Blogi: Iisalmen keskustakehittäjät opintomatkalla pohjalaismaakunnissa

Saimme syyskuun lopussa vieraaksi Iisalmen kaupunkialueen kehittämisyhdistys Iiden ry:n opintomatkaryhmän, joka oli kiinnostunut erityisesti erilaisten suomalaisten seutukaupunkien malleista suunnitella ja toteuttaa kaupunkimaisia keskustoja. MDI suunnitteli ja järjesti kaksipäiväisen opintomatkan, jonka aikana vierailimme ryhmän kanssa neljän pohjalaiskaupungin kohteissa ja tutustuimme pohjalaiseen tekemisen meininkiin.

Opintomatkan runkoa ja vierailukaupunkeja suunniteltiin jo keväälle 2020, mutta koronaviruksen takia jouduimme siirtämään ajankohtaa. Lopulta saimme ajankohdan loksahtamaan, ja pääsimme suunnittelemaan opintomatkaa.

Opintomatkan tavoitteina oli kartoittaa ideoita, nähdä innovaatioita ja saada syötettä, kuinka toria, kaupunkikeskustoja ja yhteisöllisyyteen kannustavia kaupunkialueita on muualla tehty. Opintomatkan aikana saimme monenlaisia kokemuksia ja tarinoita keskustan elävöittämisestä eri paikkakunnilla tehtyjen toimenpiteiden kautta. Kuulimme lisää kehittämisprosesseista ja opimme, kuinka kehittämistoimenpiteitä on viety Pohjanmaalla läpi.

Kävelykierros ja ketteriä ratkaisuja keskustassa

Opintomatkamme alkoi Pietarsaaresta, jossa kävimme lounaalla Musikcafe After Eight -ravintolassa. Saimme kuulla, miten After Eight toteuttaa nuorisotyötä ja järjestää nuorten työpajatoimintaa Pietarsaaressa. Monikäyttöiset tilat keräävät päivisin lounastajia ja iltaisin nuoria tiloihinsa. Sisustus, ilme ja tyyli olivat kuin tanskalaisesta sisustuslehdestä.

Opintomatkaryhmä kävelyllä Pietarsaaren keskustassa.
Pietarsaaren historiaa henkivä keskusta sykähdytti. Kuva: Aleksi Koivisto.

Pietarsaaren historiallisessa keskustassa saimme nauttia opastetusta kävelykierroksesta, jonka meille veti keskustakehittäjä Ida-Marie Jungell Pietarsaaren Cityryhmästä. Ida-Marie esitteli meille pietarsaarelaisia rakennuksia, puistoja, rakennuksia ja toriympäristöjä. Pietarsaaren keskustassa korona-aikaan keksittiin tuoda yhdelle torille yhteiset pöydät ja tuolit käyttöön – näin kaupunkilaiset voivat kerääntyä take away-lounaita syömään lounastunneilla. Lisäksi Pietarsaaressa muutamalla ravintolalla oli hyvin vähän asiakaspaikkoja sisällä, ja he saivat laajentaa terassejaan parkkipaikoille asti. Kaupunki teki nopeita ja ketteriä ratkaisuja tukeakseen yrittäjiä korona-kevään keskellä.

Kulttuuria, elinvoimaa ja yrittäjyyttä Etelä-Pohjanmaalla

Pietarsaaresta matka jatkui minibussillamme Etelä-Pohjanmaan puolelle Lapualle, jossa Lapuan kaupungin elinkeinojohtaja Jouko Vuolle ja lapualainen kuntapoliitikko ja kulttuurivaikuttaja Kai Pöntinen olivat meitä vastassa. He esittelivät meille Lapun keskustan Vanhaa Paukkua, jossa vanhoista tehdas- ja teollisuusrakennuksista on uudistettu kulttuuri- ja yrityskeskus Lapuanjoen rannalle, aivan Lapuan keskustaan.

Vahvan pk-yrittäjyyden Lapua on rakentanut elinvoimaansa ja keskustaansa vahvasti omaan historiaansa nojaten; tästä saimme kuulla hienoja tarinoita ja esimerkkejä. Teimme kävelykierroksen Lapuan keskustaan ja tutustuimme Lapuan toriympäristöihin.

Lapualta hurautettiin lakeuden maakuntakeskukseen. Seinäjoki kehittyy kuin raketti, ja avaruuden pääkaupungissa heitimme tavarat hotellille ja lähdimme opastetulle kävelykierrokselle tutustumaan Seinäjoen komiaan uuteen toriin. Into Seinäjoen keskustakehittäjä Niina Koskipalo veti meille kävelykierroksen Seinäjoen kaduilla ja saimme paljon tietoa meneillään olevista ja tulevista hankkeista, joilla Seinäjoki uudistuu.

Opintomatkaryhmä Seinäjoen uudella torilla.
Seinäjoen uusi tori on viime vuosina kokenut täydellisen muodonmuutoksen. Kuva: Aleksi Koivisto.

Seuraavana aamuna saimme aamiaisella kuulla loistavan majapaikkamme Hotelli Alman yritystarinan, minkä jälkeen suuntasimme Seinäjoen uusimman kaupunginosan porteista sisälle. Saavuimme Törnävän sairaalan tiluksille Piirille, josta on kehittymässä Seinäjoen uusin ja trendikkäin asuinalue. Hanke on eteläpohjalaisten Karhujen perheyrityksen vetämä projekti, jossa kaupunki on kumppanina. Hankkeen  johtaja Johannes Karhu esitteli meille Törnävän sairaala-aluetta, johon on jo saatu uutta yritystoimintaa.

Piirin tavoitteena on olla “ainutlaatuisesta ympäristöstä, historiasta ja tarinoista täydentyvä kokonaisuus, joka sykkii mielenrauhaa, inspiraatiota ja uutta energiaa.” Kävelykierros alueella oli vaikuttava, ja aloitusvaiheessa oleva alueprojekti laittoi ryhmämme mielikuvituksen laukkaamaan, mitä kaikkea tälle hienolle alueelle voitaisiinkaan jatkossa saada.

Piirillä.
Piirin alueen leipomosta nappasimme saaristoleipiä tuliaisiksi ja jatkoimme matkaamme vielä Kurikkaan. Kuva: Aleksi Koivisto.

Maaseutukaupunki sitouttaa nuoria

Kurikan kampuksella on yksi Suomen uusimmista ja moderneimmista koulurakennuksista. Kurikan kaupungin apulaiskaupunginjohtaja Juha Luukko otti ryhmämme vastaan ja esitteli meille kurikkalaisten opiskelijoiden kanssa Kurikan upeaa kampusta.

Apulaiskaupunginjohtajalta kuulimme Kurikan tavoitteista, joilla nuoria sitoutetaan paikkakunnalle ja kuinka yrittäjyyskasvatus alkaa jo nuorena. Saimme opastetun kierroksen Kurikan torilla, tutustuimme uusiin Kurikan keskustan liikenneratkaisuihin, ja vähän pääsimme jo kurkkaamaan hiihtäjälegenda Juha Miedon patsasta, joka paljastettaisiin ylihuomenna koko kansalle. Kurikassa söimme vielä lounaan Wanhalla Asemalla, ja oli aika iisalmelaisten lähteä kotimatkalle mukanaan ajatuksia, ideoita ja pohjalaista tekemisen meininkiä!

Opintomatkailu antaa ajatuksia oman alueen kehittämiseen

MDI suunnitteli opintomatkan ohjelman ja etsi tilaajalle kohteita, joista löytyy onnistumisia, epäonnistumisia, hienoja käytänteitä ja erilaisia kehityskohteita, joihin olisi mielenkiintoista tutustua. Kaikissa vierailukohteissa meitä kiinnosti, millaisia avainhenkilöitä on ollut mukana keskusta- ja asuinalueen kehittämisessä, millaisia yhteistyöfoorumeita kehittämisen taustalla on ja millaisia organisaatio- ja kumppanirakenteita on onnistuttu luomaan.

Kaksi päivää meni vauhdilla keskusta- ja toritoiminnan kehittämistoimenpiteiden parissa. Kotiinviemiseksi saimme tarinoita ja kokemuksia siitä, miten näitä projekteja on johdettu ja miten vaikuttavia kehittämistoimenpiteet ovat olleet eri kaupungeissa.

PS. Järjestämme tilausryhmille ja organisaatioille aluekehittämisen opintomatkoja Suomessa. Ota yhteyttä Aleksiin (p. 040 686 2604) ja pyydä tarjous opintomatkasta teille talveksi tai kevääksi 2021!

Kysy lisää

Maailman parhaiden kaupunkien symposium kokosi kaupunki- ja alueasiantuntijat yhteen

Kuntatalolle kokoontuivat 16.–17. toukokuuta Suomen kaupunki- ja aluekehityksen asiantuntijat ja viranhaltijat. Kahden päivän aikana noin 150 ihmistä pohti, keskusteli, oppi ja ideoi kaupunkien nykyhetkeä ja tulevaisuutta. MDI:n, Kuntaliiton ja Kuntasäätiön järjestämän tapahtuman ohjelmasta vastasivat alan huippuasiantuntijat ja -keskustelijat. Tervetuloa kurkkaamaan kuvien muodossa symposiumin tunnelmiin.

Lue lisää Maailman parhaiden kaupunkien symposium kokosi kaupunki- ja alueasiantuntijat yhteen

Blogi: Vanhemmaksi on vaikea tulla, jos naiset ja miehet asuvat eri puolilla maata

Isyys ei ole itsestäänselvyys, totesimme isyyttä koskevan blogisarjan ensimmäisessä osassa, jossa pohdiskelimme syntyvyyttä ja ennen kaikkea miesten tahatonta lapsettomuutta alueellisena ilmiönä. Maantieteellisen ilmiön isyydestä tekee ennen kaikkea nuorten aikuisten muuttoliike.

Lue lisää Blogi: Vanhemmaksi on vaikea tulla, jos naiset ja miehet asuvat eri puolilla maata