Sote-alan järjestöillä on monia rooleja ilmastotoimijoina

MDI toteutti yhdessä Tietotakomon kanssa SOSTElle (Suomen Sosiaali ja terveys ry) kirjallisuuskatsauksen ilmastonmuutoksen vaikutuksista sote-sektoriin. Raportissa avataan muun muassa sote-järjestöjen monia mahdollisia rooleja ilmastotoimijoina. Sote-järjestöjen ilmastotoiminnalla on erityistä potentiaalia tavoittaa kohderyhmiä, joita ilmastokeskustelu ei ehkä muuten tavoittaisi, ja tuoda päätöksentekoon tietoa haavoittuvien ryhmien kohtaamista varautumisen haasteista ja näiden näkökulmista oikeudenmukaisen siirtymän keskusteluun.

Katsaus kokoaa kattavasti tietoa ilmastonmuutoksen vaikutuksista ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin sekä selvittää, miten sote-alan palvelutuotannossa varaudutaan ilmastonmuutokseen ja millaisia toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi on alalla tehty.

Työssä kuvattiin muutamia tapausesimerkkejä Suomelle relevanteista verrokkimaista. Kirjallisuuskatsaukseen liittyen järjestettiin lisäksi etätyöpaja SOSTEn järjestöjen edustajille huhtikuussa 2020. Kirjallisuuskatsauksen ja työpajan pohjalta laadittiin toimenpide-ehdotukset ylätasolta järjestöjen tasolle ja lopulta käytännön toimintaan.

  1. SOSTEn toivotaan olevan aktiivinen toimija ilmastoteeman osalta.
  2. Rahoituksessa tulisi huomioida ekologisuus ja rahoitusta tulisi olla saatavilla ympäristöystävällisyyden kehittämistyöhön.
  3. Järjestöjen aktiivista yhteistyötä tulee hyödyntää ympäristöystävällisyyden lisäämisessä.
  4. Järjestöjen toiminnan kehittämiseen kaivataan selkeitä ohjeistuksia ja ympäristöosaamisen tuomista järjestöön ulkopuolelta.
  5. Osaamisen kehittämiseen tulee panostaa.
  6. Viestinnän ilmastoasioihin liittyen tulee olla suunnitelmallista ja huomioida järjestön kohderyhmien erityistarpeet.
  7. Erilaisia käytännön työkaluja tarvitaan ja niiden kehittämistä toivotaan järjestöjen näkökulmasta.

Materiaalit

Raportti: Ilmastonmuutos ja sosiaali- ja terveyssektori
Uutinen (SOSTE)
Blogi: Ilmastokriisi ei katoa: sosiaali- ja terveysalan rooli reilussa ja kestävässä jälleenrakennuksessa, Ansku Holstila, SOSTE

MDI mukana laatimassa tiekarttaa Uudellemaalle EU-tasoiseen tutkimukseen ja innovointiin

Uudellamaalla tähdätään huippuosaamisen vahvistamiseen sekä EU-tasolta saataviin investointeihin tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan (TKI). Maakunnan TKI-toimijat kutsutaan mukaan tiekarttatyöhön. Tilannekuvan ja tiekartan laatimiseen on valittu EU-rahoitukseen ja innovaatioihin erikoistunut konsulttitoimisto Spinverse yhdessä aluekehitykseen keskittyvän MDI:n kanssa.

Lue lisää MDI mukana laatimassa tiekarttaa Uudellemaalle EU-tasoiseen tutkimukseen ja innovointiin