Suuret kaupungit ovat ahdingossa – muutoksia kaupunkipolitiikkaan tarvitaan

MDI teki tiiviin katsauksen kaupunkien kehitykseen koronanjälkeisessä ajassa sekä sen tuomiin kaupunkipolitiikan päivitystarpeisiin ja Kuntaliiton rooliin kaupunkipolitiikan tekemisessä. Työ tuotettiin Kuntaliitolle osana Kaupunkiin! -projektia, jolla Kuntaliitto pyrkii herättämään keskustelua kaupunkien tulevaisuuden haasteista ja mahdollisuuksista. Raportin keskeinen tarkoitus oli kuvata koronan kaupunkispesifejä vaikutuksia.

Selvityksen mukaan koronan aiheuttamat rajoitukset ihmisten fyysiseen kohtaamiseen toivat huomattavia vaikutuksia kaupungeille, kun mm. elämyspalvelut, tapahtumateollisuus, hotelli- ja ravintolatoiminta sekä lentoliikenne kokivat romahduksen. Myös vaikutukset erikoiskaupan alalle olivat suuria, ja joukkoliikenne on vaikeuksissa. Työttömyys ampaisi suurissa kaupungeissa nousuun erityisesti palvelusektorilla, useammat suuret kaupungit kärsivät muuttotappioita ja asuntomarkkinoiden ja rakentamisen näkymät ovat heikkenemässä.

Kaupunkipolitiikan muutostarpeisiin tulisi reagoida neljässä teemassa:

  1. Kaupunkien investointikyvyn vahvistaminen
  2. Julkisen liikenteen pelastusohjelma
  3. Sosiaalisen eheyden turvaaminen
  4. Kaupunkilaisten luovuuden vapauttaminen

Lue lisää

Selvitys: Sytykkeitä 2020-kaupunkipolitiikkaan

Eero Holstilan blogi: Korona muutti kaupunkipolitiikan agendan

Tiedote (Kuntaliitto)

MDI mukana laatimassa tiekarttaa Uudellemaalle EU-tasoiseen tutkimukseen ja innovointiin

Uudellamaalla tähdätään huippuosaamisen vahvistamiseen sekä EU-tasolta saataviin investointeihin tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan (TKI). Maakunnan TKI-toimijat kutsutaan mukaan tiekarttatyöhön. Tilannekuvan ja tiekartan laatimiseen on valittu EU-rahoitukseen ja innovaatioihin erikoistunut konsulttitoimisto Spinverse yhdessä aluekehitykseen keskittyvän MDI:n kanssa.

Lue lisää MDI mukana laatimassa tiekarttaa Uudellemaalle EU-tasoiseen tutkimukseen ja innovointiin