Blogi: Pikku-d ja 4. sektori nousussa

Helsingin yliopistolla on käynnissä huippukiinnostava tutkimushanke, miten kaupunkiaktivismia voi hyödyntää metropolin kehittämisestä. Ohjausryhmän puheenjohtajana toimiva Schulmanin Harry veikkaa, että aktivismi, eli ns. pieni demokratia (pikku-d), haastaa tosissaan totutut perinteiset osallistumisen muodot. Neljännen sektorin voima ei ole uusi asia, mutta on hämmästyttävää, miten vähän sitä osataan vielä hyödyntää kaupunkien ja alueiden kehittämisessä.

Perinteisen kolmoiskierteen, joka tarkoittaa siis julkisen sektorin, yritysten ja kolmannen sektorin yhteistyötä, lisäksi on mukana ovat siis ihmiset. Keskeinen seikka on, että ihmiset ovat nimenomaan kehittäjiä, tekijöitä, subjekteja – ei kehittämisen kohteita. MDI pyrkii kaikissa toimeksiannoissaan ihmisten aktivoimiseen ja osallistamiseen. Perinteisiä metodeja projekteissamme ovat kyselyt ja haastattelut, säkenöivimmät ja sykähdyttävimmät ajatukset ja teot tulevat erilaisissa pop-up-kokeiluissa.

Ihmisiä ei voi perinteisellä tavalla johtaa tai määrätä kehittämiseen, vaan osallistaminen tapahtuu houkuttelemalla ja innostamalla. Julkisen sektorin toiminnot ja tavat kehittämiseen ovat mullistuksen partaalla. 4. sektori suuntaa tarmonsa sinne, missä sille annetaan mahdollisuus. Tämänpäivän aluekehittäminen on näiden mahdollisuuksien luomista.

Lue aktivistitutkijoiden blogi keskustelustamme tästä

Blogi: Vanhemmaksi on vaikea tulla, jos naiset ja miehet asuvat eri puolilla maata

Isyys ei ole itsestäänselvyys, totesimme isyyttä koskevan blogisarjan ensimmäisessä osassa, jossa pohdiskelimme syntyvyyttä ja ennen kaikkea miesten tahatonta lapsettomuutta alueellisena ilmiönä. Maantieteellisen ilmiön isyydestä tekee ennen kaikkea nuorten aikuisten muuttoliike.

Lue lisää Blogi: Vanhemmaksi on vaikea tulla, jos naiset ja miehet asuvat eri puolilla maata

Vierasblogi: Mitä alueenne kiikarissa näkyy? – Alueiden mahdollisuuksien tilat kehitystä suuntaamassa

Oletko koskaan miettinyt, mistä kunnan, maakunnan tai muun alueen kehityksen kannalta tärkeät ideat tulevat ja mikä niiden muotoutumiseen vaikuttaa? Tiedämme, että alueille on jaettu aluekehittämisen pelilaudalla erilaiset pelimerkit. Toisilla on paremmat lähtökohdat ja toisilla on heikommat kortit, mutta tästäkin huolimatta pelin lopputulos voi yllättää. Näemmekö ja havaitsemmeko ympärillämme olevat mahdollisuudet eri tavoin ja mistä se johtuu?

Lue lisää Vierasblogi: Mitä alueenne kiikarissa näkyy? – Alueiden mahdollisuuksien tilat kehitystä suuntaamassa