Maaseutuparlamentti kutsuu keskustelemaan maaseudun kehittämisestä – MDI mukana Kumppanitorilla

Toimimme tänä vuonna Maaseutuparlamentti-tapahtuman kumppanina. Järjestämme osana tapahtumaa kaksi virtuaalista työpajaa, ja olemme mukana virtuaalisella Kumppanitorilla.

Miten monipaikkaisia maaseudulle? -työpajassa keskustellaan valtion, maakuntien, kuntien ja yritysten keinoista edistää monipaikkaista työtä ja asumista maaseudulla. Työpajassa kuullaan alustus sekä keskustellaan pienryhmissä. Työpaja on osa MDI:n, Suomen ympäristökeskuksen ja Luonnonvarakeskuksen toteuttamaa valtioneuvoston kanslian rahoittamaa tutkimushanketta. Työpaja järjestetään tiistaina 28.9.2021 klo 12–13.30.

Maaseudun naiset ja tietotyön mallit -työpajassa tarkastellaan tietotyön sukupuolittumista ja pohditaan, millaisia mahdollisuuksia naiset tarjoavat maaseudun tietotyölle ja tietotyö maaseudun naisille. Työpajassa kuullaan Rasmus Aron tilastoihin perustuva alustus sekä keskustellaan pienryhmissä. Työpaja järjestetään keskiviikkona 29.9.2021 klo 12–13.30.

Kehotamme ilmoittautumaan työpajoihin tapahtumailmoittautumisen yhteydessä, mutta se ei ole pakollista. Huomioithan kuitenkin, että työpajoihimme otamme mukaan enintään 60 osallistujaa.

Lisäksi pidämme kumppanitorilla virtuaalisen tietoiskun kuntien ja kyläyhteisöjen hyvästä elämästä ja hyvinvoinnista HYVIS-hankkeen pohjalta. HYVIS-hankkeella tuetaan siirtymistä sosiaalisesti kestävään yhteiskuntaan muun muassa tukemalla kuntajohtamisen tietopohjaa ja hyvinvoinnin edellytyksiä monipuolisen tiedolla johtamisen työkalujen muodossa. Kumppanitorilla esittelemme hankkeen lopputuloksia ja työkaluja. Saat virtuaalisella tapahtuma-alustalla myös suoran yhteyden paikalla oleviin asiantuntintijoihimme. Tervetuloa kumppanitorille 29.9. klo 14–16. Tietoiskumme alkavat klo 14 ja 15!

Ilmoittaudu mukaan Maaseutuparlamenttiin

Maaseutuparlamentti kokoaa 28.–30.9.2021 yhteen yhdistysaktiiveja ja kyläkehittäjiä, yrittäjiä, tutkijoita ja asiantuntijoita, rahoittajia ja päättäjiä keskustelemaan maaseudun kehittämisestä. Maaseutuparlamentti järjestetään tänä vuonna hybriditapahtumana. Tapahtuman juontajat ja puhujavieraat ovat livelähetyksessä Kurikan Kampuksen päästudiolta, ja osallistujat ovat monipaikkaisesti etänä. Päiväkohtainen ohjelma on katsottavissa Maaseutuparlamentin verkkosivuilta. Ilmoittautuminen on alkanut osoitteessa maaseutuparlamentti.fi/info/ilmoittautuminen.

Väitös: Kaupungistumiselta puuttuu visio

MDI:n kaupunkikehittämisen ja -politiikan asiantuntija FM Ilppo Soininvaara on tutkinut väitöstyössään kaupungistumisen politiikkaa Suomessa. Väitöskirja valaisee kaupungistumisen kehityskaaria, siihen liittyvää poliittista keskustelua ja erilaisia strategisia intressejä. Soininvaara väittelee keskiviikkona 25.5.2022 kello 12 Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa aiheesta ”The politics of urbanization – From a global imperative to national struggles”.

Lue lisää Väitös: Kaupungistumiselta puuttuu visio

MDI mukana analysoimassa rakennemuutostyökaluja Suomessa

MDI oli mukana toteuttamassa selvitystä Suomessa käytössä olleista rakennemuutostyökaluista, joista raportissa erityisesti tarkastellaan äkilliseen rakennemuutokseen reagointia (ÄRM), alueellisten innovaatioiden ja kokeilujen (AIKO) ennakoivan rakennemuutoksen toimia (ERM ja Silta-sopimuksia). Raportissa kuvataan suomalaisten työkalujen kehitystä ja ominaisuuksia sekä esitellään arvioinneista saatuja kokemuksia. Tarkemman tapaustutkimuksen kohteena oli Kainuussa tapahtunut UPM:n Kymmenen rakennemuutos.

Lue lisää MDI mukana analysoimassa rakennemuutostyökaluja Suomessa