Blogi: Uskallus ottaa suunta, tiekartta käteen ja lähteä polulle

Uusi hallitusohjelma linjaa Suomen julkista politiikkaa ja asettaa tavoitteita pääosin seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Kävin viime viikolla Foresight Fridayssa, ennakointiperjantaissa, jossa Ennakointiluotsin panelistit puntaroivat uuden hallitusohjelman ja ennakoinnin välistä suhdetta. Ennakointiluotsi toimii kansallisen ennakointiverkoston tukena rakentaen, visioiden ja tuoden esiin ennakointiverkoston työtä. Puheessaan ennakointiperjantaissa valtioneuvoston kanslian Olli-Pekka Heinonen vertasi politiikan tekemistä pikavippien ottamiseen, eli nopeiden hyötyjen etsimiseen, vaikka pitkäjänteinen työ ja ennaltaehkäisevä näkökulma rakentaisivat kestävämpää yhteiskuntaa.

MDI tarkasteli valtioneuvoston kanslian tilauksesta viime kesänä tiedon hyödyntämistä päätöksenteossa. Tärkeimmät havainnot koskivat tietotarpeiden ja datan avaamista, vuorovaikutuksen foorumeita ja yhteiskunnallisten ilmiöiden tarkastelua yli sektorirajojen. Ennakointiin ja tiekarttojen piirtämiseen kannattaa panostaa, mutta ei pidä myöskään pelätä ottaa tiekartta käteen, valita jokin poluista ja lähteä kulkemaan.

Vaikka rakenteiden uudistaminen on keskeisessä osassa myös tulevan hallituksen ohjelmassa, olennaisempaa on tekeminen ja toimenpiteet. Kuten Ennakointiluotsin jäsen, Aalto yliopiston systeemianalyysin professori Ahti Salo totesi, ”toisinaan olemassa olevienkin rakenteiden puitteissa voidaan toimia uudella, innovatiivisella tavalla”. Ei siis pidä yrittää saada koko Suomea käsikirjoitettua ja valmiiksi neljässä vuodessa, vaan kääntää hallitusohjelman kirjaukset kutsuksi tarttua toimeen. Polulta on aina mahdollista poiketa.

Blogi: Vanhemmaksi on vaikea tulla, jos naiset ja miehet asuvat eri puolilla maata

Isyys ei ole itsestäänselvyys, totesimme isyyttä koskevan blogisarjan ensimmäisessä osassa, jossa pohdiskelimme syntyvyyttä ja ennen kaikkea miesten tahatonta lapsettomuutta alueellisena ilmiönä. Maantieteellisen ilmiön isyydestä tekee ennen kaikkea nuorten aikuisten muuttoliike.

Lue lisää Blogi: Vanhemmaksi on vaikea tulla, jos naiset ja miehet asuvat eri puolilla maata

Vierasblogi: Mitä alueenne kiikarissa näkyy? – Alueiden mahdollisuuksien tilat kehitystä suuntaamassa

Oletko koskaan miettinyt, mistä kunnan, maakunnan tai muun alueen kehityksen kannalta tärkeät ideat tulevat ja mikä niiden muotoutumiseen vaikuttaa? Tiedämme, että alueille on jaettu aluekehittämisen pelilaudalla erilaiset pelimerkit. Toisilla on paremmat lähtökohdat ja toisilla on heikommat kortit, mutta tästäkin huolimatta pelin lopputulos voi yllättää. Näemmekö ja havaitsemmeko ympärillämme olevat mahdollisuudet eri tavoin ja mistä se johtuu?

Lue lisää Vierasblogi: Mitä alueenne kiikarissa näkyy? – Alueiden mahdollisuuksien tilat kehitystä suuntaamassa

Blogi: Skididialogi – Mikä lasten mielestä on tärkeintä, kun ratkotaan pienenevien koulujen haasteita?

Juupajoen otteena on ollut avoin ja yhteisöllinen ennakointi: mitä tullaan tekemään eri vaiheissa, kun lasten määrä vähenee. Perinteisesti kouluverkkoja suunnitellaan kapasiteettitarkasteluilla, poliittisella keskustelulla ja kuntalaisten kuulemisella, mutta Juupajoella mukana ovat olleet myös henkilökunta, vanhemmat, kiinnostuneet kuntalaiset sekä myös koulun varsinaiset asiakkaat, lapset.

Lue lisää Blogi: Skididialogi – Mikä lasten mielestä on tärkeintä, kun ratkotaan pienenevien koulujen haasteita?