Kulttuuriympäristöt voimavarana tulevissa maakunnissa

Kulttuuriympäristöasioiden hoitoa koskeva toimintaympäristö tulee muuttumaan huomattavasti maakuntauudistuksen myötä. Nykyviranomaiset, jotka hoitavat kulttuuriympäristö ja –maisema-asioita ovat ELY-keskukset, maakuntien liitot, kunnat ja museoviranomaiset. Vuonna 2019 tämä toimijakenttä on varsin erinäköinen, kun ELY-keskukset ja maakuntien liitot lopettavat toimintansa. Ympäristöministeriö on tilannut MDI:ltä selvityksen, jonka lähtökohtana on tarkastella maakuntauudistuksen vaikutuksia kulttuuriympäristökentälle sekä vahvistaa Kulttuuriympäristöstrategian toimeenpanoa ja integrointia laajemmin mukaan aluekehitykseen.

Selvitystyö jakaantuu kolmeen eri vaiheeseen. Ensimmäisessä työvaiheessa kartoitetaan maakunnittain maakuntauudistukseen liittyvä valmistelutilanne kulttuuriympäristöasioihin liittyen. Toisessa vaiheessa jalkaudutaan maakuntiin, eli viedään eteenpäin tunnistettuja hyviä toimintamalleja, jotta kulttuuriympäristöasioiden hoito huomioitaisiin parhaalla mahdollisella tavalla tulevissa maakunnissa. Samalla vastataan kysymykseen, miten valtakunnallinen Kulttuuriympäristöstrategia toimeenpannaan niin, että kulttuuriympäristöjen merkitys positiivisena voimavarana korostuu entisestään. Työn kolmannessa vaiheessa raportoidaan koko työn tulokset selvityksen loppuraportiksi. Työ valmistuu keväällä 2018.

Ratalinjauksilla on kauaskantoisia alueellisia vaikutuksia Kanta-Hämeen elinvoimaan, vetovoimaan ja pitovoimaan

Liikenneyhteyksillä ja –käytävillä sekä saavutettavuudella on vahva yhteys alue- ja väestönkehitykseen. Liikenteeseen liittyvät ratkaisut stimuloivat monin eri tavoin joko myönteisesti tai kielteisesti alue- ja väestönkehitykseen. Ratalinjauksilla on kauaskantoisia suoria ja epäsuoria alueellisia vaikutuksia Hämeenlinnan ja Riihimäen seutujen kehitykseen. MDI:n tekemän selvityksen perusteella voidaan tehdä neljä kiteytettyä nostoa nykyiseen päärataan ja uuteen ”metsärataan” liittyvien vaihtoehtojen perusteella.

Lue lisää Ratalinjauksilla on kauaskantoisia alueellisia vaikutuksia Kanta-Hämeen elinvoimaan, vetovoimaan ja pitovoimaan

Puurakentamisen ohjelma on edistänyt puun käyttöä suomalaisessa rakentamisessa

Ympäristöministeriö julkaisi MDI:n toteuttaman arvioinnin Puurakentamisen ohjelman tähänastisista vaikutuksista ja toteutumisesta. Puurakentamisen edistäminen on pitkäjänteistä työtä. Arvioinnissa MDI esittää, että valtionhallinnon tulisi jatkaa edistämistyötä ja lisätä puurakentamista tukevia kannusteita ja velvoitteita.

Lue lisää Puurakentamisen ohjelma on edistänyt puun käyttöä suomalaisessa rakentamisessa