessä kumppaniensa RAKLIn, Hypon, Kuntaliiton ja Kuntarahoituksen kanssa toimittama julkaisu Kaupunkipolitiikan koronalääkkeet kertoo, millaista kaupunkipolitiikkaa Suomessa tarvitaan koronasta elpymiseen, ja analysoi, millaisia jälkiä koronavuosi jätti Suomen kaupunkikehitykseen, miltä kaupunkien kehityksen erilaiset skenaariot näyttävät vuoteen 2035 ja millaisia toimenpiteitä pandemiakriisistä selviytyminen vaatii kaupungeilta.

– Uuden kaupunkipolitiikan keskiössä ovat kansalaiset ja yritykset. Kaupunkien ja valtiovallan tehtävänä on mahdollistaa, ohjata ja sopivasti resursoida. Koronapandemian jälkihoito tarkoittaa loikkaa sääntöviidakosta mahdollistamiseen, toteaa johtava asiantuntija Veera Mustonen MDI:stä.

Lisätietoja 

Veera Mustonen, johtava asiantuntija, MDI
040 508 4022
veera.mustonen@mdi.fi

Julkaisu

Kaupunkipolitiikan koronalääkkeet -julkaisu. Tiedosto aukeaa PDF-muodossa.
Kaupunkipolitiikan koronalääkkeet – Kaupunkipolitiikan tiekartta V (PDF, 3 Mt)

Webinaari

Koronalääkettä kaupungeille -webinaari 30.3. klo 10: Koronakriisi paljasti kaupunkien heikot kohdat – suurten kaupunkien pormestariehdokkaat vastaavat haasteisiin

Suomen talouden elpyminen edellyttää kaupunkien menestystä, mutta samalla niille on annettava siihen työkaluja ja niiltä itseltään on vaadittava enemmän, jotta laadullinen kaupunki vastaa ihmisten tarpeita ja toiveita.

Kolmen suurimman kaupungin pormestariehdokkaat, Helsingin Anni Sinnemäki, Turun Minna Arve ja Tampereen Lauri Lyly, keskustelevat ensimmäistä kertaa yhdessä koronan jälkeisestä kaupunkipolitiikasta.

Suurilta kaupungeilta vaaditaan paljon, jotta Suomi pääsee irti koronapandemiasta. Kysymme pormestariehdokkailta, miten heidän johtamansa kaupungit vauhdittavat talouskasvua, torjuvat ilmastonmuutosta ja ylläpitävät asuntorakentamista. Yleisökysymyksiä on mahdollista esittää tilaisuuden aikana sähköisesti.

Webinaarissa keskustelu kietoutuu kolmeen teemaan:

  • Millaisia jälkiä koronavuosi jätti Suomen kaupunkikehitykseen ja miten tämä tulisi huomioida asuntorakentamisessa ja toimitilojen suunnittelussa?
  • Jatkuuko kaupungistuminen suurkaupunkien keskustojen tiivistymisenä vai lähikaupunkien verkostoina? Vai hajautuuko kaupunkirakenne laajemmille alueille?
  • Millaiset toimenpiteet vievät kaupunkien uuteen kukoistukseen?

 

Katso webinaari YouTubesta