VN TEAS -selvitys: Toimeentulotuen nykyinen rahoitusmalli ei vaikuta kuntien toimintaan juurikaan

NHG:n ja MDI:n toteuttaman selvityksen mukaan kunnat voivat vaikuttaa toimeentulotuen tarpeeseen lähinnä välillisesti, kuten edistämällä työllisyyttä, tukemalla terveyttä ja hyvinvointia sekä lisäämällä kohtuuhintaisten asuntojen saatavuutta. Kunnat seuraavat perustoimeentulotukimenoja aiempaa epäsäännöllisemmin. Perustoimeentulotuen myöntäminen siirrettiin vuonna 2017 kunnilta Kelaan, eikä kuntien 50 prosentin rahoitusosuus enää näy kunnille erillisenä menoeränä.

Selvitys ’Kuntien toimintamallit ja rahoitusvastuu toimeentulotukitarpeen ehkäisyssä ja vähentämisessä’ tarkasteli ensimmäistä kertaa, millaisia vaikutuksia perustoimeentulotuen nykyisellä rahoitusmallilla ja -vastuulla on kuntien toimintaan, ja millaiset mahdollisuudet kunnilla ylipäätään on vaikuttaa toimeentulotuen käyttöön. Toisena arvioinnin kohteena olivat sote-uudistuksen ja työllisyyden kuntakokeilujen vaikutukset toimeentulotukiasiakkaisiin sekä rahoitusmallin kehittämiseen.

Selvityksen toteuttivat NHG ja MDI Public Oy osana valtioneuvoston vuoden 2020 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa.

Lue lisää

Tiedote: Toimeentulotuen nykyisellä rahoitusmallilla ei juurikaan vaikutuksia kuntien toimintaan

Raportti: Kuntien toimintamallit ja rahoitusvastuu toimeentulotukitarpeen ehkäisyssä ja vähentämisessä

Policy Brief: Toimeentulotuen tarpeen ehkäisemiseen tarvitaan useita eri kannustimia