Vuorinen: Strategia puuttuu ja hyvin menee

Nokialla ei ole strategiaa eikä toimitusjohtajaa joka sitä toteuttaisi. Siksi sillä menee paremmin kuin aikoihin. Ennen Nokialla oli hieno strateginen suunnitelma, joka vei sitä vauhdilla väärään suuntaan. Talvivaarallakin oli nerokas strategia. Harmi, että sade pilasi sen. 

Björn Wahlroos ei näe strategiaa kuten muut: Sampo-konserni pyrkii luomaan omistaja-arvoa. Arvoa luovat tehokkaat ja kannattavat liiketoiminnat ja sijoitukset tilanteissa, joissa tuottopotentiaalin arvioidaan korkeaksi ja riskit hallittaviksi. Visiot, missiot ja viisivuotissuunnitelmat loistavat poissaolollaan. Se, miten Sampo takoo rahaa, riippuu markkinoiden mahdollisuuksista ja uusista ideoista.

 Pitkien strategioiden mestari, sijoitusguru Warren Buffett, lyö useimmiten vertailuindeksinsä. Buffettiin luottamalla olisi tienannut 15 vuoden aikana vajaan 100 prosentin tuoton.

Peesaamalla Nallea eli sijoittamalla Mandatumiin ja Sampoon, olisi tienannut samana ajanjaksona yli 600 prosenttia.

Apple ei usko suunnitelmallisiin strategioihin. Kun Steven Jobsilta kysyttiin, millaisia markkinatutkimuksia teette, hän vastasi: tekikö Alexander Graham Bell markkinatutkimuksia kehitellessään puhelinta? Applen strategiatyön pääpaino ei ole toiminnan suunnittelussa, tehostamisessa ja ennustamisessa. Focus on uuden luomisessa.

Menestyjiltä ei usein löydy strategiaa perinteisessä mielessä. Ne eivät työstä raportteja ja erehtymättömiä suunnitelmia. Strategiatyötä ne ovat tehneet yleensä ahkerammin ja monipuolisemmin kuin kilpailijansa. Voittajien strategia perustuu ennustamisen sijaan varautumiseen, suunnittelun sijaan kokeiluun ja kilpailija-analyysien sijaan oman osaamisen kehittämiseen.

Strateginen johtaminen on työtä, joka mahdollistaa organisaation pitkän aikavälin menestyksen. Siihen voi kuulua toiminnan kehittämistä taylorismin hengessä, mutta se ei voi olla yksipuolista tehostamista ja näennäisen rationaalista suunnittelua tilanteissa, joissa markkinat, teknologia ja kuluttajan mieli muuttuvat vauhdilla. Usein yhden näkökulman ja kiveen hakattu strategia on nopein tie epäonnistumiseen.

Kommunikaattori kehitettiin, iPhone luotiin. Lada tehtiin tarpeeseen, Porsche mielihaluun. Armeijaa ohjataan, Supercell ohjautuu.

Menestystä ei voi pakottaa, menestyksen voi mahdollistaa. Strategia ei tuo onnea – siksi strategiatyötä tarvitaan enemmän kuin koskaan.

 

Kolumni on julkaistu Kauppalehdessä 2.12.2013

Maailman parhaiden kaupunkien symposium kokosi kaupunki- ja alueasiantuntijat yhteen

Kuntatalolle kokoontuivat 16.–17. toukokuuta Suomen kaupunki- ja aluekehityksen asiantuntijat ja viranhaltijat. Kahden päivän aikana noin 150 ihmistä pohti, keskusteli, oppi ja ideoi kaupunkien nykyhetkeä ja tulevaisuutta. MDI:n, Kuntaliiton ja Kuntasäätiön järjestämän tapahtuman ohjelmasta vastasivat alan huippuasiantuntijat ja -keskustelijat. Tervetuloa kurkkaamaan kuvien muodossa symposiumin tunnelmiin.

Lue lisää Maailman parhaiden kaupunkien symposium kokosi kaupunki- ja alueasiantuntijat yhteen

Blogi: Vanhemmaksi on vaikea tulla, jos naiset ja miehet asuvat eri puolilla maata

Isyys ei ole itsestäänselvyys, totesimme isyyttä koskevan blogisarjan ensimmäisessä osassa, jossa pohdiskelimme syntyvyyttä ja ennen kaikkea miesten tahatonta lapsettomuutta alueellisena ilmiönä. Maantieteellisen ilmiön isyydestä tekee ennen kaikkea nuorten aikuisten muuttoliike.

Lue lisää Blogi: Vanhemmaksi on vaikea tulla, jos naiset ja miehet asuvat eri puolilla maata