Blogi: Korona ahdistaa ja avaa mahdollisuuksia Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa hyväksyttiin viime viikolla kahden biljoonan eli 2000 miljardin dollarin tukipaketti. Se on maan historian suurin.

Paketti annettiin välitöntä koronasta selviytymistä varten.

Sen pidemmälle suunnitteleminen voi tuntua ylivoimaiselta. Ei pelkästään siksi, että emme tiedä tarkasti, milloin pandemia päättyy ja miltä maailma sen jälkeen näyttää, vaikka niilläkin on osuutensa asiaan. Tulevaisuuden hahmottaminen ja järjesteleminen edes ajatustasolla tuntuu vaikealta siksi, että poikkeusoloissa suurin osa energiasta menee selviytymiseen.

Koronapandemia on moukaroinut hajalle lukemattomien ihmisten luottamuksen terveyteen, toimeentuloon ja muutenkin turvattuun elämään.

Yksilöiden kokemukset seuraavat samaa rataa Yhdysvalloissa ja Suomessa. Pelon ja epätoivon tunteet, hamstraamiset ja auttamisringit ovat uutta arkipäivää Atlantin kummallakin puolen. Sen sijaan yhteiskunnalliset vaikutukset Yhdysvalloissa ja Suomessa ovat todennäköisesti varsin erilaiset.

United States Capitol.

Siinä missä korona on yhdistänyt ihmisiä, se on myös valaissut räikeästi järjestelmien heikkoudet ja vahvuudet. Vaikka helpotuksen voi tilanteen normalisoituessa olettaa olevan kummassakin maassa suurta ja paluun nopeaa, ei näin jättimäinen ja kaiken kattava kriisi vain häviä savuna ilmaan. Muutosvaatimukset ovat Yhdysvalloissa äänekkäitä ja luettelo pitkä.

Toistaiseksi me, Nordic Westin tiimi, niin kuin muutkin Washingtonissa toimivat tarkkailijat, käytämme arvioissamme vielä hehtaarimittaa. Seuraamme, miten presidentinvaaliasetelmat kehittyvät, minne valta kriisin aikana virtaa, mitä pörssi kertoo eri toimialojen näkymistä ja ketkä pääsevät hyötymään massiivisesta tukipaketista. Lähiviikkoina kehityksen suunta alkaa varmasti tarkentua.

Disruption aikaansaama markkinoiden uusjako aiheuttaa runsaasti vipinää. Se näkyy muun muassa lobbaamisena. Ammattimainen vaikuttamistyö oli taannoin toimi, josta yritykset saattoivat tiukassa paikassa leikata. Ei ole enää. Politico-lehden selvityksen mukaan Washington-tiimejä on koronakriisin aikana – kotonapysymisukaasista huolimatta – ennemminkin vahvistettu kuin kevennetty. Finanssikriisi opetti, että se on erinomainen investointi.

Myös suomalaisten soisi käyttävän tilanteen hyväkseen, vaikka elämä vielä nyt olisikin tulipalojen sammuttamista. Asiat etsivät uusia uomia. Ratkaisut löytävät kiinnostuneita korvia. Suomen maine on kovassa kurssissa. Vaalit ovat marraskuussa, ja vaikuttajia saa hämmästyttävän helposti kiinni, kun kukaan ei ole matkoilla tai suljetuissa kokoushuoneissa.

Työhön tuo mielekkyyttä se, että uudet asetelmat ovat aina myös uusia mahdollisuuksia. Kriisiä ei kannata haaskata, kuten amerikkalaispoliitikkojen usein käyttämä hokema kuuluu.

Kysy lisää

Kristiina Helenius

Miltä Suomi näyttää tänään? – Aluekehityksen suuret aallot

Muuttoliikkeen aallot ovat Suomessa olleet vuosikymmenten saatossa voimakkaita ja ne ovat heijastelleet nopeasti suurten yhteiskunnallisten projektien – teollisuus-Suomen, hyvinvointi-Suomen ja osaamis-Suomen rakentamista. Epälineaarisesta kehityksestä on opittava se, että jos näkee vuosikymmenten päähän ulottuvia ennusteita väestönkehityksestä ja muuttoliikkeestä, eivät luvut ole itseään ennustavia – niihin ei saa tuudittautua ja niiden kehitykseen voidaan vaikuttaa.

Lue lisää Miltä Suomi näyttää tänään? – Aluekehityksen suuret aallot

Näkökulmia kotiseutulahjoitukseen: Monipaikkaisuus on osa ihmisten arkea ja elämäntapaa

Kotiseutuliitossa olemme kiinnostuneina ja iloisina seuranneet selvitystyötä, miten japanilainen kotiseutulahjoitusmalli eli Furusato Nozei olisi sovellettavissa Suomessa. Kiitos Harvaan asuttujen alueiden parlamentaariselle työryhmälle ja MDI:lle selvityksen käynnistämisestä ja toteuttamisesta. Kiinnostavaa on ollut kuulla myös erilaisia ideoita ja toteutusvaihtoehtoja, mitä kumppanikunnissa Kuhmossa, Maalahdella ja Puumalassa on tullut esille.

Lue lisää Näkökulmia kotiseutulahjoitukseen: Monipaikkaisuus on osa ihmisten arkea ja elämäntapaa