Blogi: Tunnetko sinä lähimmäisenrikkautta?

Ihmiselle ei tee hyvää työskennellä yksin kirjoitti Anu Järvensivu Helsingin Sanomien kolumnissaan 8.2.2015 (lue tästä). Anu, olen kanssasi samaa mieltä ja vääntäisin otsikon vielä iloisesti muotoon: ”Ihmisille tekee niin hyvää tehdä töitä yhdessä!”

Trendi yritysten, organisaatioiden, oppilaitosten – IHMISTEN – yhteen saattamiseksi ei ole uusi. Teknologiakeskukset, yrityspuistot, innovaatio- ja osaamiskeskukset, yliopistokampukset, hautomot, startup-saunat, demolat, protomot, logomot, korjaamot, hubit, avokonttorit, monitilatoimistot ja yhteisölliset toimistotilat sitä todistavat.

 Tuoreita uutisotsikoitakin riittää:

  • 450 neliötä tilaa start up -yrityksille Kaisaniemeen (lue juttu)
  • Helsingin kaupungin neljä teknistä virastoa ja yli 1 300 työntekijää yhteen saman katon alle (lue juttu)
  • Ministeriöiden yhteinen pop up -toimisto Kirkkokadulle (lue juttu)

Mitä isot edellä sitä pienemmätkin perässä. Myös MDI muutti yhteisöllisiin työtiloihin syyskuussa 2014 (MDInews).

Mistä tässä sitten oikein on kyse? Ei mistään kovin uudesta. Ehkä jopa jostain ikiaikaisesta. Uskosta ihmisten kykyyn saavuttaa vuorovaikutuksessa toisensa kanssa jotain enemmän kuin mitä saavuttaisivat yksin. Kyllä te nämä jutut olette kuulleet. Kyllä te tiedätte, mitä näillä yhteen saattamisilla ajetaan takaa. Kohtaamisia, sattumia, synergioita, oivalluksia, innovaatiota – tiedettä, taidetta, liiketoimintaa. Tavoitteita on vaatimattomista mitä kunnianhimoisimpiin.

Papin tyttärenä sallinette lainauksen kristillisestä teologiasta. Se alkaa lähimmäisenrakkaudesta. Toisen ihmisen huomioon ottamisesta ja kunnioittamisesta. Luottamuksesta ja arvostuksesta. Ja mikä hienointa, se kasvaa yhteisöissä oikein ruokittuna lähimmäisenrikkaudeksi – ihmisten väliseksi rikastuttavaksi vuorovaikutukseksi, joka voimavarana kannattelee hyvinä ja huonoina aikoina, luo uutta, motivoi, inspiroi, mahdollistaa tieteen, taiteen ja busineksen läpimurrot. Lähimmäisenrikkaus on työyhteisöjen valjastamaton taikavoima.

Joko teillä kukoistaa työyhteisössä lähimmäisenrikkaus? Luonnistuuko yhteistyö, yhdessä tekeminen? Syntyykö uutta? Onko sitä kuuluisaa pöhinää? Ellei, mestari-Loiria mukaillen – meidän on aika jutella. Nuotiolla tai neukkarissa, molemmat käy.

Kysy lisää

Blogi: Isyys ei ole itsestäänselvyys

Ketkä miehistä haluavat isiksi ja ketkä saavuttavat isyyden? Ketkä miehistä jäävät lapsettomiksi omasta tahdostaan ja ketkä tahtomattaan? Nämä ovat paitsi inhimillisiä, myös syvästi yhteiskunnallisia kysymyksiä. Isyyden muutokset kertovat meille jotain oleellista niistä edellytyksistä, joita yhteiskuntana isyydelle annamme. Yksilöllisen kysymyksen sijaan kyse on suurelta osin rakenteellisista ja kulttuurisista ilmiöistä, joilla on myös alueellinen ulottuvuutensa.

Lue lisää Blogi: Isyys ei ole itsestäänselvyys