Blogi: Myytti täydellisestä johtajuudesta

Luovuus, mukautumiskyky, avoin vuorovaikutus, visionäärisyys ja epävarmuuden sietäminen ovat asioita, joiden kanssa jokainen yritys kamppailee. Nämä olotilat ovat olleet taiteilijoilla arkea läpi vuosisatojen. Viimeistään nyt on aika ottaa selvää, mitä taiteilijat voivat tarjota yrityksille, jotta nämä selviytyvät nykypäivän kaoottisessa liiketoimintaympäristössä.

Jos näytelmäkirjailija ja runoilija William Shakespeare eläisi tässä ajassa, voisi hän yhtä hyvin olla menestyvä esimiesvalmentaja kuin taiteilija. Shakespeare oli taitava luomaan hahmoille psykologisia kuvauksia ja luontevia dialogeja. Shakespeare-asiantuntija Richard Olivierin mukaan Shakespearen näytelmät ovat ikuisesti ajankohtaisia, koska niissä päästään koskettamaan ihmisen syvimpiä tunneperäisiä kokemuksia.

Shakespeare julkaisi vuonna 1599 historiallisen näytelmän kuningas Henry V:stä. Uskotaan, että Henry V on Shakespearen luoma myytti täydellisestä johtajuudesta. Se on tarina inspiroituneesta ja inspiroivasta johtajasta, missä sukelletaan syvälle esimiestyön eri osa-alueille – vision rakentamisesta palkitsemiseen ja muutosvastarinnasta motivoimiseen. Näytelmän kirjoittaminen oli meidän onneksemme Shakespearelle ainoa tapa opettaa johtajuutta aikakautensa valtaapitäville.

Shakespeare kuvasi Henry V:n johtajaksi, josta myös jokaisen meidän aikakautemme esimiehen tulisi ottaa oppia. Henry V:n kaltaiset esimiehet osaavat rakentaa työn teolle vahvan merkityksen ja osaavat luoda tiiminsä jäsenille turvallisen ympäristön tehdä rohkeita päätöksiä ja mielikuvitusta vaativia luovia ratkaisuja.

Jos valtaapitävät ottivat oppia Shakespearelta yli 400 vuotta sitten, miksemme mekin vastaanottaisi vaikutteita taiteilijoiltamme? Rohkaisenkin kaikkia bisneksessä työskenteleviä luomaan kontakteja taiteilijoihin ja pyrkimään heidän kanssaan monipuoliseen dialogiin. Keskustelun tuloksena saat todennäköisesti uusia näkökulmia ja ratkaisuja vanhoihin ongelmiisi. Itse olen tämän kokenut. Se on aina virkistävää. Välillä jopa ravisuttavaa!

Jarl Matti Anttila
MDI:n hallituksen jäsen
Jakamon CMO

Blogi-kirjoitus on julkaistu kolumnina 16.3.2016 ilmestyneessä kaupunkisanomalehti Eparissa.

Blogi: Mitä tapahtui syntyvyydelle 2010-luvulla?

Sodat, pandemiat, nälkävuodet ja suuret ikäluokat ovat aiheuttaneet muutoksia Suomen syntyvyydessä läpi historian. Mullistusten ajankohdat ovat osoitettavissa tilastojen pohjalta laadituissa kuvaajissa. Kuitenkin 2010-luvulta alkaen on tapahtunut jotain, mille ei ole annettavissa yksiselitteistä syytä. Syntyvyys on romahtanut ja yhtä vähän lapsia syntyi Suomessa viimeksi vuonna 1833.

Lue lisää Blogi: Mitä tapahtui syntyvyydelle 2010-luvulla?