Blogi: Pikku-d ja 4. sektori nousussa

Helsingin yliopistolla on käynnissä huippukiinnostava tutkimushanke, miten kaupunkiaktivismia voi hyödyntää metropolin kehittämisestä. Ohjausryhmän puheenjohtajana toimiva Schulmanin Harry veikkaa, että aktivismi, eli ns. pieni demokratia (pikku-d), haastaa tosissaan totutut perinteiset osallistumisen muodot. Neljännen sektorin voima ei ole uusi asia, mutta on hämmästyttävää, miten vähän sitä osataan vielä hyödyntää kaupunkien ja alueiden kehittämisessä.

Perinteisen kolmoiskierteen, joka tarkoittaa siis julkisen sektorin, yritysten ja kolmannen sektorin yhteistyötä, lisäksi on mukana ovat siis ihmiset. Keskeinen seikka on, että ihmiset ovat nimenomaan kehittäjiä, tekijöitä, subjekteja – ei kehittämisen kohteita. MDI pyrkii kaikissa toimeksiannoissaan ihmisten aktivoimiseen ja osallistamiseen. Perinteisiä metodeja projekteissamme ovat kyselyt ja haastattelut, säkenöivimmät ja sykähdyttävimmät ajatukset ja teot tulevat erilaisissa pop-up-kokeiluissa.

Ihmisiä ei voi perinteisellä tavalla johtaa tai määrätä kehittämiseen, vaan osallistaminen tapahtuu houkuttelemalla ja innostamalla. Julkisen sektorin toiminnot ja tavat kehittämiseen ovat mullistuksen partaalla. 4. sektori suuntaa tarmonsa sinne, missä sille annetaan mahdollisuus. Tämänpäivän aluekehittäminen on näiden mahdollisuuksien luomista.

Lue aktivistitutkijoiden blogi keskustelustamme tästä

Maakuntien tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta nousukäyrälle – Etelä-Savon uudistumisen uusi pelitaktiikka

Suomessa halutaan nyt tutkimus- , kehittämis- ja innovaatiotoiminta kansallisen kilpailukyvyn kärjeksi. Me MDI:ssä pääsemme hyödyntämään uusia kansallisia linjauksia tuoreeltaan, sillä juuri nyt laadimme Etelä-Savon TKI-tiekarttaa.

Lue lisää Maakuntien tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta nousukäyrälle – Etelä-Savon uudistumisen uusi pelitaktiikka