Pohjois-Suomen maakuntaohjelmien arviointi valmistui

MDI arvioi Pohjois-Suomen alueen neljän maakunnan (Kainuu, Keski-Pohjanmaa, Lappi ja Pohjois-Pohjanmaa) maakuntaohjelmat. Arvioinnissa selvitettiin kunkin maakuntaohjelman tuloksellisuus ja vaikuttavuus sekä tulosten ja vaikutusten saavuttamista tukeneet ja haitanneet tekijät.

Arvioinnin perusteella jokaisessa maakunnassa maakuntaohjelmien valmistelu on onnistunut hyvin, ohjelmatyö nähdään vaikuttavana ja ohjelma ohjaa hanketoimintaa ja aluekehittämistä maakunnissa.

Arviointi peräänkuuluttaa jatkossa enemmän tulevaisuusorientaatiota sisältövalintoihin, panostusta viestintään ja tilannekuvan jatkuvaan päivittämiseen sekä vahvempaa kumppanuutta läpi ohjelmatyön kaaren.

Jokaiselle maakunnalle annettiin suosituksia maakuntaohjelmatyön kehittämiseksi. Yhteisiä suosituksia annettiin viisi:

1) Ohjelmavalmisteluun rohkeutta ja keskustelevaa otetta.
2) Toteutukseen kumppanuutta ja jatkuvaa päivitystä.
3) Jatkuvaa vuoropuhelua ja yhteistyörakenteiden vahvistamista Pohjois-Suomen maakuntien kesken.
4) Vähähiilisyys ja ilmastovastuullisuus ohjelmatyön näkyväksi läpileikkaavaksi kärjeksi.
5) Maakuntaliiton roolin vahvistaminen toimijoiden yhteen kokoajana.

Maakuntaohjelmien 2018–2021 ulkoinen arviointi tukee ja ohjaa uusien maakuntaohjelmien valmistelua.  Arviointi tehtiin kaikille maakunnille yhteisellä tavalla, mutta tulokset raportoitiin maakunnittain. Lisäksi kiinnitettiin erityinen huomio maakuntien väliseen vertaisoppimiseen.

Ratalinjauksilla on kauaskantoisia alueellisia vaikutuksia Kanta-Hämeen elinvoimaan, vetovoimaan ja pitovoimaan

Liikenneyhteyksillä ja –käytävillä sekä saavutettavuudella on vahva yhteys alue- ja väestönkehitykseen. Liikenteeseen liittyvät ratkaisut stimuloivat monin eri tavoin joko myönteisesti tai kielteisesti alue- ja väestönkehitykseen. Ratalinjauksilla on kauaskantoisia suoria ja epäsuoria alueellisia vaikutuksia Hämeenlinnan ja Riihimäen seutujen kehitykseen. MDI:n tekemän selvityksen perusteella voidaan tehdä neljä kiteytettyä nostoa nykyiseen päärataan ja uuteen ”metsärataan” liittyvien vaihtoehtojen perusteella.

Lue lisää Ratalinjauksilla on kauaskantoisia alueellisia vaikutuksia Kanta-Hämeen elinvoimaan, vetovoimaan ja pitovoimaan

Puurakentamisen ohjelma on edistänyt puun käyttöä suomalaisessa rakentamisessa

Ympäristöministeriö julkaisi MDI:n toteuttaman arvioinnin Puurakentamisen ohjelman tähänastisista vaikutuksista ja toteutumisesta. Puurakentamisen edistäminen on pitkäjänteistä työtä. Arvioinnissa MDI esittää, että valtionhallinnon tulisi jatkaa edistämistyötä ja lisätä puurakentamista tukevia kannusteita ja velvoitteita.

Lue lisää Puurakentamisen ohjelma on edistänyt puun käyttöä suomalaisessa rakentamisessa