Blogi: Aikamatka neljään(kymmeneen) vuoteen

Minä synnyin 40 vuotta sitten Tampereella. Samana vuonna Steve Jobs ja Steve Wozniak perustivat Apple Computerin, Lapuan patruunatehtaan räjähdys surmasi 40 ihmistä, Ruotsin nykyinen kuningaspari vihittiin (onnea heille!), johdinautoliikenne eli rollikat lopetettiin Tampereella, purkutyöt Tammerkosken rannalla Verkatehtaan alueella keskeytettiin ja rakennukset suojeltiin ja Lasse Viren uusi tuplamestaruutensa 5 000 ja 10 000 metrillä Montrealin olympialaisissa. U2 perustettiin Dublinissa ja Eppu Normaali Ylöjärvellä. Ainutlaatuisia ja pysyvästi meihin jälkensä jättäneitä tapahtumia.

Vuosikymmen myöhemmin IBM esitteli ensimmäisen kannettavan tietokoneen, Ruotsin pääministeri Olof Palme ammuttiin, Metallican Master of Puppets julkaistiin, Tšernobylin ydinvoimalan neljäs reaktori suli, Suomessa lakkoiltiin, rallikuski Henri Toivonen ajoi kohtalokkaasti ulos Korsikalla, jenkki-ikonit Coca-Cola ja Vapaudenpatsas täyttivät sata vuotta, Mikkelissä panttivankidraama päättyi räjähdykseen, presidentti Urho Kekkonen kuoli ja Dingo hajosi. Niin, ja Argentiina voitti Maradonan johdolla jalkapallon maailmanmestaruuden. Minä täytin 10, skeittasin(!) ja tapailin Commodore 64:lla Basic-ohjelmoinnin alkeita.

Parikymmentä vuotta sitten Lola Odusoga sijoittui toiseksi perintöprinsessaksi Miss Universum -kisoissa, kettutytöt saivat tuomionsa, Tupac ammuttiin, Clinton valittiin toiselle kaudelle Yhdysvaltain presidentinvaaleissa ja Suomessa eduskunta hyväksyi laajan aluehallinnon uudistuksen, joka synnytti 15 TE-keskusta ja nykyiset suurläänit. Myös ammattikorkeakoulut vakinaistettiin. Suomi opetteli elämään osana alueiden Eurooppaa. Minä täytin 20, kotiuduin reserviin Sodankylän Jääkäriprikaatista ja aloitin matematiikan ja tilastotieteen opinnot Tampereen yliopistossa.

Kymmenen vuotta sitten Tarja Halonen valittiin toiselle kaudelle Suomen tasavallan presidenttinä, UPM:n irtisanomiset käynnistivät paperiteollisuuden rakennemuutoksen Suomessa, makasiinit roihusivat nykyisen Musiikkitalon kohdalla ja Lordi roihusi Euroviisulavalla, Suomi toimi vuoden jälkimmäisen puoliskon EU:n puheenjohtajamaana ja Saddam Hussein sai hirttotuomion. Minä täytin 30, olin tekemässä Seinäjoen kaupunkiseudun aluekeskusohjelmaa ja kansallista innovaatio ja osaaminen -verkostoa ja sain ensimmäisen tytöistäni.

Mitä asioita listaan kymmenen vuoden päästä vuodesta 2016? Jos saan toivoa, voin toivottavasti silloin mainita, että hallituksen haparointi sote- ja aluehallintouudistuksessa päätyi kestävään ja alueiden erilaisuuden huomioivaan järkiratkaisuun, maamme kilpailukyky ja talous saatiin kammettua takaisin kasvu-uralle ja että maamme työmarkkinat modernisoitiin tähän päivään. Brexit-kohu päättyi onnellisesti yhteiselon jatkumiseen, orastava geopoliittinen pullistelu saatiin loppumaan, sodat ja inhimillinen hätä Lähi-idän kriisialueilla saatiin päättymään, Suomi voitti jääkiekon World Cupin ja Clinton valittiin kolmannen kerran Valkoiseen taloon. Tällä kertaa oikeasti ensimmäisenä naisena. Toivotaan nyt vielä jatkoa SJK:n mestaruusputkelle ja hyväntekeväisyysjoukkue Apollon cup-taipaleelle. Kuolemista, luonnonkatastrofeista tai hirmuteoista en välittäisi lukea.

Näiden neljän vuosikymmenen aikana markka on vaihtunut euroon, telefaksit sähköposteihin, ulkomaalaiset kirjekaverit somelikettäjiin ympäri maailman, lasten pihaleikit laneihin. Posti on taas Posti. Tampereella rakennetaan uudelleen johdinliikennettä tällä kertaa pikaratikan muodossa. Maaltamuutto ja kaupungistuminen ovat vahvistaneet kaupunkiseutujen merkitystä talouden vetureina, maahanmuutto ja investoinnit vauhdittavat tätä kehitystä edelleen tulevina vuosina.

Varmaa on, että suomalaisessa yhteiskunnassa ja aluekehittämisessä tapahtuu tulevien neljänkymmenen vuoden aikana paljon –
vähintään yhtä merkittäviä asioita kuin elämäni aikana tähän mennessä. Toivottavasti voin silloin palata näihin ajatuksiin.

Innokkaana kohti uutta nelikymmenvuotistaivalta!

p.s. Edellä uutisoiduissa tapahtumissa on nojattu sokeasti Wikipediaan ja omiin muistikuviini.

Kysy lisää

Blogi: Vanhemmaksi on vaikea tulla, jos naiset ja miehet asuvat eri puolilla maata

Isyys ei ole itsestäänselvyys, totesimme isyyttä koskevan blogisarjan ensimmäisessä osassa, jossa pohdiskelimme syntyvyyttä ja ennen kaikkea miesten tahatonta lapsettomuutta alueellisena ilmiönä. Maantieteellisen ilmiön isyydestä tekee ennen kaikkea nuorten aikuisten muuttoliike.

Lue lisää Blogi: Vanhemmaksi on vaikea tulla, jos naiset ja miehet asuvat eri puolilla maata

Vierasblogi: Mitä alueenne kiikarissa näkyy? – Alueiden mahdollisuuksien tilat kehitystä suuntaamassa

Oletko koskaan miettinyt, mistä kunnan, maakunnan tai muun alueen kehityksen kannalta tärkeät ideat tulevat ja mikä niiden muotoutumiseen vaikuttaa? Tiedämme, että alueille on jaettu aluekehittämisen pelilaudalla erilaiset pelimerkit. Toisilla on paremmat lähtökohdat ja toisilla on heikommat kortit, mutta tästäkin huolimatta pelin lopputulos voi yllättää. Näemmekö ja havaitsemmeko ympärillämme olevat mahdollisuudet eri tavoin ja mistä se johtuu?

Lue lisää Vierasblogi: Mitä alueenne kiikarissa näkyy? – Alueiden mahdollisuuksien tilat kehitystä suuntaamassa