MDI analysoimassa meriklusteria Pohjoisella kasvuvyöhykkeellä

Pohjoinen kasvuvyöhyke on Etelä-Suomen 13 kaupungin ja kuuden maakunnan muodostama yhteistyöverkosto. Yksi dynaamisimmista teollisuuden klustereista vyöhykkeellä on tällä hetkellä meriklusteri, johon kuuluvat yritykset ovat kasvattaneet liikevaihtoaan tuntuvasti viime vuosina ja nousseet keskeisten työllistäjien joukkoon etenkin Varsinais-Suomen alueella. MDI on mukana Turun kauppakorkeakoulun koordinoimassa selvityshankkeessa, jonka tavoitteena on hahmottaa Pohjoisen kasvuvyöhykkeen meriklusteria määrittäviä verkostosuhteita ja pureutua syvällisemmin toimijoiden välisiin vuorovaikutussuhteisiin ja keskinäisriippuvuuksiin. Ylimaakunnallisen verkostoanalyysin pohjalta tehdään kehittämissuosituksia vyöhykeyhteistyön syventämiseksi. Hankkeen tarkastelu kohdentuu tarkemmin yritys-, korkeakoulu- ja kehittäjäverkostoihin sekä näiden välisiin yhtymäpintoihin tutkimuksen ja koulutuksen yritysyhteistyössä. MDI roolina on erityisesti kehittäjäverkoston analysointi. Selvityksellä vahvistetaan tietopohjaa ja siten terävöitetään meriklusterin kehittämistoimenpiteitä.

Ratalinjauksilla on kauaskantoisia alueellisia vaikutuksia Kanta-Hämeen elinvoimaan, vetovoimaan ja pitovoimaan

Liikenneyhteyksillä ja –käytävillä sekä saavutettavuudella on vahva yhteys alue- ja väestönkehitykseen. Liikenteeseen liittyvät ratkaisut stimuloivat monin eri tavoin joko myönteisesti tai kielteisesti alue- ja väestönkehitykseen. Ratalinjauksilla on kauaskantoisia suoria ja epäsuoria alueellisia vaikutuksia Hämeenlinnan ja Riihimäen seutujen kehitykseen. MDI:n tekemän selvityksen perusteella voidaan tehdä neljä kiteytettyä nostoa nykyiseen päärataan ja uuteen ”metsärataan” liittyvien vaihtoehtojen perusteella.

Lue lisää Ratalinjauksilla on kauaskantoisia alueellisia vaikutuksia Kanta-Hämeen elinvoimaan, vetovoimaan ja pitovoimaan

Puurakentamisen ohjelma on edistänyt puun käyttöä suomalaisessa rakentamisessa

Ympäristöministeriö julkaisi MDI:n toteuttaman arvioinnin Puurakentamisen ohjelman tähänastisista vaikutuksista ja toteutumisesta. Puurakentamisen edistäminen on pitkäjänteistä työtä. Arvioinnissa MDI esittää, että valtionhallinnon tulisi jatkaa edistämistyötä ja lisätä puurakentamista tukevia kannusteita ja velvoitteita.

Lue lisää Puurakentamisen ohjelma on edistänyt puun käyttöä suomalaisessa rakentamisessa