Antikainen: Mangustien takuu liikkeestä, paluusta ja ilosta

Mangustit

Me haluamme saada aikaan liikahduksia, sekä asioihin että ihmisiin. Asiat keloontuvat pystyyn ilman tunnetta. Vahvoja tunteita syntyy vasta asioista, jotka liikuttavat henkilökohtaisesti. Me tulemme iholle. Me lupaamme saada aikaan liikettä. Yksi viime vuoden rajuimpia todistuksia oli, kun eräs lokakuussa leirin kanssamme elänyt laittoi kotiin päästyään joululaulut lapsille soimaan.

Liian usein kuulee vieläkin katkeria kielikuvia konsulteista ja projektin päätyttyä horisonttiin katoavista perävaloista. Me lupaamme tulla takaisin. Meillä MDI:ssä on käytössä yksinkertainen palvelulupaus palaamisesta: palaamme puolen vuoden päästä toimeksiantomme päättymisestä tilaajan tykö. Kysymme tilaajalta, mikä on liikahtanut, mikä on muuttunut. Näissä keskusteluissa kokee suurta palkitsevuutta.

Oletteko muuten koskaan kysyneet, mikä eläin organisaatiosi on? Ei ihan helppo kysymys, erityisesti julkisen sektorin parissa puljaaville. Yksi kevään hienoja hetkiä oli Mekrijärven tutkimusasemalla kuunnella Pohjois-Karjalan kehittäjien tulkintoja siitä, mikä eläin paikallinen kehittämisyhtiö olisi. Tulkintoja tuli lintujen liidokkuudesta petojen voimaan. Tulkinnat tekivät kunniaa sekä eläimille että kehittämisyhtiölle.

Viime kuukausipalaverissa esitimme saman kysymyksen myös itsellemme. Olemme uteliaita, tiimityöskentelijöitä, vikkeliä. Löysimme itsemme nopeasti: olemme mangusteja. Meidän mielestä ne ovat veikeitä olioita, joita seuratessa ei voi kerta kaikkiaan olla naama näkkärillä. Se on meidän kolmas lupaus: meidän kanssa työskentely on veikeätä, se on ilo. Me laitamme itsestämme kaiken likoon jokaiseen vetoon, johon lähdemme. Sen jälkeen se on kuin mangusteja katsoisi.

Oli ilo myös huomata, että lupaukset liikkeestä, paluusta ja ilosta ovat myös arvostettuja. Liikevaihtomme ja työntekijöidemme määrä kolminkertaistui edellisestä vuodesta. Kiitos siitä, että olemme saaneet olla monessa hienossa tarinassa mukana. Liike jatkukoon.

Rentouttavaa pääsiäistä. Me lupaamme ottaa sen yhtä iisisti kuin nämä lajitoverimme https://www.youtube.com/watch?v=1tH4WymLqEA.

Blogi: Mitä tapahtui syntyvyydelle 2010-luvulla?

Sodat, pandemiat, nälkävuodet ja suuret ikäluokat ovat aiheuttaneet muutoksia Suomen syntyvyydessä läpi historian. Mullistusten ajankohdat ovat osoitettavissa tilastojen pohjalta laadituissa kuvaajissa. Kuitenkin 2010-luvulta alkaen on tapahtunut jotain, mille ei ole annettavissa yksiselitteistä syytä. Syntyvyys on romahtanut ja yhtä vähän lapsia syntyi Suomessa viimeksi vuonna 1833.

Lue lisää Blogi: Mitä tapahtui syntyvyydelle 2010-luvulla?