Blogi: Uskallus ottaa suunta, tiekartta käteen ja lähteä polulle

Uusi hallitusohjelma linjaa Suomen julkista politiikkaa ja asettaa tavoitteita pääosin seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Kävin viime viikolla Foresight Fridayssa, ennakointiperjantaissa, jossa Ennakointiluotsin panelistit puntaroivat uuden hallitusohjelman ja ennakoinnin välistä suhdetta. Ennakointiluotsi toimii kansallisen ennakointiverkoston tukena rakentaen, visioiden ja tuoden esiin ennakointiverkoston työtä. Puheessaan ennakointiperjantaissa valtioneuvoston kanslian Olli-Pekka Heinonen vertasi politiikan tekemistä pikavippien ottamiseen, eli nopeiden hyötyjen etsimiseen, vaikka pitkäjänteinen työ ja ennaltaehkäisevä näkökulma rakentaisivat kestävämpää yhteiskuntaa.

MDI tarkasteli valtioneuvoston kanslian tilauksesta viime kesänä tiedon hyödyntämistä päätöksenteossa. Tärkeimmät havainnot koskivat tietotarpeiden ja datan avaamista, vuorovaikutuksen foorumeita ja yhteiskunnallisten ilmiöiden tarkastelua yli sektorirajojen. Ennakointiin ja tiekarttojen piirtämiseen kannattaa panostaa, mutta ei pidä myöskään pelätä ottaa tiekartta käteen, valita jokin poluista ja lähteä kulkemaan.

Vaikka rakenteiden uudistaminen on keskeisessä osassa myös tulevan hallituksen ohjelmassa, olennaisempaa on tekeminen ja toimenpiteet. Kuten Ennakointiluotsin jäsen, Aalto yliopiston systeemianalyysin professori Ahti Salo totesi, ”toisinaan olemassa olevienkin rakenteiden puitteissa voidaan toimia uudella, innovatiivisella tavalla”. Ei siis pidä yrittää saada koko Suomea käsikirjoitettua ja valmiiksi neljässä vuodessa, vaan kääntää hallitusohjelman kirjaukset kutsuksi tarttua toimeen. Polulta on aina mahdollista poiketa.

Tilastotiedosta kohti yhteisen ymmärryksen muodostamista 

Ensi viikolla julkaistava MDI:n väestöennuste tarjoaa tilastotietoa Suomen väestönkehityksestä. Tilastollisen tiedon rinnalle kaivataan myös laadullista tietoa, joka syventää ymmärrystä väestönkehitykseen liittyvistä ilmiöistä. Laadullinen tieto auttaa tunnistamaan vaikuttavimmat toimet, joilla voi luoda pohjaa kestävälle kehitykselle kunnissa ja alueilla.

Lue lisää Tilastotiedosta kohti yhteisen ymmärryksen muodostamista 

Pelkkä maahanmuuton kasvu ei yksin ratkaise aluetason väestönkehityksen haasteita

Suomen kaikki väestönkasvu 2010-luvun puolivälin jälkeen on nojannut maahanmuuttoon ja tulee lähes varmasti nojaamaan myös tulevaisuudessa. Maahanmuuton rooli väestönkasvun kiihdyttäjänä ja väestönsupistumisen hillitsijänä on korostunut huomattavasti 2020-luvun aikana niin kansallisella kuin alueellisella tasolla. Tämä on muuttanut tai muuttamassa kuvaa kansallisesta väestönkehityksestä ja tarjoaa ehkä suurimman liikkumavaran väestönkehityksessä merkittävälle joukolle kuntia, vahvistaen etenkin nuoren työikäisen väestön kehitystä.

Lue lisää Pelkkä maahanmuuton kasvu ei yksin ratkaise aluetason väestönkehityksen haasteita

Maailman parhaiden kaupunkien symposium kokosi kaupunki- ja alueasiantuntijat yhteen

Kuntatalolle kokoontuivat 16.–17. toukokuuta Suomen kaupunki- ja aluekehityksen asiantuntijat ja viranhaltijat. Kahden päivän aikana noin 150 ihmistä pohti, keskusteli, oppi ja ideoi kaupunkien nykyhetkeä ja tulevaisuutta. MDI:n, Kuntaliiton ja Kuntasäätiön järjestämän tapahtuman ohjelmasta vastasivat alan huippuasiantuntijat ja -keskustelijat. Tervetuloa kurkkaamaan kuvien muodossa symposiumin tunnelmiin.

Lue lisää Maailman parhaiden kaupunkien symposium kokosi kaupunki- ja alueasiantuntijat yhteen