Elinvoimaiset yhteisöt, mitä ne ovat? Tarina MDI Akatemian matkasta vuodelta 2022

MDI Akatemian vuoden 2022 teemana oli Elinvoimaiset yhteisöt ja uusi työ. Teemaa lähestyttiin sekä innovaatioleirin, aluekehittämisen tietopohjaan ja ilmiöihin pureutuneen webinaarin, elinvoiman monia muotoja ja eteläpohjalaisia yhteisöllisyyden esimerkkejä valaisseen Seinäjoen opintomatkan kautta.

MDI Akatemian valmistujaiset 2022. Kuva: Anssi Kumpula

MDI Akatemian vuoden 2022 toteutukseen osallistui 9 akatemialaista, 11 midiläistä ja lukematon joukko mahtavia vieraspuhujia. Seuraavassa avaamme, minkä teemojen parissa puuhasimme ja opimme tänä vuonna.

BootCampilta vauhtia ja inspiraatiota alueiden kehittämiseen ja osaajien houkutteluun

Akatemian ensimmäinen moduuli oli Innovation BootCamp Helsingissä ja Espoossa 24.—25.3.2022. Crazy Townin, MDI:n ja Urban Millin yhteistyönä järjestämä kahden päivän innovaatioleiri pureutui yrittäjämäisten yhteisöjen ja työn ilmiöön. BootCamp koostui seminaariluennoista ja ryhmätyöstöistä seuraavissa aiheissa:

  • Kaupungit, alueet & fyysiset ympäristöt
  • Osaaminen & osaajat
  • Innovaatiot & kaupallistaminen

Ensimmäisen päivän päätteeksi Peter Vesterbacka ja Antti Ainamo pohjustivat Aalto Entrepreneurship Societyn ja Slush-yhteisöjen synnystä. Kuva: Sinikukka Pyykkönen
Ensimmäisen päivän päätteeksi Peter Vesterbacka ja Antti Ainamo pohjustivat Aalto Entrepreneurship Societyn ja Slush-yhteisöjen synnystä. Kuva: Sinikukka Pyykkönen

Lisäksi leiriläiset pääsivät tutustumaan tuotekehityksen tutkimus- ja oppimisympäristö Design Factoryyn.

BootCampin jälkeen MDI Akatemian osallistujat saivat halutessaan aloittaa vapaavalintaisen harjoitustehtävän tekemisen. 

Toukokuun lopulla järjestimme webinaarin aluekehityksen tietoperustasta ja työkaluista. Webinaarissa saatiin kuulla luentoja aiheista

  • Johdanto aluekehittämisen koko kuvaan Kaisa Lähteenmäki-Smith, MDI
  • Tietoperusteinen aluekehitys ja tiedolla johtaminen Henrika Ruokonen ja Satu Tolonen, MDI
  • Lasten ikäryhmien kehitys väestöennusteiden näkökulmasta Rasmus Aro, MDI
  • Feministinen elinvoima Kirsi Siltanen, MDI
  • Kulttuuri elinvoimapolitiikan agendalla Samuli Manu, MDI

Opintomatka verkottamassa ja jakamassa hyviä käytäntöjä

MDI Akatemian opintomatkan aiheena oli elinvoiman monet muodot. Matkan päämääränä oli Seinäjoki. Kahden päivän aikana tutustuttiin Seinäjoen erilaisiin kohteisiin, kuultiin asiantuntijapuheenvuoroja ja nautittiin hyvästä seurasta sekä antoisista keskusteluista.

Parasta olivat uudet kollegat, joihin tutustuin.

Törnävän entisellä sairaala-alueella sijaitsee Piiri. Yksi paikan perustajista, Johannes Karhu, kertoi miten uuden käyttötarkoituksen myötä Törnävän alueesta on muotoutunut monipuolinen vapaa-ajan keidas, jota monet toimijat (noin 170 tällä hetkellä) ovat omalta osaltaan olleet muovaamassa omistajien lisäksi. Alueella toimii muun muassa päiväkoti, teatteri ja lukuisia pienyrittäjiä. Torstaipäivän toinen kohde, Toimintojen talo, on kohtaamispaikka ja olohuone Kasperin alueella.Toiminnanjohtaja Kaija Kuusisto esitteli akatemialaisille toimintaa, joka sai alkunsa 1990-luvun lopulla. Talkootyövoimin tai ns. kökkähengellä perustettu keskus on tänä päivänä monitoimitila, jossa pyöritetään mm. lounasravintolaa ja kirpputoria. Lisäksi tiloissa toimii työvalmennuskeskus. 

Opintomatkan toinen päivänä kuultiin asiantuntijapuheenvuoroja elinvoimasta eri näkökulmista. Timo Aro valoitti veto- ja pitovoiman merkitystä kuntien elinvoimalle. Väitöskirjatutkija Heli Kurikka Tampereen yliopistosta kertoi alueiden resilienssistä ja alueiden kyvystä sopeutua, toipua ja uudistua äkillisen muutoksen kohdatessa. Taru Mäki SeAmkilta kertoi pk-yritysten ja korkeakoulujen välisestä tiedonvälityksestä. Mäen tutkimuksen kulmakivenä oli yhteistyö, sen luominen ja jatkuvuus. 

Osana elokuussa julkaistua Keskisuurten kaupunkien renessanssi -kaupunkipolitiikan tiekarttaa pohdittiin keskustojen merkitystä kaupungeille. Aihetta pohjusti MDI:ltä Sara Anttila. Keskustelun siivittämänä siirryttiin kuulemaan puheenvuoroa osallisuusmallien työkaluista osana kylien ja kaupunginosien kehittämistä, jonka parissa Kirsi Mattila Seinäjoen kaupungilta työskentelee. 

Akatemia huipentui valmistujaisiin lokakuun lopulla 2022. Valmistujaisten juhlapuhujana oli muutoksentekijä ja yhteiskunnallinen vaikuttaja Pauliina Seppälä (Yhteismaa ja Mesenaatti.me -yhteisö), joka puhui aiheesta Yhteisöllisyyttä ja paikallisia turvaverkkoja rakentamassa – esimerkkeinä Refugee Hospitality Club ja Nappi Naapurin korona-apu. Lisäksi akatemialainen Hanna Salomäki esitteli harjoitustyönsä teemalla Aluekehitys ja työvoiman tarve kirkossa eri alueilla 2032. Suuri kiitos, Hanna, inspiroivasta puheenvuorosta, ja kiitos midiläiselle Rasmukselle Hannan sparrauksesta.

Pauliina Seppälä. Kuva: Anssi Kumpula
Pauliina Seppälä. Kuva: Anssi Kumpula
Hanna Salomäki. Kuva: Anssi Kumpula
Hanna Salomäki. Kuva: Anssi Kumpula

Akatemiamatkalta parhaana mieleen jäivät uudet kollegat ja keskustelut heidän kanssaan. Erityisesti Seinäjoen opintomatka jäi mieleen sekä innostavana että hauskana: muistamme aina kökät ja rakennusten siirtelyn elinvoimaa vahvistavina tekijöinä.

MDI Akatemian valmistujaiset 2022. Kuva: Anssi Kumpula
MDI Akatemian valmistujaiset 2022. Kuva: Anssi Kumpula

Parasta olivat onnistuneet esimerkit aluekehittämisestä sekä vuoropuhelu ja kokemusten vaihtaminen ryhmäläisten kanssa.

Midiläisten akatemiatiimi kiittää lämpimästi akatemialaisia ja puhujia. Oli ilo!

Kuntien näkymät heikentyneet aiemmista vuosista – huolta herättää erityisesti omaa kuntaa laajemman alueen tilanne 

MDI toteutti marras-joulukuussa 2023 jo yhdeksättä kertaa valtakunnallisen kuntakyselynsä, tällä kertaa lisänimellä Kuinka kuntasi sykkii? Kyselyllä kerätään Manner-Suomen kuntien luottamushenkilöiden ja ylimpien viranhaltijoiden näkemyksiä kuntien ajankohtaiseen tilannekuvaan ja kehitysnäkymiin liittyen.

Lue lisää Kuntien näkymät heikentyneet aiemmista vuosista – huolta herättää erityisesti omaa kuntaa laajemman alueen tilanne