MDI kulttuurityön tukena Turussa ja Salossa

Kulttuurin kentällä tuulee tällä hetkellä yhtä aikaa etelästä ja pohjoisesta. Kulttuurin rahoituksen leikkaukset ovat iskeneet jo kovan loven monen kunnan kulttuurielämään, ja kansallinenkin rahoitusnäkymä on synkänpuoleinen. Samaan aikaan ruohonjuuritasolla on kuitenkin tunnettavissa myös etelätuulten lämpöä.

Henkilö pitää esitystä yleisön edessä.

Varsinkin suuret kaupungit panostavat kulttuuriin ja elämystalouteen nyt paljon. Oulun kulttuuripääkaupunkivuosi on aivan kulman takana, Tampereelle perustettiin elämystalouden työelämäprofessuuri ja Turun kulttuurilupaus näkyy konkreettisimmin uuden musiikkitalon peruskiven muurauksena. MDI tukee Turun kulttuurilupauksen toteutumista kehittämällä Turun kulttuurihyvinvointituotteiden kokonaisuuden konseptia, viestintää sekä yhdyspintoja. Syksyllä Turun kulttuurihyvinvoinnille muotoillaan myös etsivän kulttuurityön malli. Työssä ovat mukana FCG:n palvelumuotoilijat sekä yhteiskunnallisen viestinnän ammattilainen Pauliina Seppälä. Työ pohjautuu viime vuonna tehdylle kulttuurihyvinvointituotteiden ja -palveluiden selvitykselle.  

Kaupunkien kulttuuriohjelmien sisältö onkin muuttunut vuosikymmenessä entistä laajemmaksi kaupungin kulttuurielämän, identiteetin ja tunnettuuden monialaiseksi ohjelma-asiakirjaksi.

Hyvää tuulta on myös pienemmissä kaupungeissa. MDI on mukana kirjoittamassa Salon uutta kulttuuriohjelmaa. Kulttuuriohjelma kokoaa sekä kaupungin kulttuuripalveluiden, museoiden ja kirjastojen tavoitteita että laajemmin koko kaupunkiorganisaation laajuisia tavoitteita kulttuurin, taiteen ja hyvinvoinnin paranemiseksi. Salossa on esimerkillisesti panostettu paljon ihmisten kuulemiseen: ohjelman taustaksi ovat ajatuksiaan antaneet niin sadat kaupunkilaiset kuin taide- ja kulttuurialan toimijoidenkin verkostot. Kaupunkien kulttuuriohjelmien sisältö onkin muuttunut vuosikymmenessä entistä laajemmaksi kaupungin kulttuurielämän, identiteetin ja tunnettuuden monialaiseksi ohjelma-asiakirjaksi, jossa kulttuuri yhdistyy mm. kaupunkisuunnittelun ja elinvoiman kysymyksiin.  

Kuntien näkymät heikentyneet aiemmista vuosista – huolta herättää erityisesti omaa kuntaa laajemman alueen tilanne 

MDI toteutti marras-joulukuussa 2023 jo yhdeksättä kertaa valtakunnallisen kuntakyselynsä, tällä kertaa lisänimellä Kuinka kuntasi sykkii? Kyselyllä kerätään Manner-Suomen kuntien luottamushenkilöiden ja ylimpien viranhaltijoiden näkemyksiä kuntien ajankohtaiseen tilannekuvaan ja kehitysnäkymiin liittyen.

Lue lisää Kuntien näkymät heikentyneet aiemmista vuosista – huolta herättää erityisesti omaa kuntaa laajemman alueen tilanne 

Kaukajärven ja Annalan kaupunginosavisio syntyi yhdessä kehittäen  

MDI ja Uusi Kaupunki -kollektiivi toteuttivat Tampereen Kaukajärven ja Annalan kaupunginosaohjelmaa palvelevan visiotyön, jossa kirkastettiin alueen vahvuudet, ominaispiirteet ja kehittämistarpeet. Kaupunginosavisio ”Elämää kuin pikkukaupungissa” luo näkymää Kaukajärven ja Annalan toivotusta kehityssuunnasta sekä tulevista konkreettisista toimenpiteistä.

Lue lisää Kaukajärven ja Annalan kaupunginosavisio syntyi yhdessä kehittäen