Blogi: Kehittämisen momentum on NYT!

No joo – kyllä! On se ihanaa. Lomailu. Loma. Olihan se.

Mutta entä töihin paluu sitten – lomien jälkeen…? Sehän se hitsi vieköön vasta ihanaa onkin! On ideoita, on innostusta – ja virtaa kuin pienessä kylässä! Noh, on toki töihin palaajien temperamenteissa eroja. Toiset lämpiää nopeammin. Toiset hitaammin. Mutta yhtäkaikki – etäisyys, irtiotto töistä ja lomailu ovat iso mahdollisuus kehittämiselle. Lomien jälkeen töissä kun on helpompaa ottaa uusia lähtöjä kuin rutiiniin ja kiireeseen kangistuneessa arjessa.

”Kun ihminen palaa loman jälkeen töihin, hänellä on hetken aikaa kirkkaammat silmälasit. Hän näkee tilanteen etäämpää ja pelkistetymmin. Sitä kannattaa hyödyntää.” Näin toteaa Työterveyslaitoksen tutkija Kirsi Ahola kirjoituksessaan Kauppalehdessä 3.8.2015.

Naulan kantaan Kirsi! Syksy on kehittämiselle työyhteisöissä todellinen momentum. Momentum uusiin lähtöihin niin työn tekemisen tavoissa kuin itse töissä. Miten sitten tätä loman jälkeistä tohkeisuutta voi hyödyntää? Tee lista 1–3 konkreettisesta asiasta, johon tahdot muutoksen, jota haluat kehittää. Äläkä ahmi, vaikka olisit kuinka tohkeissasi! Yksikin toteutettavissa oleva asia riittää. Kirsikin muistuttaa kirjoituksessaan realismista. Kuuhun kurkottaminen alimitoitetuin resurssein ei tuota kuin turhautuneisuutta ja väsähtäneitä työntekijöitä. Valitse siis mitä kehität, muutat, uudistat. Mieti miten se tehdään, ketä tarvitset mukaan ja aloita toteutus – jo tänään. Mikäli tarvitset toteutuksessa ulkopuolista apua, etsi hyvät apujoukot. Kaikkea ei tarvitse tehdä omin voimin.

Siitä millaisissa asioissa MDI on ollut ja on apujoukkoina, voit lukea uunituoreesta MDI NEWSistä. Löydät sen tästä.

Penaalin kaikki kynät teroitettuna intoa puhkuen

Tytti

Kirsi Aholan erinomaisen kirjoituksen löydät kokonaisuudessaan täältä.

Kysy lisää

Blogi: Mitä tapahtui syntyvyydelle 2010-luvulla?

Sodat, pandemiat, nälkävuodet ja suuret ikäluokat ovat aiheuttaneet muutoksia Suomen syntyvyydessä läpi historian. Mullistusten ajankohdat ovat osoitettavissa tilastojen pohjalta laadituissa kuvaajissa. Kuitenkin 2010-luvulta alkaen on tapahtunut jotain, mille ei ole annettavissa yksiselitteistä syytä. Syntyvyys on romahtanut ja yhtä vähän lapsia syntyi Suomessa viimeksi vuonna 1833.

Lue lisää Blogi: Mitä tapahtui syntyvyydelle 2010-luvulla?