Sitra on nostanut esiin tulevaisuusteemoja ja tietoa, mutta niitä käytetään päätöksenteossa vielä vähän

Toteuttamamme Tulevaisuuksien tekijä -raportti arvioi, miten Sitra on saavuttanut vaikuttavuustavoitteensa ”Suomessa tunnetaan tulevaisuuden mahdolliset kehityssuunnat hyvin” vuosien 2011–2018 aikana. Arvioinnin mukaan Sitran rooli korostuu erityisesti tulevaisuususkon ylläpitämisessä ja keskustelussa yhteisten visioiden merkityksestä. Merkittävää vaikuttavuus on ollut seuraavissa teemoissa: kestävyyskriisi, kiertotalous, heikot signaalit, kestävä hyvinvointi, jakamistalous ja kokeilukulttuuri.

Sitran haasteena arvioinnin mukaan on tulevaisuustiedon heikko hyödyntäminen päätöksenteossa. Arvioinnissa tuotettiin Sitralle viisi suositusta:

  • Kansainvälisiä verkostoja tulee hyödyntää laaja-alaisemmin
  • Organisaatioiden omaa tulevaisuuskyvykkyyttä tulee tukea aktivoijana ja mentorina
  • On valittava tarkoin ne teemat, joissa laajaa kansalaisvaikuttamista tarvitaan ja muilta osin keskittyä asiantuntijaekosysteemiin
  • Pitää selkeyttää roolia eri toimijoiden verkottajana
  • Täytyy ottaa aktiivisempaa roolia tiedon tulkinnan, ymmärtämisen ja soveltamisen tukijana

 

Lue lisää aiheesta: https://www.sitra.fi/uutiset/arviointi-sitra-tekee-tulevaisuutta-tutuksi/

Katso koko raportti: https://www.sitra.fi/julkaisut/vaikuttavuusarviointi-7-tulevaisuuksien-tekija/

 

Kuntien näkymät heikentyneet aiemmista vuosista – huolta herättää erityisesti omaa kuntaa laajemman alueen tilanne 

MDI toteutti marras-joulukuussa 2023 jo yhdeksättä kertaa valtakunnallisen kuntakyselynsä, tällä kertaa lisänimellä Kuinka kuntasi sykkii? Kyselyllä kerätään Manner-Suomen kuntien luottamushenkilöiden ja ylimpien viranhaltijoiden näkemyksiä kuntien ajankohtaiseen tilannekuvaan ja kehitysnäkymiin liittyen.

Lue lisää Kuntien näkymät heikentyneet aiemmista vuosista – huolta herättää erityisesti omaa kuntaa laajemman alueen tilanne 

Kaukajärven ja Annalan kaupunginosavisio syntyi yhdessä kehittäen  

MDI ja Uusi Kaupunki -kollektiivi toteuttivat Tampereen Kaukajärven ja Annalan kaupunginosaohjelmaa palvelevan visiotyön, jossa kirkastettiin alueen vahvuudet, ominaispiirteet ja kehittämistarpeet. Kaupunginosavisio ”Elämää kuin pikkukaupungissa” luo näkymää Kaukajärven ja Annalan toivotusta kehityssuunnasta sekä tulevista konkreettisista toimenpiteistä.

Lue lisää Kaukajärven ja Annalan kaupunginosavisio syntyi yhdessä kehittäen