Blogi: Onko työpaikallasi pelkkiä alligaattoreita?

Istuin vuosi sitten Berkeleyn yliopiston johtajuusgurun Homa Bahramin luennolla. Hän esitteli parhaan kuulemani johtajuusopin, jota olen alkanut kutsua eläintarhateoriaksi. Eläintarhateoriasta mielenkiintoisen tekee se, että kyseistä mallia voi jokainen hyödyntää omassa työyhteisössään.

Yrityksen päätöksenteosta vastaavat henkilöt ovat usein alligaattoreita. Alligaattorit toimivat ripeästi, välillä jopa aggressiivisesti ja ovat yrityksen eteenpäin vievä voima. On tyypillistä ja toivottavaa, että yrityksestä löytyy myös kameleita, jotka ovat liikkeissään huomattavasti hitaampia. Kameleiden erityispiirre on imeä kaikki saatavilla oleva tieto päätöksentekoa varten. Gepardien erityispiirre on nopeus. He pystyvät tekemään useita asioita rinnakkain erittäin nopeasti. Meritähdet ovat yrityksen selkäranka silloin, kun tarvitaan sitkeyttä. Jos meritähdeltä katkaisee käden, kasvattaa tämä hetkessä uuden tilalle. Kameleontit voidaan heittää tilanteeseen kuin tilanteeseen, koska he sopeutuvat ja pystyvät toimimaan kaikissa olosuhteissa. Kuudes eläintarhan jäsen on lapinkoira. Lapinkoirat innostuvat kaikesta, aivan kaikesta.

On tärkeää tunnistaa millaisia ominaisuuksia itse kantaa. Miten esimerkiksi suhtaudun muutokseen? Innostunko? Haluanko mahdollisimman paljon tietoa? Olenko sopeutuja? Kun tunnistaa omat ominaispiirteet on helpompi ymmärtää kollegaa, koska hän ei välttämättä ole samaa eläintyyppiä, jota itse edustaa.

Jos organisaatiosi haluaa saavuttaa jotakin poikkeuksellista, tarvitsee se kaikkia eläintarhateorian eläinlajeja. Pelkkä alligaattorilauma ei yksin pysty huipputuloksiin. Mikään eläinlajeista ei myöskään ole toistaan parempi tai tärkeämpi. Jokainen eläinlaji tilkitsee omilla vahvuuksillaan muiden eläinlajien heikkouksia.

Organisaatioon tulee luoda sellainen kulttuuri, jossa jokaista työyhteisön jäsentä kunnioitetaan. Jokaisen on ymmärrettävä kaikkien kollegoiden hyödyllisyys organisaatiolle. Rohkenen väittää, että kunnioittava ilmapiiri, toisiaan täydentävät vahvuudet ja varaukseton sitoutuminen yhteiselle matkalle luovat timanttisen perustan poikkeukselliselle menestykselle.

Jarl Matti Anttila
Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n perustajajäsen
Jakamo Osakeyhtiön perustajajäsen

Blogi-kirjoitus on julkaistu kolumnina 16.12.2015 ilmestyneessä kaupunkisanomalehti Eparissa.

Blogi: Isyys ei ole itsestäänselvyys

Ketkä miehistä haluavat isiksi ja ketkä saavuttavat isyyden? Ketkä miehistä jäävät lapsettomiksi omasta tahdostaan ja ketkä tahtomattaan? Nämä ovat paitsi inhimillisiä, myös syvästi yhteiskunnallisia kysymyksiä. Isyyden muutokset kertovat meille jotain oleellista niistä edellytyksistä, joita yhteiskuntana isyydelle annamme. Yksilöllisen kysymyksen sijaan kyse on suurelta osin rakenteellisista ja kulttuurisista ilmiöistä, joilla on myös alueellinen ulottuvuutensa.

Lue lisää Blogi: Isyys ei ole itsestäänselvyys