Tilasto- ja tietoperusta kaipaa vahvistamista taiteen ja kulttuurin alalla

Toteutimme taiteen ja kulttuurin toimialan tilasto- ja tietoperustan selvityksen Opetus- ja kulttuuriministeriölle. Selvityksen mukaan toimialalta tuotetaan melko paljon tilastoja, mutta ne eivät ole yhteismitallisia, ja ne ovat hajallaan. Alalla tarvittaisiin lisää osaamista tilastotiedon keräämiseen, tuottamiseen, käyttöön ja analyysiin. Lisäksi alalla toivotaan, että tilastot olisi koottu muutamaan paikkaan keskitetysti.

Syynä hajanaisuuteen ovat toiminnan monimuotoisuus, sääntelemättömyys ja sen myötä hallinnollisten rekisterien puute sekä tietoprosessien hajautuminen kymmenille pääasiassa yksityisille toimijoille. Samalla tietoperusta on rikas ja laaja. Tulevaisuudessa tulisi kehittää yhteistyörakenteita ja ohjauskeinoja, lisätä tiedon yhteentoimivuutta ja koontia sekä vahvistaa analyysi- ja tulkintakykyä.

Selvitys toteutettiin kolmessa työvaiheessa
1) kartoitettiin nykyinen taiteen ja kulttuurin alojen keskeisin tilasto- ja tietoperusta dokumentti- ja haastatteluaineistojen perusteella
2) täydennettiin tietotarpeita ja kehittämiskohteiden reunaehtoja temaattisilla työpajoilla ja
3) jäsennettiin kehittämiskohteiden edellytyksiä eri aineistojen pohjalta.

Katso lisätietoja OKM:n tiedotteesta.

Ratalinjauksilla on kauaskantoisia alueellisia vaikutuksia Kanta-Hämeen elinvoimaan, vetovoimaan ja pitovoimaan

Liikenneyhteyksillä ja –käytävillä sekä saavutettavuudella on vahva yhteys alue- ja väestönkehitykseen. Liikenteeseen liittyvät ratkaisut stimuloivat monin eri tavoin joko myönteisesti tai kielteisesti alue- ja väestönkehitykseen. Ratalinjauksilla on kauaskantoisia suoria ja epäsuoria alueellisia vaikutuksia Hämeenlinnan ja Riihimäen seutujen kehitykseen. MDI:n tekemän selvityksen perusteella voidaan tehdä neljä kiteytettyä nostoa nykyiseen päärataan ja uuteen ”metsärataan” liittyvien vaihtoehtojen perusteella.

Lue lisää Ratalinjauksilla on kauaskantoisia alueellisia vaikutuksia Kanta-Hämeen elinvoimaan, vetovoimaan ja pitovoimaan

Puurakentamisen ohjelma on edistänyt puun käyttöä suomalaisessa rakentamisessa

Ympäristöministeriö julkaisi MDI:n toteuttaman arvioinnin Puurakentamisen ohjelman tähänastisista vaikutuksista ja toteutumisesta. Puurakentamisen edistäminen on pitkäjänteistä työtä. Arvioinnissa MDI esittää, että valtionhallinnon tulisi jatkaa edistämistyötä ja lisätä puurakentamista tukevia kannusteita ja velvoitteita.

Lue lisää Puurakentamisen ohjelma on edistänyt puun käyttöä suomalaisessa rakentamisessa