Saaristopolitiikka lipuu tulevaisuuteen

Suomalainen saaristopolitiikka täytti kesäkuun alussa 70 vuotta ja saaristoasiain neuvottelukunta SANK juhli 60-vuotista taivaltaan saaristoseminaarissa Turussa kesäkuun alussa. MDI onnittelee pitkän ja ansioituneen siivun tehneitä saaristokehittäjiä – erityisesti Mr. Saaristopolitiikkaa Jorma Leppästä, joka tämän vuoden aikana eläköityy mutta toivottavasti jatkaa saaristoaktivistina virkauran jälkeen. Turun seminaarissa MDI pohti saaristoalueiden kehittämisen tulevaisuutta. Kehittämisen kehykset näyttävät lupaavilta. Komission esitys Suomelle on suotuisa – kokonaissaanti on ensiesitysten valossa kasvussa ja harvan asutuksen rahoitus säilyy edelleen osana rahanjaon kriteeristöä. Matkailussa on suuri potentiaali, mutta saaristossa kyse ei ole volyymeistä vaan laadusta ja toimivuudesta. Kun Suomi pyrkii saamaan saaristoiset erityispiirteensä esiin, kannattaa kumppaneita hakea Ruotsista ja laajemmin Skandinaviasta ja Skotlannista. Saaristolait ovat uusiutumassa mielenkiintoisella tavalla – ja kuulemma Suomesta inspiroituneena – Skotlannin lisäksi myös Kroatiassa, jossa valtaa hajautetaan saarille. Perusvire on säilyttävästä politiikasta kohti saaristoalueita uusivaa kehittämispolitiikkaa. MDI:n selvitys eurooppalaisista saaristo- ja vesistöpolitiikoista valmistuu alkusyksystä.

Ratalinjauksilla on kauaskantoisia alueellisia vaikutuksia Kanta-Hämeen elinvoimaan, vetovoimaan ja pitovoimaan

Liikenneyhteyksillä ja –käytävillä sekä saavutettavuudella on vahva yhteys alue- ja väestönkehitykseen. Liikenteeseen liittyvät ratkaisut stimuloivat monin eri tavoin joko myönteisesti tai kielteisesti alue- ja väestönkehitykseen. Ratalinjauksilla on kauaskantoisia suoria ja epäsuoria alueellisia vaikutuksia Hämeenlinnan ja Riihimäen seutujen kehitykseen. MDI:n tekemän selvityksen perusteella voidaan tehdä neljä kiteytettyä nostoa nykyiseen päärataan ja uuteen ”metsärataan” liittyvien vaihtoehtojen perusteella.

Lue lisää Ratalinjauksilla on kauaskantoisia alueellisia vaikutuksia Kanta-Hämeen elinvoimaan, vetovoimaan ja pitovoimaan

Puurakentamisen ohjelma on edistänyt puun käyttöä suomalaisessa rakentamisessa

Ympäristöministeriö julkaisi MDI:n toteuttaman arvioinnin Puurakentamisen ohjelman tähänastisista vaikutuksista ja toteutumisesta. Puurakentamisen edistäminen on pitkäjänteistä työtä. Arvioinnissa MDI esittää, että valtionhallinnon tulisi jatkaa edistämistyötä ja lisätä puurakentamista tukevia kannusteita ja velvoitteita.

Lue lisää Puurakentamisen ohjelma on edistänyt puun käyttöä suomalaisessa rakentamisessa