Blogi: Paavikin rikkoo kaavaa

Miksi yritysten pitäisi rikkoa totuttua kaavaa? Miksi hajottaa toimiva liiketoimintamalli? Taiteissa on kuitenkin totuttu rikkomaan kaavaa, se kuuluu taiteeseen ja on sen olemassaolon ehto. Isot kehitysaskeleet tapahtuvat silloin, kun yksittäinen henkilö tai yhteisö haastaa status quon. Nyt jopa paavi rikkoo paavina olemisen kaavaa. Yritysten organisaatiorakenteet ja toimintatavat ovat vastaavasti pysyneet samanlaisina viimeiset 100 vuotta. Liiketoimintaympäristö ja ihmisten motivaation lähteet ovat kuitenkin muuttuneet valtavasti Henry Fordin ajoista.

Norjalaisen taidemaalarin Edvard Munchin tavassa maalata oli jotakin erityistä, johon aikalaiset eivät olleet tottuneet. Munch ei nimittäin maalannut sitä mitä hän näki, vaan sitä mitä hän koki. Hänen maalauksensa käsittelivät tunteita kuten ahdistusta, levottomuutta ja kaipausta. Myöhemmin on ymmärretty, että Munchin maalausten psykologiset teemat antoivat vauhtia 1900-luvun alun ekspressionistiselle taiteen suutauksen synnylle.

Rock ’n rollin kuningas Elvis Presley koki 50-luvulla samankaltaista oudoksuntaa kuin Munch muutama vuosikymmen aikaisemmin. Elviksen kosiskeleva ja omaperäinen lantiota heilautteleva tanssiliike herätti paheksuntaa, koska se sai etenkin naispuolisen yleisön villiintymään. Elvis totisesti rikkoi kaavaa ja muutti populaarikulttuurin ja esiintymisen normeja. Elviksen esimerkin imussa kaavaa ovat voineet rikkoa myös Iggy & the Stooges, Madonna ja Lady Gaga.

Katolisen kirkon johtaja paavi Franciscus on toimikautensa alussa käyttäytynyt pikemminkin rokkitähden kuin kaikille tunteman paavin tavoin. Hän on hiippaillut siviiliasusteissaan iltaisin Rooman kaduilla jakamassa köyhille ruokaa. Hän on esiintynyt hymyilevänä ja karismaattisena johtajana näyttäen peukkua faneilleen.

Pari viikkoa sitten eri mediat tulvivat kuvia, joissa napolilaiset nunnat karkasivat paavi Franciscuksen kimppuun. Kuvat muistuttivat 60-luvulla hysteeriseen suosioon nousseen Beatlesin esiintymisiä, joissa fanit pyrkivät keinolla millä hyvänsä päästä koskettamaan idoleitaan. Paavi ei ollut nunnien huomiosta ja kosketuksista moksiskaan. Päinvastoin, hän esiintyi rennosti ja oli iloinen tapahtuneesta. Paavi Franciscus rikkoo pinttynyttä kaavaa, murskaa ikivanhoja hierarkioita ja uudistaa kovalla kädellä paaviuteen ja paavina olemiseen liittyviä aristokraattisia olettamuksia.

Tieteellisen liikkeenjohdon isän Frederick Taylorin kuolemasta tuli maaliskuussa kuluneeksi 100 vuotta. Jos toisimme Taylorin aikamatkalle nykyhetkeen, olisi hän ihmeissään verkottuneesta ja digitalisoituneesta liiketoiminnan ekosysteemistä, jossa yritykset nykyään toimivat. Jos hänelle sen sijaan esiteltäisiin yksittäisten yritysten organisaatiokaavioita ja toimintatapoja, ei hän todennäköisesti näkisi niissä mitään erikoista.

Nyt viimeistään on jokaisen yrityksen aika realisoida verkostotalouden ja digitalisaation mahdollistamat uudet tehokkaat ja tuottavat toimintatavat. Mahdollisuudet menestyä samalla tavalla kuin aikaisemmin ovat vähentyneet, mutta mahdollisuudet menestyä uudella tavalla ovat lisääntyneet. Uskallan väittää, että ne yritykset, jotka uskaltavat rikkoa kaavaa, ovat menestyjiä tulevaisuudessa.

Teksti on julkaistu Ilkan kolumnina 7.4.2015.

Jarl Matti Anttila 

Maakuntien tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta nousukäyrälle – Etelä-Savon uudistumisen uusi pelitaktiikka

Suomessa halutaan nyt tutkimus- , kehittämis- ja innovaatiotoiminta kansallisen kilpailukyvyn kärjeksi. Me MDI:ssä pääsemme hyödyntämään uusia kansallisia linjauksia tuoreeltaan, sillä juuri nyt laadimme Etelä-Savon TKI-tiekarttaa.

Lue lisää Maakuntien tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta nousukäyrälle – Etelä-Savon uudistumisen uusi pelitaktiikka

Yhteistyössä on voimaa! – Vuorovaikutteisissa työyhteisöissä kaikki voittavat 

Eräs lapsi totesi minulle kerran voimisteluharjoituksissa että ”yhteistyö on rumaa”. Yritin ymmärtää hänen näkemystään siitä, mitä hän sillä tarkoitti, ja selittää hänelle, että yhteistyöllä voi oikeastaan saada aikaan suuria asioita. Organisaatioissa yhteistyö luodaan vuorovaikutuksessa ihmisten välillä jokapäiväisessä arjessa.

Lue lisää Yhteistyössä on voimaa! – Vuorovaikutteisissa työyhteisöissä kaikki voittavat