Kotka-Haminan seudun asuntomarkkinaselvitys antaa eväitä asumisen kehittämiseen

MDI selvitti Kotka-Haminan seudun asuntomarkkinoiden tilannetta ja asumispreferenssejä. Selvityksen mukaan alueella on asumiseen liittyen sekä mahdollisuuksia että haasteita, joihin voidaan tarttua asumisen kehittämiseksi laadittujen suositusten avulla.

Selvityksen mukaan alueen asuntomarkkinoiden suurimmat haasteet liittyvät kohtaanto-ongelmaan: asuntojen tarjonta ja sijainnit eivät vastaa kysyntää. Alueella ei myöskään vielä hyödynnetä riittävästi uudenlaisia asumisen konsepteja. Kaupunkikeskustojen viihtyisyyteen ja kaupunkikulttuuriin sekä palveluihin tulisi panostaa, jotta ne houkuttelisivat uusia asukkaita.

Potentiaalisia seudulle muuttajia on kolmessa ryhmässä: ytimiin hakeutuvat ryhmät, kuten ikäihmiset ja opiskelijat, keskustojen liepeille asettuvat lapsiperheet ja väljempää maaseutumaista asumista hakevat perheet. Kotka-Haminan seudun kiinnostavuutta voivat  lisätä muun muassa monipaikkaisuuden ja etätyön trendit. Lisää mahdollisuuksia ja alkusysäyksen asuntorakentamiselle ja palveluiden järjestämiselle erityisesti Kotkassa tuo XAMKin Kotkan kampuksen muutto keskustan kupeeseen.

Selvityksen tilasi Kotka-Haminan seudun kuntien ja Cursor Oy:n yhteinen kaupunkisuunnittelutyöryhmä. Selvitys toteutettiin syksyllä 2020, ja se rakentui tilastoanalyysistä, haastatteluista sekä kyselystä seudun asukkaille ja ulkopuolisille.

Materiaalit

Tiedote

Kotka-Haminan seudun asuntomarkkinat ja asumispreferenssit

Kuntien näkymät heikentyneet aiemmista vuosista – huolta herättää erityisesti omaa kuntaa laajemman alueen tilanne 

MDI toteutti marras-joulukuussa 2023 jo yhdeksättä kertaa valtakunnallisen kuntakyselynsä, tällä kertaa lisänimellä Kuinka kuntasi sykkii? Kyselyllä kerätään Manner-Suomen kuntien luottamushenkilöiden ja ylimpien viranhaltijoiden näkemyksiä kuntien ajankohtaiseen tilannekuvaan ja kehitysnäkymiin liittyen.

Lue lisää Kuntien näkymät heikentyneet aiemmista vuosista – huolta herättää erityisesti omaa kuntaa laajemman alueen tilanne 

Kaukajärven ja Annalan kaupunginosavisio syntyi yhdessä kehittäen  

MDI ja Uusi Kaupunki -kollektiivi toteuttivat Tampereen Kaukajärven ja Annalan kaupunginosaohjelmaa palvelevan visiotyön, jossa kirkastettiin alueen vahvuudet, ominaispiirteet ja kehittämistarpeet. Kaupunginosavisio ”Elämää kuin pikkukaupungissa” luo näkymää Kaukajärven ja Annalan toivotusta kehityssuunnasta sekä tulevista konkreettisista toimenpiteistä.

Lue lisää Kaukajärven ja Annalan kaupunginosavisio syntyi yhdessä kehittäen