Unelmien konsultti -kyselyn tulokset julki

Kesäkyselymme vastaajat auttoivat piirtämään kuvaa siitä, millaisia aluekehittämisen konsultteja tulevaisuuden Suomi tarvitsee. Tässä jutussa on esitetty tiivistetyt tulokset. Arvonnassa onni suosi Leader Aisapari ry:n toiminnanjohtaja Mervi Niemi-Huhdanpäätä, joka voitti maksuttoman sparrauspäivän valitsemanaan ajankohtana.

unelmienkonsultti

Vapaa sana -kenttä innosti vastaajat kuvaamaan unelmien ja painajaisten konsultteja värikkäin sanankääntein. Unelmien konsultti pähkinänkuoressa:

– On verkostoitunut, hyödyntää kontaktejaan laajasti työssään
– Hallitsee kokonaisuuksia
– On monipuolinen yleisosaaja
– On visionäärinen, toiminta perustuu uuden luomiseen
– Joustaa aikatauluissa ja huomioi muuttuvat tarpeet
– On taitava kuuntelija, osaa koota eri näkemyksiä yhteen ja tehdä niistä johtopäätöksiä
– On helposti lähestyttävä

Unelmien konsultti osaa mukautua tilanteeseen ja löytää kulloinkin sopivimmat ratkaisut. Hän kuuntelee taitavasti ja säilyttää objektiivisuutensa. Hän tukee, kannustaa, auttaa, on asiakkaan puolella aidosti ja paneutuu hänen tarpeisiinsa. Unelmien konsultilla on substanssiosaamista ja hän osaa yhdistää sitä laajempaan kokonaisuuteen, maailmanmenoon ja trendeihin, hän on toimintaympäristön tulkki. Konsultti on uuteen johdatteleva, inspiroiva, innostava ja idearikas, ja hän saa ryhmästä enemmän irti. Unelmien konsulttiin liitettiin lisäksi monenlaisia ominaisuuksia – osaava, kehittyvä, rento, suora ja rehellinen, luova, jämäkkä, rohkea, luotettava ja sanavalmis. Konsultti ei pelkää nostaa esiin vaikeita tai epämieluisia kysymyksiä. Projektin jälkeen hän pitää huolta jälkihoidosta ja ehdottaa toimenpiteitä. Kaiken kaikkiaan hän tuo lisäarvoa ja ylittää odotukset.

Painajaismainen konsultti on besserwisser, joka korostaa itseään ja omaa erinomaisuuttaan. Substanssiosaamisessa voi olla puutteita. Hän ei kuuntele muita, koska on kaikkitietävä ja aina oikeassa. Hän on kaavoihin kangistunut ja kertoo samaa tarinaa joka paikassa copy–paste-menetelmällä ottamatta huomioon kunkin asiakkaan tarpeita. Hänen kanssaan aikataulut venyvät ja sovituista asioista ei pidetä kiinni, hän on vetelä ja saamaton, kiire leimaa hänen tekemistään. Hän ei oikeasti paneudu asiakkaan asioihin, ei kuuntele, eikä välitä, vaan tekee töitä rahan kiilto silmissä. Lisäarvoton konsulttisanaston viljelijä on itseriittoinen, menee teorioiden taakse ja kikkailee termeillä. Hän voi myös olla hypettäjä, kesäteatterimaisen asiantuntemattomuuden taakse piiloutuva kaikkien ymmärtäjä. Painajaismainen konsultti tyrkyttää ja rahastaa, alittaa sen, mitä on luvattu.

Konsulttien toimintatavoissa vastaajat arvostavat sitä, että konsultti toimii kriittisenä sparraajana ja haastaa uudistumaan, auttaa saavuttamaan konkreettisia tuloksia sekä tukee, kannustaa ja auttaa yli kriittisten vaiheiden.

Raportoinnissa arvostetaan eniten tiiviitä, keskeiset tulokset esitteleviä, visuaalisesti houkuttelevia raportteja ja aineistoja digitaalisesti sähköiseen jakeluun. Myös lisämateriaalia, kuten laadukkaita kuva- ja videomateriaaleja ja pohdittuja sisältöjä sosiaaliseen median (blogit, kuvat, videot) pidettiin tärkeinä.

Unelmien konsultti -kyselyn tulokset kuvitti Linda Saukko-Rauta.

Kuntien näkymät heikentyneet aiemmista vuosista – huolta herättää erityisesti omaa kuntaa laajemman alueen tilanne 

MDI toteutti marras-joulukuussa 2023 jo yhdeksättä kertaa valtakunnallisen kuntakyselynsä, tällä kertaa lisänimellä Kuinka kuntasi sykkii? Kyselyllä kerätään Manner-Suomen kuntien luottamushenkilöiden ja ylimpien viranhaltijoiden näkemyksiä kuntien ajankohtaiseen tilannekuvaan ja kehitysnäkymiin liittyen.

Lue lisää Kuntien näkymät heikentyneet aiemmista vuosista – huolta herättää erityisesti omaa kuntaa laajemman alueen tilanne 

Kaukajärven ja Annalan kaupunginosavisio syntyi yhdessä kehittäen  

MDI ja Uusi Kaupunki -kollektiivi toteuttivat Tampereen Kaukajärven ja Annalan kaupunginosaohjelmaa palvelevan visiotyön, jossa kirkastettiin alueen vahvuudet, ominaispiirteet ja kehittämistarpeet. Kaupunginosavisio ”Elämää kuin pikkukaupungissa” luo näkymää Kaukajärven ja Annalan toivotusta kehityssuunnasta sekä tulevista konkreettisista toimenpiteistä.

Lue lisää Kaukajärven ja Annalan kaupunginosavisio syntyi yhdessä kehittäen