Blogi: Palvelut maalle -innovaatioleiri toi yhteen ihmiset ja ideat

Kuka tuottaa jatkossa maaseudun palvelut? Löytyykö digitalisaatiosta apu maaseudun palvelujen haasteisiin? Miltä maaseutu näyttää muutaman kymmenen vuoden päästä? Näitä ja muita yhtä kiperiä kysymyksiä pohdittiin Maaseutuviraston Verkostopalvelujen isännöimällä Palvelut maalle -innovaatioleirillä, jota MDI sai kunnian olla mukana järjestämässä ja vetämässä.

Marraskuinen Sannäsin kartano Porvoossa kokosi yhteen lähes 50 maaseudun palveluista kiinnostunutta asiantuntijaa  kehittämään parasta maaseudun palvelukonseptia, jossa hyödynnetään digitaalisuutta ja verkostomaista tapaa tuottaa palveluita.  Leirille osallistui yrittäjiä, paikallisia ja alueellisia kehittäjätahoja sekä kuntien ja eri hankkeiden edustajia. Kolmipäiväisen leirin tarkoituksena oli visioida, ideoida ja kehittää tulevaisuuden lähipalveluita ja lähipalvelukeskuksia kirkonkyliin tai kyliin.

Yhteisen pöydän ääressä

Leiri starttasi maanantaina 26.11. Juha-Matti Markkolan avatessa taustat ja tavoitteet yhteiselle työskentelylle. Ville Pisto Vuolenkosken kyläyhdistyksestä kertoi Vuolenkosken kylän kehityskaaresta ja kehittämistavoista. Hän painotti kyläläisten osallistumisen ja yhteiseen tekemiseen oppimisen tärkeyttä kylän kehittämisessä. Jussi Lehtonen Turun yliopistosta valotti videon välityksellä maaseudun palvelujen tulevaisuusskenaarioita.

Alustusten jälkeen maaseudun lähipalveluihin liittyviä tarpeita ja haasteita palloteltiin paneelikeskustelussa, jossa stagella olivat Ville Pisto (Vuolenkosken kyläyhdistys), Juha-Matti Markkola (Verkostopalvelut), Marianne Selkäinaho (MMM) ja  Sami Tantarimäki (Turun yliopisto).

Tiivis ideamyllytys alkoi, kun leiriläiset vetäytyivät omiin tiimityötiloihinsa ja alkoivat etsimään yhdessä sitä ideaa, jota haluavat leirillä tiiminä kehittää.

Hiotaan timanttia

Toisena päivänä leiriläiset saivat aluksi sparrausta digitalisaatiosta ja palvelumuotoilusta. Toni Auvinen Pohjois-Savon liitosta innosti käyttämään hyväkseen digitaalisten palvelujen mahdollisuuksia maaseudulla, ja Virpi Kaartti Laurea AMK:sta johdatti leiriläiset palvelumuotoilun saloihin. Kun tiimit lähtivät työstämään ideoitaan, alustajat kiertelivät ryhmissä sparraamassa. Iltapäivällä tiimit työstivät ideaansa asiakasprofiilien avulla, hahmotellen lähipalveluiden arvolupausta sekä rakentamalla ideoistaan prototyyppejä ja kokeiluja. Toinen leiripäivä huipentui leirinuotiolla, jossa ventiloitiin päivän työskentelyä.

Grande Finale

Viimeisenä leiripäivänä jännitys ja ideat tiivistyivät. Ideoita työstettiin kohti käytäntöä ja valmistauduttiin esittämään ne yleisölle ja tuomaristolle. Luovuus päästettiin irti videoitavassa uutisstudiossa ja idea kiteytettiin helposti silmäiltävään muotoon. Grande Finalessa tiimit esittelivät työnsä tuomaristolle ja muille leiriläisille videoiden ja esitysten avulla. Tuomariston vetäydyttyä valitsemaan voittajaa, tiimit esittelivät ideoitaan muille leiriläisille omilla ständeillään. Parhaaksi ideaksi tuomariston arvioinnissa nousi yhteisöllinen liikekeskus Kokko, jossa hyödynnetään skaalattavia moduuliratkaisuja palvelutuotannon tiloissa sekä digitaalisia ja 24/7 saatavilla olevia lähipalveluita. Yleisön suosikiksi nousivat tasaäänin Joku muu kuljettaa sekä Paja. Leiri päättyi palkintojenjakoseremoniaan ja leiridiplomien jakoon.

Leiriläisten mielestä parasta antia oli verkostoituminen – leiri loi mahdollisuuden sellaisiin kohtaamisiin, joita ei välttämättä muuten olisi tullut eteen. Innovaatioleiri kokosi yhteen eri taustoista ja erilaisella osaamisella matkaan lähteneitä ihmisiä, jotka kehittävät yhdessä ratkaisuja kiperiin haasteisiin. Kun on palava halu tehdä itse tulevaisuutta ja mahdollisuus heittäytyä mukaan kolmeksi päiväksi ideoimaan ja kehittämään ratkaisuja yhdessä tunnistettuihin haasteisiin, voi syntyä jotain arvaamattoman arvokasta.

Palvelut maalle -innovaatioleiristä voi lukea lisää Verkostopalveluiden  sivuilta tai kuunnella MDI:n tekemän podcastin.

MDI:n leiritiimi

Palvelut maalle 2018 -ideat:

Ryhmä 1: Kyläshotti
Palvelupankki Diggaamo

Ryhmä 2: Parasta elämään
Digitaalinen palvelualusta parastaelämään.fi

Ryhmä 3: Kokkoon juoksijat
Yhteisöllinen liikekeskus Kokko

Ryhmä 4:Paja
Palvelujen jakamisalusta Paja

Ryhmä 5: Joku muu
Maaseudun liikkumisen alusta “Joku muu liikuttaa”

Ryhmä 6: Rurban
Uudenlainen esteetön asumisyksikkö asumispalveluineen

Blogi: Vanhemmaksi on vaikea tulla, jos naiset ja miehet asuvat eri puolilla maata

Isyys ei ole itsestäänselvyys, totesimme isyyttä koskevan blogisarjan ensimmäisessä osassa, jossa pohdiskelimme syntyvyyttä ja ennen kaikkea miesten tahatonta lapsettomuutta alueellisena ilmiönä. Maantieteellisen ilmiön isyydestä tekee ennen kaikkea nuorten aikuisten muuttoliike.

Lue lisää Blogi: Vanhemmaksi on vaikea tulla, jos naiset ja miehet asuvat eri puolilla maata

Vierasblogi: Mitä alueenne kiikarissa näkyy? – Alueiden mahdollisuuksien tilat kehitystä suuntaamassa

Oletko koskaan miettinyt, mistä kunnan, maakunnan tai muun alueen kehityksen kannalta tärkeät ideat tulevat ja mikä niiden muotoutumiseen vaikuttaa? Tiedämme, että alueille on jaettu aluekehittämisen pelilaudalla erilaiset pelimerkit. Toisilla on paremmat lähtökohdat ja toisilla on heikommat kortit, mutta tästäkin huolimatta pelin lopputulos voi yllättää. Näemmekö ja havaitsemmeko ympärillämme olevat mahdollisuudet eri tavoin ja mistä se johtuu?

Lue lisää Vierasblogi: Mitä alueenne kiikarissa näkyy? – Alueiden mahdollisuuksien tilat kehitystä suuntaamassa

Blogi: Skididialogi – Mikä lasten mielestä on tärkeintä, kun ratkotaan pienenevien koulujen haasteita?

Juupajoen otteena on ollut avoin ja yhteisöllinen ennakointi: mitä tullaan tekemään eri vaiheissa, kun lasten määrä vähenee. Perinteisesti kouluverkkoja suunnitellaan kapasiteettitarkasteluilla, poliittisella keskustelulla ja kuntalaisten kuulemisella, mutta Juupajoella mukana ovat olleet myös henkilökunta, vanhemmat, kiinnostuneet kuntalaiset sekä myös koulun varsinaiset asiakkaat, lapset.

Lue lisää Blogi: Skididialogi – Mikä lasten mielestä on tärkeintä, kun ratkotaan pienenevien koulujen haasteita?