Suuret kaupungit ovat ahdingossa – muutoksia kaupunkipolitiikkaan tarvitaan

MDI teki tiiviin katsauksen kaupunkien kehitykseen koronanjälkeisessä ajassa sekä sen tuomiin kaupunkipolitiikan päivitystarpeisiin ja Kuntaliiton rooliin kaupunkipolitiikan tekemisessä. Työ tuotettiin Kuntaliitolle osana Kaupunkiin! -projektia, jolla Kuntaliitto pyrkii herättämään keskustelua kaupunkien tulevaisuuden haasteista ja mahdollisuuksista. Raportin keskeinen tarkoitus oli kuvata koronan kaupunkispesifejä vaikutuksia.

Selvityksen mukaan koronan aiheuttamat rajoitukset ihmisten fyysiseen kohtaamiseen toivat huomattavia vaikutuksia kaupungeille, kun mm. elämyspalvelut, tapahtumateollisuus, hotelli- ja ravintolatoiminta sekä lentoliikenne kokivat romahduksen. Myös vaikutukset erikoiskaupan alalle olivat suuria, ja joukkoliikenne on vaikeuksissa. Työttömyys ampaisi suurissa kaupungeissa nousuun erityisesti palvelusektorilla, useammat suuret kaupungit kärsivät muuttotappioita ja asuntomarkkinoiden ja rakentamisen näkymät ovat heikkenemässä.

Kaupunkipolitiikan muutostarpeisiin tulisi reagoida neljässä teemassa:

  1. Kaupunkien investointikyvyn vahvistaminen
  2. Julkisen liikenteen pelastusohjelma
  3. Sosiaalisen eheyden turvaaminen
  4. Kaupunkilaisten luovuuden vapauttaminen

Lue lisää

Selvitys: Sytykkeitä 2020-kaupunkipolitiikkaan

Eero Holstilan blogi: Korona muutti kaupunkipolitiikan agendan

Tiedote (Kuntaliitto)

Kuntien näkymät heikentyneet aiemmista vuosista – huolta herättää erityisesti omaa kuntaa laajemman alueen tilanne 

MDI toteutti marras-joulukuussa 2023 jo yhdeksättä kertaa valtakunnallisen kuntakyselynsä, tällä kertaa lisänimellä Kuinka kuntasi sykkii? Kyselyllä kerätään Manner-Suomen kuntien luottamushenkilöiden ja ylimpien viranhaltijoiden näkemyksiä kuntien ajankohtaiseen tilannekuvaan ja kehitysnäkymiin liittyen.

Lue lisää Kuntien näkymät heikentyneet aiemmista vuosista – huolta herättää erityisesti omaa kuntaa laajemman alueen tilanne 

Kaukajärven ja Annalan kaupunginosavisio syntyi yhdessä kehittäen  

MDI ja Uusi Kaupunki -kollektiivi toteuttivat Tampereen Kaukajärven ja Annalan kaupunginosaohjelmaa palvelevan visiotyön, jossa kirkastettiin alueen vahvuudet, ominaispiirteet ja kehittämistarpeet. Kaupunginosavisio ”Elämää kuin pikkukaupungissa” luo näkymää Kaukajärven ja Annalan toivotusta kehityssuunnasta sekä tulevista konkreettisista toimenpiteistä.

Lue lisää Kaukajärven ja Annalan kaupunginosavisio syntyi yhdessä kehittäen