Leader on paikallisen kehittämisen moottori

Leader-toimintatavan arvioinnin mukaan Leaderin suurin lisäarvo on sosiaalisessa pääomassa ja paikallistuntemuksessa, ja tulevaisuudessa Leader-toimintatapaa tulisi sekä uudistaa että vahvistaa.

Leader-toiminta on maaseudun yhteisölähtöistä paikallista kehittämistä, jonka periaatteina ovat alueperusteisuus, alhaalta ylös, paikallinen kumppanuus, monialaisuus, innovatiivisuus, alueiden välinen ja kansainvälinen yhteistyö sekä verkostoituminen. Leader-periaatteet ovat laajasti hyväksyttyjä, mutta niiden toteuttaminen vaihtelee. Leader-toiminnan toteuttamisesta vastuussa ovat Suomen 54 alueellista Leader-ryhmää.

Arvioinnin tärkeimpiä havaintoja ja päätelmiä ovat:
1) Leader-toiminta on vakiintunut maaseudun kehittämisen toimintatapana Suomessa,
2) Leaderin hallintomalli toimii suhteellisen hyvin, mutta rohkeutta uudistua tarvitaan,
3) Leader-periaatteet ovat laajasti hyväksyttyjä, mutta toteuttaminen vaihtelee,
4) Hallintomalli tukee periaatteiden toteutumista, mutta niiden välillä on jännitteitä,
5) Leaderin suurin lisäarvo on sosiaalisessa pääomassa ja paikallistuntemuksessa
6) Tulevaisuudessa Leader-toimintatapaa tulee vahvistaa.

Arvioinnin toteuttivat maa- ja metsätalousministeriölle aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI ja Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti, ja se on osa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman 2014–2020 arviointia.

Katso Leader-arviointiin liittyvät materiaalit:

Tiivistelmä
Raportti
Podcast
Maa- ja metsätalousministeriön blogi Kun ihmisten kokoisia ideoita toteutetaan
Tiedote

Kuntien näkymät heikentyneet aiemmista vuosista – huolta herättää erityisesti omaa kuntaa laajemman alueen tilanne 

MDI toteutti marras-joulukuussa 2023 jo yhdeksättä kertaa valtakunnallisen kuntakyselynsä, tällä kertaa lisänimellä Kuinka kuntasi sykkii? Kyselyllä kerätään Manner-Suomen kuntien luottamushenkilöiden ja ylimpien viranhaltijoiden näkemyksiä kuntien ajankohtaiseen tilannekuvaan ja kehitysnäkymiin liittyen.

Lue lisää Kuntien näkymät heikentyneet aiemmista vuosista – huolta herättää erityisesti omaa kuntaa laajemman alueen tilanne 

Kaukajärven ja Annalan kaupunginosavisio syntyi yhdessä kehittäen  

MDI ja Uusi Kaupunki -kollektiivi toteuttivat Tampereen Kaukajärven ja Annalan kaupunginosaohjelmaa palvelevan visiotyön, jossa kirkastettiin alueen vahvuudet, ominaispiirteet ja kehittämistarpeet. Kaupunginosavisio ”Elämää kuin pikkukaupungissa” luo näkymää Kaukajärven ja Annalan toivotusta kehityssuunnasta sekä tulevista konkreettisista toimenpiteistä.

Lue lisää Kaukajärven ja Annalan kaupunginosavisio syntyi yhdessä kehittäen