Kuntakortti vuoden 2022 Datamenestyjät-kilpailun voittoon

MDI:n ja Robonomist Oy:n laatima Kuntakortti nappasi voiton Tilastokeskuksen Datamenestyjät-kilpailun finaalissa. Kuntakortti sai kiitosta selkeästä ja loogisesta kokonaisuudesta sekä käytettävyydestään.

Datamenestyjät-kilpailun voittaja julistetaan.

Kuntakortti nousi kilpailun voittoon indikaattorien huolellisella valinnalla sekä tulosten laadukkaalla ja tyylikkäällä esittelytavalla. Tuomaristo kuvaili Kuntakortin sisältöä selkeäksi ja loogiseksi kokonaisuudeksi, jossa on tehty perusteltuja valintoja kuitenkin siten, että monipuolinen tietosisältö säilyy.

Tuomaristo kiitteli finaalitöitä siitä, että niissä tuodaan tietoa sinne, missä päätöksiä tehdään. Kaikissa finaalitöissä tiedon tarve nousi nimenomaan ruohojuuritasolta eli työt täyttävät aidon tiedon tarpeen. Tämän vuoden töissä korostui kunta- ja aluetieto.

Palkintoa Tilastoareena 2022 -tapahtumassa pokkaamassa olivat Robonomist Oy:n Antti Jäppinen ja Juha Itkonen sekä MDI:n Satu Tolonen ja Janne Antikainen.

Kiitokset siis Tilastokeskukselle kilpailun järjestämisestä. Tällaiset kilpailut myös omalta osaltaan kannustavat kehittämään.

Janne Antikainen, kehitysjohtaja, MDI

Kuntakortti – Vuoden Datamenestyjä – antaa tilannekuvan kuntien aluekehityksestä

MDI:n ja Robonomist Oy:n tarjoama Kuntakortti kokoaa ja visualisoi keskeisiä kunnan kehitystä koskevia tunnuslukuja eri lähteistä automaattisesti päivittyen. Se on tarkoitettu viranhaltijoille, päättäjille ja kuntalaisille. Kuntakortti kerää, visualisoi ja julkaisee tiedon aluekehityksen muuttujista:

  • väestö
  • vetovoima
  • työllisyys
  • koulutus ja hyvinvointi
  • yritystoiminta 
  • alue- ja kuntatalous.

Kuntakortin myötä asiantuntijoiden työ siirtyy tiedon murskaamisesta sen tulkintaan.

Kuntakortin käyttö säästää asiantuntijoiden aikaa ja auttaa tekemään tuoreeseen tietoon perustuvia päätöksiä.
Pääset tutustumaan oman kuntasi Kuntakortin näytekappaleen linkin kautta. Valikoimassa ovat kaikki Suomen kunnat. Tilaustuote päivittyy automaattisesti mahdollisimman ajantasaiseksi. Näytekappaleet eivät sisällä kaikkein tuoreinta tietoa eivätkä päivity.

Kuntakortin rinnalla finaalissa mukana kolme kilpailijaa

Finaalissa MDI:n ja Robonomist Oy:n kanssa olivat Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiön Itlan Itlasto-palvelu, joka kokoaa kansallista, pitkittäistä seurantatietoa lasten ja nuorten hyvinvoinnista sekä Hämeen liiton ylläpitämä Kanta-Hämeen elinvoimakatsaus, joka kerää yhteen alueen kuntien elinvoimaa mittaavia tilastoja. 

Lisäksi raati palkitsi kunniamaininnoilla Etelä-Savon maakuntaliiton Etelä-Savo ennakoi -palvelun ja vielä julkaisemattomien töiden sarjassa Aluehallintovirastojen valmisteilla olevan tieto.avi.fi-palvelun.

Raati koostui eri organisaatioita edustavista datan käytön ja visualisoinnin asiantuntijoista: Tilastokeskuksen Mikko Lindholmin lisäksi siihen kuuluivat Laura Sutinen Bearing Pointilta, Heidi Enho Corellia Helsingistä, Iiris Lahti AI Rootsista, Esa Mäkinen Helsingin Sanomista ja Kimmo Vehkalahti Helsingin yliopistosta.

Toista kertaa järjestetty Datamenestyjät-kilpailu on Tilastokeskuksen ja BearingPointin järjestämä kilpailu, jonka tarkoituksena on edistää tiedon hyödyntämistä ja datalukutaitoa sekä tukea faktapohjaisen päätöksenteon edellytyksiä yhteiskunnassa. Tänä vuonna kilpailussa oli mukana 16 työtä.

Lue lisää

Datamenestyjät -kilpailu

Kuntakortti

Kuntien näkymät heikentyneet aiemmista vuosista – huolta herättää erityisesti omaa kuntaa laajemman alueen tilanne 

MDI toteutti marras-joulukuussa 2023 jo yhdeksättä kertaa valtakunnallisen kuntakyselynsä, tällä kertaa lisänimellä Kuinka kuntasi sykkii? Kyselyllä kerätään Manner-Suomen kuntien luottamushenkilöiden ja ylimpien viranhaltijoiden näkemyksiä kuntien ajankohtaiseen tilannekuvaan ja kehitysnäkymiin liittyen.

Lue lisää Kuntien näkymät heikentyneet aiemmista vuosista – huolta herättää erityisesti omaa kuntaa laajemman alueen tilanne