Etelä-Pohjanmaalla juhlittiin maaseudun mahtisatoa

Maaseudun kehittämisohjelman vaikuttavuutta juhlittiin Etelä-Pohjanmaalla isosti OmaSP-stadionilla Seinäjoella 7.5.2019. Kaikkien aikojen maaseutujuhla kokosi yrittäjiä, maaseudun kehittäjiä, maatilayrittäjiä ja sidosryhmiä kuulemaan nykyisen ohjelmakauden aikaansaannoksista.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen ylijohtaja Mika Soininen avasi juhlan ja kuvasi Etelä-Pohjanmaan asemaa kiistattomana ruokamaakuntana lukujen valossa. Tilaisuuden juhlapuhujina toimivat Petri Rajaniemi Ponder NOBS Oy:stä ja kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio maa- ja metsätalousministeriöstä. Rajaniemi haastoi eteläpohjalaisia murtamaan rohkeasti 200-vuotiset perinteet ja luomaan uutta toisin toimimalla ja rajoja rikkomalla. Husu-Kallio korosti maatilojen ja maaseudun kehittäjien roolia muun muassa ilmastonmuutoksen torjunnassa ja luonnon monimuotoisuuden kadon pysäyttämisessä.

Maatilat, yritykset ja hanketoimijat pääsivät esittelemään toimenpiteidensä vaikuttavuutta monin eri tavoin. OmaSP-stadionin toinen kerros oli varattu noin parille kymmenelle toimijalle, jotka esittelivät toimenpiteidensä vaikuttavuutta. Yrittäjyyden ja ympäristön uutisstudioissa sekä tarinatulilla yrittäjät ja hankevetäjät kertoivat onnistumisistaan ja rahoituksella saaduista vaikutuksista. Kenties osuvimman kuvauksen maaseutuohjelman rahoituksen merkityksestä kertoi Juustoportin toimitusjohtaja Timo Keski-Kasari, joka totesi: ”Maaseutuohjelman rahoitus on kuin bensaa nuotioon. Parhaimmillaan rahoituksen avulla asiat voidaan tehdä nopeammin ja isommin, mutta todellista vaikuttavuutta ei synny, jos polttopuut puuttuvat.

Tarinatulilla yrittäjät Timo Viinamäki (vas.) ja Timo Keski-Kasari. Haastattelemassa Tytti Isokangas.

Etelä-Pohjalaisen maaseudun mahtisatoa on koottu julkaisu, jossa kuvataan myös vaikuttavuuspolku. Aineisto on lisäksi viety pareemaaseutu.fi-sivustolle, jonka toteutuksesta on vastannut BSTR Luova Konttori Oy.

Maaseutujuhla huipensi noin vuoden mittaisen prosessin, jossa MDI on toiminut Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen tukena maaseutuohjelman vaikuttavuuden arvioinnin ja viestinnän palvelumuotoilun kehittämisessä. BSTR toimi työssä MDI:n kumppanina ja tuotti projektin visuaalisen ilmeen.

Kuntien näkymät heikentyneet aiemmista vuosista – huolta herättää erityisesti omaa kuntaa laajemman alueen tilanne 

MDI toteutti marras-joulukuussa 2023 jo yhdeksättä kertaa valtakunnallisen kuntakyselynsä, tällä kertaa lisänimellä Kuinka kuntasi sykkii? Kyselyllä kerätään Manner-Suomen kuntien luottamushenkilöiden ja ylimpien viranhaltijoiden näkemyksiä kuntien ajankohtaiseen tilannekuvaan ja kehitysnäkymiin liittyen.

Lue lisää Kuntien näkymät heikentyneet aiemmista vuosista – huolta herättää erityisesti omaa kuntaa laajemman alueen tilanne 

Kaukajärven ja Annalan kaupunginosavisio syntyi yhdessä kehittäen  

MDI ja Uusi Kaupunki -kollektiivi toteuttivat Tampereen Kaukajärven ja Annalan kaupunginosaohjelmaa palvelevan visiotyön, jossa kirkastettiin alueen vahvuudet, ominaispiirteet ja kehittämistarpeet. Kaupunginosavisio ”Elämää kuin pikkukaupungissa” luo näkymää Kaukajärven ja Annalan toivotusta kehityssuunnasta sekä tulevista konkreettisista toimenpiteistä.

Lue lisää Kaukajärven ja Annalan kaupunginosavisio syntyi yhdessä kehittäen