Jakso 7: Japanin kotiseutulahjoitusmalli osana kuntien elinvoiman vahvistamista

Kehittävä ote -podcast on MDI:n podcast, joka ravistelee kuuntelijaa pohtimaan, antaa näkemystä ja tuo oivalluksia kehittää yhteisöä, alueita ja itseään asiantuntijana. Kiritämme kuntakenttää kehittymään ja julkishallintoa uudistumaan – tutkittuun tietoon perustuen. Kehittävä ote -podcast tarjoaa ketterää, riippumatonta ja reipasta puhetta ajankohtaisista aiheista ja ilmiöistä – meiltä, alueilta ja maailmalta.

Mikä on Furusato Nozei eli Japanin kotiseutulahjoitusjärjestelmä? Miten järjestelmä lähti liikkeelle ja miten se toimii? Jaksossa keskustellaan lisäksi muun muassa kotiseudun merkityksestä ja lahjoituskulttuurista Japanissa sekä paneudutaan alustatalouteen.

Tämä podcast-jakso on osa hanketta, jossa Harvaan asuttujen alueiden (HAMA) parlamentaarinen työryhmä selvityttää Japanin kotiseutulahjoitusmallin kaltaisen mekanismin mahdollisuuksia Suomen HAMA-alueiden elinvoiman vahvistamisessa. MDI johtaa selvityshanketta. Lisätietoa hankkeesta: www.mdi.fi/kotiseutulahjoitus

Aihetta on tutkittu Suomessa Helsingin yliopiston Ruralia-instituutissa jo useamman vuoden ajan, ja jaksossa vieraana ovatkin Torsti Hyyryläinen, Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin tutkimusjohtaja ja Ryo Umeda, väitöskirjatutkija. Haastattelijana johtava asiantuntija ja projektipäällikkö Kaisa Lähteenmäki-Smith MDI:stä.