Blogi: Tunnetko sinä lähimmäisenrikkautta?

Ihmiselle ei tee hyvää työskennellä yksin kirjoitti Anu Järvensivu Helsingin Sanomien kolumnissaan 8.2.2015 (lue tästä). Anu, olen kanssasi samaa mieltä ja vääntäisin otsikon vielä iloisesti muotoon: ”Ihmisille tekee niin hyvää tehdä töitä yhdessä!”

Trendi yritysten, organisaatioiden, oppilaitosten – IHMISTEN – yhteen saattamiseksi ei ole uusi. Teknologiakeskukset, yrityspuistot, innovaatio- ja osaamiskeskukset, yliopistokampukset, hautomot, startup-saunat, demolat, protomot, logomot, korjaamot, hubit, avokonttorit, monitilatoimistot ja yhteisölliset toimistotilat sitä todistavat.

 Tuoreita uutisotsikoitakin riittää:

  • 450 neliötä tilaa start up -yrityksille Kaisaniemeen (lue juttu)
  • Helsingin kaupungin neljä teknistä virastoa ja yli 1 300 työntekijää yhteen saman katon alle (lue juttu)
  • Ministeriöiden yhteinen pop up -toimisto Kirkkokadulle (lue juttu)

Mitä isot edellä sitä pienemmätkin perässä. Myös MDI muutti yhteisöllisiin työtiloihin syyskuussa 2014 (MDInews).

Mistä tässä sitten oikein on kyse? Ei mistään kovin uudesta. Ehkä jopa jostain ikiaikaisesta. Uskosta ihmisten kykyyn saavuttaa vuorovaikutuksessa toisensa kanssa jotain enemmän kuin mitä saavuttaisivat yksin. Kyllä te nämä jutut olette kuulleet. Kyllä te tiedätte, mitä näillä yhteen saattamisilla ajetaan takaa. Kohtaamisia, sattumia, synergioita, oivalluksia, innovaatiota – tiedettä, taidetta, liiketoimintaa. Tavoitteita on vaatimattomista mitä kunnianhimoisimpiin.

Papin tyttärenä sallinette lainauksen kristillisestä teologiasta. Se alkaa lähimmäisenrakkaudesta. Toisen ihmisen huomioon ottamisesta ja kunnioittamisesta. Luottamuksesta ja arvostuksesta. Ja mikä hienointa, se kasvaa yhteisöissä oikein ruokittuna lähimmäisenrikkaudeksi – ihmisten väliseksi rikastuttavaksi vuorovaikutukseksi, joka voimavarana kannattelee hyvinä ja huonoina aikoina, luo uutta, motivoi, inspiroi, mahdollistaa tieteen, taiteen ja busineksen läpimurrot. Lähimmäisenrikkaus on työyhteisöjen valjastamaton taikavoima.

Joko teillä kukoistaa työyhteisössä lähimmäisenrikkaus? Luonnistuuko yhteistyö, yhdessä tekeminen? Syntyykö uutta? Onko sitä kuuluisaa pöhinää? Ellei, mestari-Loiria mukaillen – meidän on aika jutella. Nuotiolla tai neukkarissa, molemmat käy.

Kysy lisää

Tilastotiedosta kohti yhteisen ymmärryksen muodostamista 

Ensi viikolla julkaistava MDI:n väestöennuste tarjoaa tilastotietoa Suomen väestönkehityksestä. Tilastollisen tiedon rinnalle kaivataan myös laadullista tietoa, joka syventää ymmärrystä väestönkehitykseen liittyvistä ilmiöistä. Laadullinen tieto auttaa tunnistamaan vaikuttavimmat toimet, joilla voi luoda pohjaa kestävälle kehitykselle kunnissa ja alueilla.

Lue lisää Tilastotiedosta kohti yhteisen ymmärryksen muodostamista 

Pelkkä maahanmuuton kasvu ei yksin ratkaise aluetason väestönkehityksen haasteita

Suomen kaikki väestönkasvu 2010-luvun puolivälin jälkeen on nojannut maahanmuuttoon ja tulee lähes varmasti nojaamaan myös tulevaisuudessa. Maahanmuuton rooli väestönkasvun kiihdyttäjänä ja väestönsupistumisen hillitsijänä on korostunut huomattavasti 2020-luvun aikana niin kansallisella kuin alueellisella tasolla. Tämä on muuttanut tai muuttamassa kuvaa kansallisesta väestönkehityksestä ja tarjoaa ehkä suurimman liikkumavaran väestönkehityksessä merkittävälle joukolle kuntia, vahvistaen etenkin nuoren työikäisen väestön kehitystä.

Lue lisää Pelkkä maahanmuuton kasvu ei yksin ratkaise aluetason väestönkehityksen haasteita

Maailman parhaiden kaupunkien symposium kokosi kaupunki- ja alueasiantuntijat yhteen

Kuntatalolle kokoontuivat 16.–17. toukokuuta Suomen kaupunki- ja aluekehityksen asiantuntijat ja viranhaltijat. Kahden päivän aikana noin 150 ihmistä pohti, keskusteli, oppi ja ideoi kaupunkien nykyhetkeä ja tulevaisuutta. MDI:n, Kuntaliiton ja Kuntasäätiön järjestämän tapahtuman ohjelmasta vastasivat alan huippuasiantuntijat ja -keskustelijat. Tervetuloa kurkkaamaan kuvien muodossa symposiumin tunnelmiin.

Lue lisää Maailman parhaiden kaupunkien symposium kokosi kaupunki- ja alueasiantuntijat yhteen